Het Binnenhof: 15 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Donderdag 15 oktober. Na het zuur bracht het kabinet vandaag: het zuur. De daling van de werkgelegenheid stagneert. Of trappen we nou in het frame van de oppositie, uitgerekend in de week dat de kunst van het framen het Haagse debat domineert?

Hier zijn uw dagkoersen.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DOMPER VAN DE DAG
Na het zuur: het zuur

Ook dat nog!, is vanmorgen zonder enige twijfel verzucht in de fractiekamers van VVD en PvdA. Want waarom blijven de coalitiepartijen ook alweer bij elkaar? Om het zoet te verdelen, na al het zuur van bezuinigingen en lastenverzwaringen. Hebben de kiezers tegen maart 2017 een fijne zoete smaak in de mond, dan valt de verkiezingsuitslag in die maand misschien wel mee.

Dat hoopt vooral de PvdA, want daar klinkt geregeld die montere zoet-na-zuurbezwering. Maar het Centraal Bureau voor de Statistiek knijpt vandaag een citroen uit: de daling van de werkloosheid is voorbij.

Het aantal werklozen nam de laatste drie maanden nauwelijks af. En dat terwijl VVD én PvdA het bestrijden van de werkloosheid tot absolute topprioriteit hebben verklaard. Want Nederlanders merken pas dat het economisch beter gaat, zeggen premier Rutte en PvdA-leider Samsom, als zijzelf en mensen uit hun omgeving werk hebben.

Dat de economie intussen herstelt, is een abstractie die een kiezer in de krant leest. Werkloosheid is een persoonlijke ervaring die die kiezer meeneemt het stemhokje in. 'Het blijft, na de crisis, een taai probleem om de werkloosheid fors naar beneden te krijgen', aldus minister Asscher van Sociale Zaken vandaag.

Toen CDA-premier Balkenende in 2005 hetzelfde overkwam, met tegenvallende economische cijfers, had hij tenminste Psalm 77 nog om zich aan vast te klampen: 'D'Allerhoogste maakt het goed; na het zure geeft Hij 't zoet.'

Maar dat zal dit seculiere kabinet van Rutte en Asscher waarschijnlijk weinig troost bieden.

Lodewijk Asscher. Beeld anp
Lodewijk Asscher.Beeld anp

HAAGSE MANIEREN
De week van het framen

Misschien niet alles maar toch wel veel op het Binnenhof staat in het teken van de beeldvorming. 'Dat zegt iets over de macht van het legertje beeldvormers dat actief is rond het Binnenhof', aldus politiek verslaggever Ariejan Korteweg (@AriejanKorteweg) vandaag in zijn wekelijkse rubriek: 'Ze grijpen je hoofd bij de oren en richten je blik. Als je eenmaal hebt scherpgesteld, gaan ze je vertellen wat je ziet en hoe je daarover moet denken.'

Framen dus. De scherpste framers zitten bij de PVV. Vorige week vierde Wilders de 9de verjaardag van de term 'tsunami van islamisering'. Destijds goed voor een golf van verontwaardigde reacties en een rechtszaak, inmiddels PVV-jargon dat Wilders bijna achteloos gebruikt in vrijwel elk Kamerdebat, omdat het nog steeds zo goed past in zijn frame.

Wilders' rechterhand Martin Bosma schreef het al in zijn boek 'De schijn-élite van de valse munters': taal is een frontlijn. Het is van belang de taal te beheersen om zo de discussie te kunnen domineren.

Eenvoudig is het niet, een goed frame neerzetten. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra ondervond deze week hoe één blunder je hele strategie om zeep kan helpen. Korteweg: 'Het basisframe van sobere opvang en zo snel mogelijk terug naar huis is helder. Als Zijlstra suggereert dat Syriërs hierheen komen voor plastische chirurgie en ooglidcorrecties, lijkt het ineens of de motorkap opengaat en de draden zichtbaar worden. Vluchtelingen zijn ordinaire gelukszoekers, is kennelijk de echte VVD-boodschap.'

Voormalig PvdA-voorman en Volkskrant-columnist Wouter Bos zag het hoofdschuddend gebeuren: 'Wat is het toch irritant als een belangrijk onderwerp beroerd wordt aangesneden.' Zijlstra liet in Bos' ogen een grote kans lopen om een wezenlijk debat op gang te brengen: 'Dan gaat het om de vraag of open grenzen verenigbaar zijn met ons model verzorgingsstaat.' Lees hier zijn column.

Halbe Zijlstra. Beeld anp
Halbe Zijlstra.Beeld anp

BNR-columnist Kustaw Bessems (@KustawBessems), tevens chef van het Volkskrantkatern Vonk, denkt dat Zijlstra helemaal niet uit was op een serieus debat. Zijn borstvergrotingsframe had een heel ander doel: 'Je begint alleen over zoiets absurds als je het op je hebt genomen de Wildersflank af te dekken met een voorbeeld dat asielzoekers maximaal als profiteurs afschildert.'

Dat het asieldebat inmiddels geheel in het teken staat van frames, met vurige emoties aan alle zijden, blijkt wel uit de totale afwezigheid van ons staatshoofd in dat debat. Hij heeft immers zijn eigen frame dat streng bewaakt dient te worden.

Korteweg: 'Willem-Alexander fungeert als thermometer van de samenleving: hij komt alleen naar buiten voor onderwerpen waarover eensgezindheid bestaat. Bij de asielzoekerscentra blijft hij dezer dagen zorgvuldig uit de buurt. Dat tekent de verdeeldheid. Geen frame is ook een frame.'

KANDIDAAT VAN DE DAG
Hans van Baalen

Hans van Baalen wil vooruit. De VVD-europarlementariër is kandidaat voor het voorzitterschap van de liberale Europese partij ALDE. In onze achter-de-schermenrubriek Binnenskamers meldt verslaggever Joost de Vries dat Van Baalens recente 'ongelukje' met zijn omstreden bijbanen, hem kennelijk niet minder favoriet maakt in eigen kring. In hun aanbevelingsbrief aan hun Europese partijgenoten breken partijleider Mark Rutte en voorzitter Henry Keizer een lans voor Van Baalen. 'Hij heeft bewezen een effectieve leider te zijn.'

Hans van Baalen. Beeld anp
Hans van Baalen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden