Het Binnenhof: 15 september

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag! We zagen vandaag, voorlopig voor het laatst, de Gouden Koets richting Ridderzaal rijden. De koning droeg namens het kabinet een droog verhaal voor over economisch herstel dat nog niet alle Nederlanders bereikt. Het meest opvallende: hij sprak over de vluchtelingencrisis die 'geen afwachtende houding duldt'. Minister Dijsselbloem presenteerde een miljoenennota met veel cadeautjes voor de burger.

Vandaag een nieuwsbrief geheel over Prinsjesdag:

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Een nuchter feestje

Premier Rutte wilde niet spreken van een 'feestbegroting', toch was het vandaag een feestje voor het kabinet. Na jaren van ingrijpende maatregelen kon minister Dijsselbloem vandaag het zoet presenteren: 5 miljard aan lastenverlichtingen voor werkenden.

'Nederland heeft zich ontworsteld aan de crisis', zei de minister bij het presenteren van de miljoenennota. De meeste Nederlanders gaan er komend jaar (gemiddeld) in koopkracht op vooruit. Het vertrouwen keert terug, dat is nu al te merken: 'Mensen zoeken op internet nu vaker naar loonsverhoging dan naar ontslagvergoeding.'

Let wel, zei de koning in de Troonrede: het herstel geeft geen aanleiding om achterover te leunen, de opbloeiende welvaart komt nog niet bij alle Nederlanders terecht. Het devies (wederom): koers houden.

Wat is het kabinet volgend jaar allemaal van plan? Lees het hier.
Wat betekent dat voor uw koopkracht? Bekijk het in onze interactieve puntenwolk.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem: 'Nederland heeft zich ontworsteld aan de crisis.' Beeld anp
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem: 'Nederland heeft zich ontworsteld aan de crisis.'Beeld anp

CITAAT VAN DE DAG
'De vluchtelingenstroom duldt geen afwachtende houding'

Het was even zoeken naar het citaat waarmee koning Willem-Alexander de Troonrede zou uittillen boven een weinig opwindende opeenvolging van beleidsmaatregelen. Maar het gebeurde toch: bij de paragrafen over de vluchtelingencrisis en de onzekerheid en angst die dat bij zijn onderdanen teweegbrengt.

De koning had het over radicalisering en terroristische aanslagen die de samenleving onder druk zetten. Conflicten kunnen een polariserend effect hebben, veiligheid komt in het geding, er dreigt gevaar voor de sociale cohesie, ontwikkelingen in Mali, Jemen, Afghanistan, Syrië, Irak, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Oekraïne en de Krim raken direct en indirect aan onze veiligheid.

En dan is er nog de vluchtelingenstroom, die 'groeit en geen afwachtende houding duldt'. De problematiek vraagt 'om scherpe keuzes voor beperking van de instroom en een betere verdeling over de lidstaten' zei de koning namens het kabinet. Er is haast geboden, al is er ook sprake van een contradictie. Het gaat hier immers om problemen 'waarvoor geen snelle oplossingen bestaan'.

ANALYSE VAN DE DAG
Een slaapverwekkend verhaal
'Ik ben helemaal tot het eind wakker gebleven, een klein wonder.' Nee, cabaretier Erik van Muiswinkel heeft niet bepaald genoten van de derde Troonrede van koning Willem-Alexander. Enige lichtpuntje was dat hij niet in de zaal hoefde te zitten, 'want dan moet je ook nog een geïnteresseerd hoofd trekken'.

Ook de andere prominenten die op ons verzoek de Troonrede bekeken en analyseerden buitelden niet over elkaar heen met loftuitingen. Willem Vermeend miste 'een langetermijnvisie, stippen op de horizon, een inspirerende boodschap en enthousiasme voor de toekomst'. En dat terwijl 'economie 4.0 eraan komt'.

Cabaretier Erik van Muiswinkel: 'Het is een wonder dat ik niet in slaap ben gevallen.' Beeld anp
Cabaretier Erik van Muiswinkel: 'Het is een wonder dat ik niet in slaap ben gevallen.'Beeld anp

OUTFIT VAN DE DAG
Het mooist geklede Kamerlid

Menig ov-reiziger zal al eens op de nieuwe Prinsjesdagjurk van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber gezeten hebben: de rok, mouwtjes en het bijbehorende tasje zijn gemaakt van de bekleding van de banken van een ontmantelde NS-dubbeldekker. In het lijfje zijn de broekspijpen van een conducteursuniform verwerkt. Als hoofddeksel doen twee gestapelde conducteurspetten dienst. Bij wijze van ketting draagt ze een fluitje. Alles gemaakt door ontwerpster Sabrina Wullur, die uitsluitend met gerecyclede materialen wil werken.

Lees hier meer over de uitbundige kleding van de vrouwelijke politici.

Liever plaatjes kijken? De mooiste beelden van Prinsjesdag vindt u hier.

Rok en mouwtjes zijn gemaakt van stoelbekleding van NS-sprinters. Beeld Jiri Büller, de Volkskrant
Rok en mouwtjes zijn gemaakt van stoelbekleding van NS-sprinters.Beeld Jiri Büller, de Volkskrant

WAT WE GAAN KIJKEN
De Algemene Politieke Beschouwingen

Twee dagen plenair debat tussen de fractievoorzitters en premier Rutte over alles, maar dan ook echt alles wat de partijen bezighoudt. De Algemene Politieke Beschouwingen schieten doorgaans alle kanten op, van wereldproblemen tot discussies over decimalen in de kabinetsplannen. Toch gaan we morgen met interesse kijken naar het debat: er zitten altijd verrassingen in. Met wat voor stuntje komt PVV-leider Geert Wilders dit keer? En kan de spitsvondige SGP-leider Kees van der Staaij aan het eind van de dag nog voor een lach zorgen bij de indommelende Kamer?

We verwachten dat de vluchtelingenproblematiek opnieuw een belangrijke rol zal spelen. Hoe verder nu Europa het niet eens is geworden over een verdeelsleutel? Moet ook Nederland de grenzen sluiten in navolging van andere Europese landen? Hoe dammen we de instroom 'vanuit de regio' in? Moet Nederland wel of niet ingrijpen in Syrië?

Wij doen live voor u verslag op Volkskrant.nl.

Gouden koets. Beeld ap
Gouden koets.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden