Het Binnenhof: 14 september

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
Staatssecretaris Dijkhoff van Asiel in gesprek met premier Rutte. Beeld ANP/de Volkskrant
Staatssecretaris Dijkhoff van Asiel in gesprek met premier Rutte.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag! De paarden van het Cavalerie ere-escorte oefenden vandaag al op het strand en de Haagse straten werden schoongeveegd voor Prinsjesdag. Het mooiste politieke ritueel van het jaar komt er weer aan.

De zorgen voor het kabinet komen intussen uit Brussel, waar het er nog niet op lijkt dat het Nederlandse asielplan wordt uitgevoerd.

Dat en meer kleurt deze maandag op het Binnenhof.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De grenzen op slot?

Met een mengeling van nieuwsgierigheid en zorg kijkt politiek Den Haag vandaag naar Brussel, waar de EU-bewindslieden van Justitie bijeen zijn om zich te buigen over oplossingen voor de vluchtelingencrisis. De Nederlandse inzet is duidelijk: een nieuw systeem voor de verdeling van asielzoekers over de EU-landen. En, op termijn, verplaatsing van de aanmeldcentra voor asielzoekers naar buiten de EU.

Zover is het nog lang niet, blijkt uit de stukken die nu in Brussel circuleren. Het kabinet anticipeert intussen wel op de ontwikkelingen in Duitsland, waar sinds zondag de grenscontroles weer zijn ingevoerd. Staatssecretaris Dijkhoff liet vanmiddag weten dat ook langs de Nederlandse grens extra wordt gepatrouilleerd door vliegende brigades van de marechaussee. 'Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland', aldus Dijkhoff.

Staatssecretaris Dijkhoff arriveerde maandagmiddag in Brussel. Beeld epa
Staatssecretaris Dijkhoff arriveerde maandagmiddag in Brussel.Beeld epa

DEBAT VAN DE DAG
Daar zijn de pgb's weer!

En dat is debat acht over de problemen rond de persoonsgebonden budgetten (pgb's). Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) legt vandaag in de Kamer wederom uit hoe het staat met het trekkingsrecht, de ketenregisseur, de (forfaitaire) schadevergoedingen, de herindicaties, en de herstel- en stappenplannen.

'Verwar en heers,' klaagde CDA-Kamerlid Mona Keijzer tijdens het debat. Volgens haar stuurt Van Rijn steeds karrenvrachten rapporten en reviews om vervolgens alle detaillistische vragen te ontlopen. 'Ik vraag over het weer en dan begint Van Rijn over wat ie gisteren gegeten heeft.'

Het AD meldde vandaag dat inmiddels ook de VVD genoeg heeft van de PvdA-staatssecretaris. Maar het VVD-Kamerlid Sjoerd Potters klonk in het debat toch iets gematigder dan de anonieme bron in het artikel (Potters: 'Dat was ik niet'). 'De VVD is kritisch maar constructief.'

Voorlopig ziet het ernaar uit dat Van Rijn ook debat acht overleeft.

Martin van Rijn vanmiddag in de Kamer. Beeld anp
Martin van Rijn vanmiddag in de Kamer.Beeld anp

WAAR WE NAAR GAAN KIJKEN
Dijsselbloem en zijn koffertje

Doordat de Miljoenennota uitlekte via onder meer De Telegraaf, gaf Jeroen Dijsselbloem ook zijn gimmick van deze Prinsjesdag voortijdig weg: hij treedt morgen op met een nieuw koffertje. Of eigenlijk is het een oud koffertje. Dijsselbloem biedt de rijksbegroting en miljoenennota dinsdag aan de Tweede Kamer aan in het eerste koffertje dat hiervoor ooit werd gebruikt - in 1946 al door Pieter Lieftinck.

Heel veel groot nieuws zal daar niet meer in staan, na alle berichten van de afgelopen weken. Maar dat doet er ook niet toe voor de hoofdrolspelers aan het Binnenhof. Zij beginnen vanaf morgenochtend aan een verbeten strijd om de waarheid die drie dagen gaat duren: na vandaag zijn er immers meteen twee dagen Algemene Politieke Beschouwingen.

Het kabinet gaat er alles aan doen om te verkondigen dat deze begroting de oogst is waar het land recht op heeft na zeven jaar sappelen ('dankuwel, hardwerkende Nederlander'). De oppositie zal het gemakzuchtig vinden. Gespeend van visie en ambitie. Een ramp voor het land.

Dat klinkt voorspelbaar, maar gelukkig zijn er in de loop van zo'n week toch altijd weer een paar momenten die we onthouden.

Dinsdag houden we u de gehele dag op de hoogte via ons liveblog.

Minister Dijsselbloem in 2013 met het koffertje op weg naar de Kamer. Beeld anp
Minister Dijsselbloem in 2013 met het koffertje op weg naar de Kamer.Beeld anp

RAADSEL VAN DE DAG
Wier benen zijn dit?

Nog één nachtje slapen voor de dames op het Binnenhof. Voor hen is Prinsjesdag een hoogtepunt. Rita Verdonk beschrijft in haar biografie Mijn verhaal hoe ze toeleefde naar die dag, en ervan genoot een jurk te kiezen. De traditie is te herleiden tot VVD-Kamerlid Erica Terpstra, die het maar 'een grijze boel' vond met Prinsjesdag. Zij was in 1977 de eerste die, naast de koningin, een hoedje droeg. Prinsjesdag veranderde geleidelijk in de enige dag van het jaar dat het doorgaans zuinige Binnenhof het een beetje breed laat hangen.
Dinsdagochtend in de Volkskrant de primeur van een van de Kamerleden die in het oog zal gaan springen, gefotografeerd door Jiri Büller. En om u in stemming te brengen: hiernaast alvast haar benen. Roept u maar: wie zien we hier? Richt uw tweet met de hashtag #dagkoersen aan @volkskrant.

Het raadsel van de dag. Beeld Jiri Büller
Het raadsel van de dag.Beeld Jiri Büller

WAT WE LAZEN
De terugkeer van het politieke cabaret

Jan Jaap van der Wal is ambassadeur en presentator van het Prinsjescabaret. Wij spraken hem vooraf aan de voorstellingen van vanavond en morgen. 'Ik ga zeker iets doen met Mark Ruttes toespraak bij Sail. Dat was zodanig grappig, alweer ging het over die VOC-mentaliteit. Als je in Nederland minister-president wordt, krijg je blijkbaar een soort geheim dossier met allemaal verhalen uit de VOC-tijd. Dat je denkt: daar moeten we weer naar terug.' Hier het hele interview met Van der Wal.

Jan Jaap van der Wal. Beeld Jiri Büller
Jan Jaap van der Wal.Beeld Jiri Büller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden