Het Binnenhof: 15 november

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
null Beeld ANP
Beeld ANP

Goedemiddag. Wat heeft Rutte gemeen met Poetin en Xi? Ze kijken allemaal uit naar samenwerken met Trump. En daar wordt Pechtold dan weer heel ongelukkig van.

Nog meer tweespalt in Den Haag: de strijd tussen Asscher en Samsom wordt 'nasty'.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het hier: volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

VRAAG VAN DE DAG
Waarom zo vriendelijk tegen Trump?

'Ik zie ernaar uit om de komende periode samen met Donald Trump verder te werken aan een veilige en welvarende wereld', schreef premier Rutte gisteren op zijn Facebook-pagina na een telefoontje met Trump. Dat is wat voorbarig, vond D66-leider Pechtold. Hij riep vandaag de premier naar de Kamer om in het Vragenuur tekst en uitleg te geven. Wat Pechtold betreft had Rutte een paar stevige woorden gesproken met de 'president-elect' over gedeelde waarden en vrijheid. De D66-leider profileert zich sinds 9 november als de anti-Trump van het Nederlandse politieke bestel.

Pragmaticus Rutte vond 'het opgeheven vingertje' van Pechtold maar onverstandig, zei hij in de Kamer. 'Trump is gekozen, laten we ervan uitgaan dat hij deugt', zei de premier. Bovendien heeft Amerika ons bevrijd in 1945, het land blijft onze belangrijkste bondgenoot. Rutte wil niet op voorhand de deur dichtslaan voor de nieuwe president.

Rutte was overigens niet de eerste buitenlandse regeringsleider die de eer had om Trump telefonisch te feliciteren. Eerder sprak de Amerikaan met de Russische president Poetin en de Chinese president Xi Jinping, eveneens leiders die hopen op een goede samenwerking met de Republikein.

'De Verenigde Staten hebben ons bevrijd' Beeld anp
'De Verenigde Staten hebben ons bevrijd'Beeld anp

VERRASSING VAN DE DAG
Asscher laat zijn tanden zien

'Nu wordt het nasty', flapte PvdA-lijsttrekkerskandidaat Samsom er gisteravond uit. Zijn tegenstrever Asscher had zojuist een stoot onder de gordel uitgedeeld. De twee mannen waren de leiderschapsstrijd ingegaan met de gentlemen's agreement dat ze niet op elkaar zouden afgeven. Het moest een positieve strijd worden waarin ze hun eigen kracht gingen benadrukken in plaats van de zwaktes van de ander.

In het eerste debat, gisteravond in een theater in de Schilderswijk, lapte Asscher die afspraak meteen aan zijn laars. Hij lanceerde een drietal klachten: Samsom heeft fouten gemaakt als PvdA-leider maar wil dat niet toegeven, Samsom probeert te scoren over de rug van vrouwen, Samsom durft geen radicale keuzes te maken in Europa. Hij verpakte zijn aanklachten in keurige woorden en versierde ze met complimenten, heel vilein.

Samsom was er niet op voorbereid en zichtbaar even van zijn stuk gebracht: wat doet mijn goede vriend Lodewijk nu? Vandaag is hij bijgekomen van de schok en slaat hij terug. Op Twitter lanceert hij een video waarin Asscher uitvoerig zijn steun betuigt aan, jawel, Diederik Samsom. De toespraak dateert van 16 februari. Samsoms boodschap is duidelijk: als jij laag gaat, ga ik lager. Nog drie debatten te gaan.

Asscher zette gisteren de toon door de verschillen tussen hem en Samsom te benadrukken. Beeld anp
Asscher zette gisteren de toon door de verschillen tussen hem en Samsom te benadrukken.Beeld anp

PLUIM VAN DE DAG
Van werk naar werk

Dagkoersen complimenteert VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg met de chicste overstap van Kamer naar bedrijfsleven van deze kabinetsperiode. Zij gaat na tien jaar Kamerlidmaatschap aan de slag als voorzitter van de NBBU, 'de branchevereniging voor flexibele arbeid'. De afgelopen vier jaar vertrokken meerdere Kamerleden vroegtijdig omdat ander werk lonkte. Niet Van der Burg, zij blijft Kamerlid totdat de nieuwe Kamer wordt geïnstalleerd en begint pas daarna (en ook metéén daarna) aan haar nieuwe baan.

Zo heurt het, zou oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas zeggen. Van der Burg moet nog wel verkozen worden door de leden van de NBBU, maar aangezien zij de enige kandidaat is zijn haar kansen aanzienlijk.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zit netjes haar termijn uit en begint daarna aan een nieuwe baan. Beeld ANP
VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg zit netjes haar termijn uit en begint daarna aan een nieuwe baan.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden