Het Binnenhof: 15 januari

Uw politieke nieuwsbrief

Minister Van der Steur naast professor Maat, die na stug doorzetten zijn gelijk haalde en excuses kreeg. Beeld ANP/de Volkskrant
Minister Van der Steur naast professor Maat, die na stug doorzetten zijn gelijk haalde en excuses kreeg.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Alweer de laatste dag van een eerste roerige week op het Binnenhof in 2016. Excuses voor 'de professor' en Van der Steur zit de rit wel uit, denkt Rutte. Het waren ook de eerste dagen van Kamervoorzitter Arib, 'gewoon een hele bijzondere vrouw'.

Hier zijn uw dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Ard 'Yossarian' van der Steur

'Hij is de goede man voor deze baan.' Het kwam er een beetje voorzichtig uit, maar premier Mark Rutte nam het tijdens de wekelijkse persconferentie toch op voor zijn geplaagde minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur.

Dat zegt niet alles. Ivo 'full focus' Opstelten, Frans Weekers en Mark Verheijen ondervonden eerder dat een publieke verdediging door Rutte het begin van het einde kan zijn. Of Van der Steur wél de volgende stranddag van het kabinet meemaakt, zal woensdag blijken tijdens het debat in de Tweede Kamer.

De VVD'er - tegenwoordig vooral op dreef als muze van columnist Sheila Sitalsing - heeft na zijn excuses aan George Maat nog altijd Pieter Omzigt achter zich aan. De CDA'er is verontwaardigd dat Van der Steur in oktober honderden, nagenoeg volledig zwartgelakte pagina's naar de Tweede Kamer stuurde en de verantwoordelijkheid nu bij de politie neerlegt. Zelf zou de VVD'er de stukken pas in december eens hebben bekeken. 'Als Kamerlid vroeg ik de stukken aan hem, niet aan de politie!', zegt Omtzigt vandaag tegen verslaggever Natalie Righton.

Een literair onderlegde bron op het Binnenhof vergelijkt Van der Steur ondertussen met hoofdpersoon Yossarian uit Joseph Hellers befaamde oorlogsboek Catch 22. Uit pure verveling lakt de militaire censor in dat boek alle werkwoorden, adjectieven en lidwoorden weg uit brieven.

Dat er ook minder spitsvondige types rondlopen op het Binnenhof, onthulde Telegraaf-chef Wouter de Winther. Volgens hem wordt Van der Steur nu 'Van der Stof' genoemd in de wandelgangen. Inderdaad, omdat hij zo vaak door het stof moet. 'Die alliteratie kan beter', vindt premier Rutte.

Haalt Ard van der Steur de volgende stranddag? Beeld anp
Haalt Ard van der Steur de volgende stranddag?Beeld anp

BOEGBEELD VAN DE DAG
Mevrouw de voorzitter

'Kadija Arib is gewoon een hele bijzonder vrouw in her own right', aldus premier Rutte, maar trots op haar is hij niet. 'Trots ben je op Nederland of op het kabinetsbeleid. Trots op een persoon, dat is misschien wat ingewikkeld.' Gijs Herderscheê en Ariejan Korteweg spraken vandaag in Amsterdam met Arib. Morgen staat hun interview met de nieuwe Kamervoorzitter in de Volkskrant.

Zeker is dat haar politieke wereld drastisch is veranderd. In 2012 moest Arib genoegen nemen met plaats 31 op de PvdA-lijst. Lange tijd leek ze op een dood spoor te zitten binnen de fractie. Nu wordt ze plotseling in één adem genoemd met Ahmed Aboutaleb als boegbeeld van geslaagde integratie.

De betekenis van Arib volgens haar partijgenoot Ahmed Marcouch: 'Als je doorzet, als je niet opgeeft, kun je in Nederland heel veel bereiken. Anders dan de Amerikaanse droom, bestaat de Hollandse droom echt.'

Arib op weg naar haar eerste debat als Kamervoorzitter Beeld anp
Arib op weg naar haar eerste debat als KamervoorzitterBeeld anp

BENOEMING VAN DE DAG
Melkertbaan

Ad Melkert heeft weer een baan. De oud-minister en voormalig partijleider van de PvdA wordt 'staatsraad in buitengewone dienst'. Hij gaat in de Afdeling advisering van de Raad van State halfjaarlijks rapporteren over het onafhankelijk begrotingstoezicht. Ook mag hij elk jaar zijn oordeel vellen over de Miljoenennota.

Pikant, vindt verslaggever Robert Giebels, want de Raad van State heeft het totaal niet begrepen op de 5 miljard lastenverlichting die de partij van Melkert zo broodnodig vond om na het zuur ook wat zoet uit te delen. Als staatsraad moet Melkert het standpunt uitdragen dat in plaats van belastingverlaging veel beter het begrotingstekort en de staatsschuld teruggedrongen kunnen worden. Anders dreigen Europese normen te worden overschreden.

Melkert (59) heeft tegenwoordig 'zelfstandig adviseur' op zijn visitekaartje staan. De oud PvdA-leider verliet de Nederlandse politiek na de Fortuynrevolte. Hij zette koers naar de Wereldbank en daarna de Verenigde Naties. Zijn partijgenoot minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft hem voorgedragen.

Overigens krijgt Melkert bij de Raad van State gezelschap van Gerard Roes, de topambtenaar bij Veiligheid en Justitie die het befaamde verslag (a.k.a. 'persoonlijke notitie') maakte van zijn gesprek met Fred Teeven over diens herinneringen aan dé deal met drugscrimineel Cees H. Ook dat stuk werd eerst geheim gehouden voor de Tweede Kamer en opgeborgen in een kluis. Ten onrechte oordeelde de commissie Oosting later.

OOK DAT NOG
Hand in hand kameraden

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen onthult vandaag dat ze het wekelijkse sportklasje van het kabinet het liefst bijwoont in Feyenoordtenue. Ook premier Mark Rutte is overigens Feyenoordfan. Tenminste op de dagen dat hij geen ADO-fan is. In het AD zei hij ooit dat die twee clubs bij hem altijd om voorrang strijden.

null Beeld facebook Ploumen
Beeld facebook Ploumen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden