Het Binnenhof: 15 december

Uw politieke nieuwsbrief

Minister Van der Steur van Justitie. Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Was het nou wel of niet een goede deal tussen Fred Teeven en drugsbaron Cees H.? Premier Rutte zei van wel, minister Van der Steur zegt nu weer van niet.

En intussen heeft Anouchka van Miltenburg een aangifte aan haar broek hangen.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Een kwestie van vertrouwen

Met een mengeling van verbazing en verongelijktheid laat de VVD alle opwinding en ergernis over zich heen komen die de oude deal van Fred Teeven met hasjbaron Cees H. nu alsnog veroorzaakt. Het is twintig jaar geleden!, klinkt het bij de liberalen, een totaal andere tijd.

Was Fred Teeven destijds soms niet bezig om grote drugsbazen achter de tralies te krijgen? Ja, misschien gebeurde dat op wat onconventionele wijze, maar om daar nu alsnog zo'n groot punt van te maken...

In de ogen van de oppositie miskennen de betrokkenen in het liberale kamp daarmee de kern van de zaak: het gaat allang niet meer om de deal zelf, het gaat om de manier waarop opeenvolgende bewindslieden op Justitie, maar ook premier Rutte, (inmiddels voormalig) Kamervoorzitter Van Miltenburg en Fred Teeven zelf in de afgelopen twee jaar met de feiten zijn omgegaan.

'Het is ook een kwestie van vertrouwen', zei toenmalig minister Opstelten in 2014 toen hij de sceptische Kamer vroeg hem blindelings te volgen in zijn beweringen over de Teevendeal. Het zijn met terugwerkende kracht pijnlijke woorden, nu zeker is dat de Kamer lange tijd niet optimaal is geïnformeerd.

Fred Teeven. Beeld anp

Opstelten, Teeven en Van Miltenburg hebben daar inmiddels de politieke prijs voor moeten betalen, maar de oppositie is nog niet klaar met vragen stellen. Waarom openbaarde Rutte een cruciaal gespreksverslag niet gewoon zodra hij er kennis van had genomen? Waarom liet Opstelten een vijftien jaar oud negatief advies over de deal (van de schikkingsexperts van het OM) alleen vertrouwelijk aan de Kamer zien, en dan ook nog eens met de cruciale passages zwartgelakt?

Ook Opsteltens opvolger Van der Steur ligt alweer onder vuur. Waarom stemde hij er, toen nog als Kamerlid, mee in dat Opstelten interne informatie over de (mogelijke) hoogte van het schikkingsbedrag niet deelde met de buitenwereld. Een Kamerlid dat andere Kamerleden opzettelijk in het duister laat tasten - er zijn nauwelijks betere manieren om de oppositie in de hoogste boom te jagen.

Vanmiddag beantwoordde minister Van der Steur de liefst 250 vragen die de Kamer in de afgelopen dagen stelde. Opmerkelijk: terwijl premier Rutte afgelopen vrijdag nog sprak van een goede deal, aanvaardt Van der Steur deemoedig het oordeel van de commissie Oosting dat de schikking 'de toets van de kritiek niet kan doorstaan, zowel naar de inhoud, als uit een oogpunt van totstandkoming en afwikkeling'.

Zou dat het gebaar zijn dat de oppositie weer wat tot bedaren brengt?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.