Het Binnenhof: 15 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Vandaag kreeg Denk-voorzitter Öztürk wat hij gisteren al verwachtte: onthullingen over zijn Roermondse jaren.

En intussen knuffelt de PvdA een zorgbezuiniging dood.

Uw politieke Dagkoersen dagelijks per mail ontvangen? Vink dan hier het vakje 'politiek' aan.

Beeld de Volkskrant

VAN DE AFGROND GERED
De werelddekking

De effectiefste manier om een onwelgevallig voorstel uit de wereld te helpen terwijl je er wel voor getekend hebt? Soms is het genoeg om het hartstochtelijk te omhelzen en alleen nog wat voorstellen te doen om het nóg beter te maken.

Zoiets gebeurt nu met de werelddekking in de zorgverzekering. Nu is iedere Nederlander verplicht verzekerd tegen ziektekosten. Dit basispakket biedt wereldwijd dekking tegen ziektekosten.

Die werelddekking begon te wankelen bij de formatie van Rutte I in 2010, toen VVD en CDA, gedoogd door de PVV, afspraken dat de dekking zou vervallen buiten de EU. Wie nog verder wil reizen, moet zichzelf maar verzekeren. Geplande besparing: 60 miljoen euro.

VVD en PvdA namen de afspraak bij de formatie van Rutte II in 2012 over, maar toen kwam het verzet op gang: de Raad van State toonde zich erg kritisch, de zorgverzekeraars waren tegen omdat ze administratieve rompslomp vrezen en de bezuinigingsprognose van de coalitie bleek boterzacht te zijn.

Lea BouwmeesterBeeld ANP

Niettemin is het kabinet vastbesloten: per 1 januari 2017 moet de werelddekking vervallen. Deze week hoefde alleen de Tweede Kamer nog even ja te zeggen, gevolgd door de Eerste Kamer later deze maand.

En nu gaat het waarschijnlijk toch niet door. Niet alleen zijn PVV en CDA inmiddels tegen, hoewel ze er in 2010 nog voor tekenden, ook de PvdA voelt er niets voor. Maar hoe torpedeer je een afspraak uit het regeerakkoord zonder ruzie te krijgen met je coalitiegenoot?

Het PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester kwam met een list, in het eerste debat na haar zwangerschapsverlof. Verslaggever Gijs Herderscheê: 'Ze diende een amendement in waar niemand tegen kan zijn maar dat uitvoering van de wet wel zo goed als onmogelijk maakt: de werelddekking vervalt, behalve voor chronisch zieken en gehandicapten.'

Bouwmeester: 'Met dit amendement wordt geregeld dat iemand die bijvoorbeeld dialyse nodig heeft en dat in Nederland gewoon op medische indicatie vergoed krijgt, ook gedialyseerd kan worden tijdens een verblijf in het buitenland, ook in een land dat buiten de EU valt.'

Het kost niets extra want als deze patiënt in Nederland blijft, vergoedt de verzekering de dialyse ook. Maar nu komt het: de patiënt moet voor vertrek expliciet toestemming vragen aan zijn verzekeraar. Over rompslomp gesproken. De verzekeraar moet zo'n verzoek behandelen en beantwoorden maar mag niet weigeren.

Dat geeft zoveel onvoorziene complicaties, dat minister Schippers van Volksgezondheid nu zelf om uitstel vraagt. Zij gaat zich beraden op de tsunami van CDA-vragen (22 stuks) en het PvdA-amendement.

Daardoor is het uitgesloten dat de wet voor 1 juli beide Kamers passeert en dat de werelddekking volgend jaar vervalt. En dat het er überhaupt nog van komt, is plots ook verre van zeker.

GESPREK VAN DE DAG
Öztürk onder vuur

Verder is dit natuurlijk de dag waarop Denk-voorzitter Selçuk Özturk overkwam waarop hij zelf al dagen zinspeelde: onthullingen over zijn gangen als raadslid-ondernemer in Roermond.

De Limburgse zorginstelling Daelzicht is een integriteitsonderzoek gestart naar een transactie met Öztürk uit 2011. De instelling heeft in 2011 een voormalig zorgcomplex aan een bedrijf van Öztürk verkocht. Dit is volgens NRC Handelsblad tegen een opmerkelijk lage prijs gebeurd. En er zijn nog een paar dingen waarvoor Öztürk zich de komende tijd zal moeten verantwoorden.

Zo lijken de mores van de Roermondse gemeentepolitiek na de VVD ook Denk te gaan achtervolgen.

Öztürk en zijn partij onthielden zich woensdag van commentaar, want dat hadden ze vooraf al gegeven in dat filmpje dat wij (volgens hen) liever geheim hadden gehouden.

UPDATE: REACTIE DENK
Rond 17.30 uur kwam alsnog de reactie van Denk, op opgerolde A4'tjes door de tralies van de poort voor het partijkantoor gevoerd aan de verzamelde pers. Denk zet de tegenaanval in. NRC maakt zich schuldig aan 'suggestieve berichtgeving' geschreven door een 'bevooroordeelde journalist'. Öztürk roept op tot een onderzoek naar de schade die de berichtgeving hem berokkent. Denk ziet de onderzoeken van zorginstellingen Daelzicht (Limburg) en Reinaerde (Utrecht) 'met vertrouwen' tegemoet. Denk-voorman Kuzu laat weten dat 'de beweging Denk als één blok achter de heer Öztürk staat en blijft staan'.

Selçuk Öztürk.Beeld anp

TWEET VAN DE DAG
Gratias tibi ago @Pontifex

Paus Franciscus heeft het druk met Nederland de laatste tijd. Onze koning en koningin, plus de drie prinsesjes, waren eind april al bij hem op bezoek. Vandaag volgde de minister-president in zijn rol als EU-voorzitter.

Rutte sprak na afloop van 'een bijzondere ontmoeting', waarin de twee het erover eens werden 'dat politieke en religieuze leiders samen moeten werken om de problemen in Europa op te lossen'.

Of aan die verklaring scherpe onderhandelingen vooraf gingen, liet de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag in het midden. Wel inspireerde het bezoek de premier tot zijn eerste tweet in het Latijn.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Paus Franciscus in gesprek met premier Rutte.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden