Het Binnenhof: 15 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Terwijl de onderhandelaars vandaag de intensiteit van hun samenzijn opvoerden, raakten de jongeren van GroenLinks en het CDA elkaar kwijt.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen. Regel het hier heel eenvoudig.

Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE, DAG 61
Aan tafel...

Voer voor de formatiewatchers, dit keer letterlijk: de onderhandelaars dineren vanavond samen. Dat is nog niet vaak gebeurd deze formatie. Meestal wordt er een pauze ingelast, zodat de kampen 's avonds in eigen kring kunnen eten.

Vanavond besparen ze zichzelf dus de wandeling tussen de Stadhouderskamer en de restaurants in andere delen van het Kamergebouw, zodat ze tot 20.00 uur door kunnen praten. Het zoveelste teken dat informateur Schippers er nu vaart achter wil zetten? Dat kan haast niet anders, gezien haar streven om voor het aanbreken van de politieke zomer, begin juli, klaar te zijn.

En daarmee komt onvermijdelijk het moment naderbij waarop de partijleiders hun knopen moeten gaan tellen: nu doorstomen naar het bordes of de boel opbreken? Oneindig dooronderhandelen zonder zicht op een werkbaar akkoord is immers geen aanlokkelijk perspectief.

Dat kon in 1977 misschien, 171 dagen lang liefst, maar dit zijn andere, snellere tijden met een ander type hoofdrolspelers. De informateur voorop. Alle ingewijden zijn het eens over de intenties van Edith Schippers: zolang er wordt onderhandeld, is zij overtuigd van de slagingskansen, anders zou zij zich er niet voor lenen.

Informateur Edith Schippers.Beeld anp

...maar zonder de jeugd

Op één front gaat het in elk geval niet de goede kant op: de jongerenorganisaties van CDA en GroenLinks gaan plotseling rollend over straat. Voor de verkiezingen tekenden de CDA-jongeren (CDJA) en die van GroenLinks (Dwars) samen met de andere jongerenorganisaties het klimaatmanifest onder leiding van Jan Terlouw, waarin zij afspraken maakten over het aanpakken van het klimaatprobleem.

Dat was toen nog bedoeld als een toonbeeld van politieke overbruggingskracht voor de echte politici op het Binnenhof. Maar die tijd van eensgezindheid is voorbij. Vandaag liet Dwars-voorzitter Noortje Blokhuis weten dat zij klaar is het met het CDA. Zij roept Klaver, Rutte en Pechtold op om Buma aan de kant te zetten en verder te gaan met PvdA en ChristenUnie. Blokhuis reageert op de geruchten dat vooral Buma tegenwerking geeft bij Klavers milieuplannen. 'Het CDA zit muurvast in het verleden en wil geen millimeter wijken om de toekomst van ons land veilig te stellen.'

De chagrijnige reactie van de CDA-jongeren liet niet lang op zich wachten. 'GroenLinks lijkt er steeds meer op uit te zijn de onderhandelingen te frustreren met als doel zonder het CDA verder te kunnen', aldus voorzitter Ard Warnink. 'Vorige week werd er vanuit de onderhandelingen gelekt dat het CDA dwars zou liggen en inmiddels laat de partij via hun jongerenorganisatie zelfs de proefballon op van een coalitie zonder het CDA.'

De CDA-jongeren vermoeden dat dit niet zomaar gebeurt: de GroenLinks-jongeren worden gestuurd. Daar komt voor Warnink nog wat oud zeer om de hoek kijken: 'We zagen het afgelopen jaar al dat DWARS volledig aan de leiband van het partijbestuur van GroenLinks liep. Waar DWARS altijd fel tegen het leenstelsel is geweest zijn ze vlak voor de verkiezingscampagne gedraaid, omdat de druk vanuit de partijtop te zwaar werd.'

Hoe het ook afloopt met deze formatiepoging van Buma en Klaver, van de jeugd hoeven ze het even niet meer te hebben.

Onderhandelaars Buma (CDA) en Klaver (GroenLinks).Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden