Het Binnenhof: 15 april

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Op de dag dat de liefde tussen Wassila Hachchi en D66 definitief verwelkt blijkt, krijgt het ministerschap van Ronald Plasterk juist een nieuwe impuls: zijn nieuwe wet op de geheime diensten zal nog veel debat oproepen.

Hier is uw politieke nieuwsbrief, die u voor het gemak ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen. Regel het hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De bedrogen partij

De vraag is wie nu het grootste slachtoffer is van de hele affaire. D66? Het gevallen Kamerlid zelf? Of misschien de wachtgeldregeling, die een nieuw ongemakkelijk hoofdstuk aan z'n bestaan heeft toegevoegd.

Zeker is dat het definitief uit is tussen D66 en Wassila Hachchi, die haar partijgenoten begin dit jaar in verbijstering achterliet, naar de VS vertrok om Hillary Clinton terzijde te staan in haar campagne en sindsdien bijzonder weinig meer van zich liet horen. D66 moest zich opeens verweren tegen het verwijt dat je bij die partij kennelijk zomaar uit de Kamer kunt weglopen om met behoud van wachtgeld vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland.

Een verwijt waar de partijtop uiteraard zo snel mogelijk vanaf wilde. Hachchi stond voor de keus: snel betaald werk vinden en haar wachtgeld inleveren of de partij verlaten. De onderhandelingen achter de schermen leverden de afgelopen weken niets op en vandaag brak het lijntje: Hachchi verlaat de partij en kiest voor het wachtgeld, al beklemtoont zij in haar verklaring dat zij snel een baan hoopt te vinden.

De partijtop zal er niet rouwig om zijn. Die heeft morgen, op het partijcongres in Arnhem, één lastige vraag minder te beantwoorden.

Wassila Hachchi. Beeld ANP
Wassila Hachchi.Beeld ANP

WET VAN DE DAG
Afluisterpraktijken

Ruim 2 jaar geleden alweer stelde de commissie-Dessens vast dat de wet op de inlichtingendiensten niet meer voldoet. Nu mogen de diensten op de kabel (waar bijvoorbeeld internetverkeer overheen gaat) alleen gericht zoeken. Communicatie via de ether (zoals met satelliettelefoons) mag wel ongericht en in bulk worden afgetapt, terwijl het grootste deel van de communicatie tegenwoordig toch echt via internetkabels verloopt. Dat maakt de inlichtingendiensten 'doof en blind', zei minister Hennis van Defensie er eerder over.

Sindsdien werkt zij met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan het plan om het onderscheppen van kabelverkeer beter te regelen. En sindsdien ook ligt vooral Plasterk onder vuur van criciti binnen en buiten de Kamer die menen dat hij aankoerst op een schaamteloze schending van onze privacy.

Dat debat zorgde voor veel vertraging bij het maken van het wetsvoorstel, maar vanmiddag keurde de ministerraad dan toch het langverwachte compromis goed: de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen de telecommunicatie via de kabel gaan afluisteren, maar wel onder meer toezicht. Rechercheurs die chatsessies, e-mails en telefoongesprekken willen onderscheppen moeten daarvoor vooraf toestemming vragen. Om te beginnen aan de minister zelf. Maar ook aan een nieuwe onafhankelijke commissie: de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Die gaat beoordelen of onderschepping van informatie doelgericht en noodzakelijk is.

'We moeten zorgen dat we bijblijven en dat we de ontwikkelingen voor zijn. We moeten nu de diensten deze ruimte geven om op allerlei terreinen de dreigingen in beeld te krijgen', aldus Plasterk na de ministerraad.

Of dat genoeg is om de critici nu wel te overtuigen, moet de komende maanden blijken in de Kamer.

Minister Plasterk vrijdag op het Binnenhof. Beeld anp
Minister Plasterk vrijdag op het Binnenhof.Beeld anp

OP KOMST
Het CPB-charmeoffensief

Het zijn onzekere tijden voor het Centraal Planbureau. Steeds vaker spelen politieke partijen hardop met de gedachte om de doorrekening van hun verkiezingsprogramma's deze keer maar eens over te slaan. Want het CPB en vooral het economisch model waarmee die club werkt - 'state of the art' oordeelt een onafhankelijke commissie vandaag - zou het contact met de werkelijkheid hebben verloren.

Zaterdag in de Volkskrant zet CPB-directeur Laura van Geest het charmeoffensief in dat moet voorkomen dat haar bureau aan betekenis verliest. Verslaggever Robert Giebels: 'Het uitrekenen wat verkiezingsbeloftes betekenen voor de economie, overheidsfinanciën, werkgelegenheid, koopkracht en inkomensongelijkheid is immers core business voor het CPB.'

Daarom verkoopt Van Geest haar mondiaal unieke product (alom gewaardeerd sedert 1986) met overtuiging. 'Met onze doorrekening kan een politieke partij laten zien dat zijn plannen, ook als die heel anders zijn, haalbaar en betaalbaar zijn. Zónder onze doorrekening kan die partij moeiteloos worden beticht van luchtfietserij.'

'Alle partijen', werft Van Geest, 'worden langs dezelfde lat gelegd. Dat is goed voor de feitelijkheid van het verkiezingsdebat en uiteindelijk voor de kiezer.'

De vorige keer, in 2012, vloog het CPB uit de bocht. De doorrekening was met het becijferen van 2468 voorstellen veel te gedetailleerd. Dus past Van Geest haar product aan. De politieke plannetjes mogen wat globaler, voorstellen van minder dan 100 miljoen euro neemt het CPB niet mee en er is meer tijd voor overleg.

Het interview met Van Geest staat zaterdag in de Volkskrant.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

undefined

Laura van Geest Beeld anp
Laura van GeestBeeld anp


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden