Het Binnenhof: 14 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het oogt soms als de kalme kant van de Kamer, de hoek waar de christelijke partijen zich ophouden. Schijn bedriegt, bleek vandaag weer eens.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u dagelijks per e-mail kunt ontvangen als u hier het vakje 'politiek' aanvinkt.

VOORDRINGER VAN DE DAG
Kees van der Staaij

We meenden al weken een trend te herkennen en nu is het zeker: in de dagelijkse strijd om een plekje in de zon, is voordringen gepromoveerd tot toegestane strategie. Iedereen op het Binnenhof doet eraan mee en niemand klaagt.

Het werkt zo: net voordat een van je naaste concurrenten z'n verkiezingsprogramma presenteert, slinger je zelf een behapbaar nieuwtje de wereld in zodat iedereen duchtig wordt afgeleid.

Het CDA deed het met de VVD: terwijl de perszaal van de liberalen volstroomde, lieten de christen-democraten hun plan het licht zien voor strafverdubbeling voor hardnekkige criminelen. In de radiobulletins van die ochtend had de VVD het nakijken.

De PvdA deed het met de SP. Op de dag van de presentatie van het SP-programma fijntjes laten weten dat ook in het nog te verschijnen PvdA-programma het eigen risico in de zorg sneuvelt, maar dan wél met uitgewerkte dekking: de timing is niet willekeurig. Daarna wakkerden Lodewijk Asscher en Jacques Monasch de interne lijsttrekkerstrijd nog wat aan: ook niet toevallig.

Deed zelfs het kabinet woensdag mee, met de bekendmaking van de euthanasieplannen op de dag waarop het CDA het nieuws hoopte te domineren met het eigen programma?

Zeker is dat de SGP vandaag toesloeg. Terwijl de parlementaire pers zat gebogen over de plannen van de ChristenUnie, kwam Kees van der Staaij in de ether met zijn oproep tot het terugdringen van de gebedsoproepen die op straat klinken. Hij keert zich 'tegen de islamisering' van de publieke ruimte: 'We zijn hier niet in het Midden-Oosten.'

Zie daar als ChristenUnie dan maar weer eens overheen te komen.

Kees van der Staaij.Beeld Jacqueline de Haas

PROGRAMMA VAN DE DAG
'Hoopvol realistisch'

Niettemin deed Gert-Jan Segers uiteraard een poging om het initiatief terug te pakken. 'Hoopvol realistisch' heet het CU-verkiezingsprogramma, waarin uiteraard het gezin de as is waar alles om draait. Daarom gaat de kinderbijslag omhoog, komt er meer geld om mantelzorgers te ondersteunen, keert de basisbeurs voor studenten terug, gaat het eigen risico in de zorg omlaag, komt er een sociale dienstplicht voor alle 18-jarigen en wordt het bevallings-, ouderschaps- en zorgverlof verruimd.

Dat komt allemaal nogal bekend voor, zullen ze denken in de programmacommissie van het CDA. En dat is ook zo: coalitievorming tussen CDA en ChristenUnie wordt geen enkel probleem.

Zelfs in het immigratiebeleid toont de CU een strenger gezicht dan voorheen: vluchtelingen moeten voortaan bewijzen dat ze geïntegreerd zijn en 'een hart voor Nederland' hebben. Daartoe moeten ze twee jaar 'een leer-werktraject' doorlopen, waarbij ze geen recht op bijstand hebben.

En voor wie nu denkt dat de CU niet zo relevant is: tel de zetels in de Eerste Kamer. Daar kan Segers de droomcoalitie van premier Rutte (VVD, CDA, D66) na 15 maart zomaar aan de gewenste meerderheid helpen.

Gert-Jan Segers.Beeld anp

BEWERING VAN DE DAG
'Kom nou, kom nou'

Helaas voor Segers: hij was nog niet uitgesproken of het kabinet begon te reageren. En dan niet op hem, maar op Van der Staaij, die dus graag wil dat moskeeën op vrijdag stoppen met het oproepen van de gelovigen tot gebed.

Dat gaat zomaar niet, liet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken weten. 'Dat raakt aan de godsdienstvrijheid.' En zo treft Van der Staaij ook zichzelf, betoogt Plasterk: want wat dan met kerken die de klokken luiden?

Nou was dat precies de vergelijking waartegen Van der Staaij zich verzet: klokgelui is klokgelui, terwijl moskeeën hun geloofsbelijdenis van de daken schreeuwen. Maar Plasterk bestrijdt dat: 'Ik heb vroeger thuis geleerd dat je "Kom nou, kom nou" hoort.'

Van der Staaijs definitieve plan staat overigens in het SGP-verkiezingsprogramma, dat over twee weken verschijnt.

Wij rekenen alvast op nieuws van de ChristenUnie.

Ronald Plasterk reageert.Beeld anp

CITAAT VAN DE DAG
'Joh, ik weet nergens van'

Was getekend: koning Willem-Alexander. Althans, dat vertelde premier Rutte vanmiddag toen hij reageerde op vragen over de veelbesproken belastingcompensatie die opeenvolgende vorsten al sinds begin jaren zeventig zouden genieten. Dat zou destijds zo geregeld zijn met koningin Juliana en prins Bernhard.

'We zoeken het uit', herhaalde Rutte, 'maar zowel de koning als zijn moeder hebben inmiddels laten weten dat zij nooit gehoord hebben van deze vermeende compensatie. Ik heb het hem gevraagd, hij zei: 'joh, ik weet nergens van.'

De premier vroeg er begrip voor dat het uitzoeken wat tijd in beslag neemt. 'Het is anderhalve meter archiefmateriaal.'

Het koninklijk paar.Beeld anp

DOMPER VAN DE DAG
Het proces gaat door

Teleurstellend nieuws voor vrijwel iedereen op het Binnenhof kwam intussen uit de rechtszaal in Den Haag, waar de rechtbank besloot dat het proces tegen Geert Wilders gewoon doorgaat.

Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, probeerde het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te laten verklaren, onder meer omdat een rechter in zijn ogen geen oordeel moet hebben over politieke uitspraken. Maar daarin gaat de rechtbank niet mee: het proces gaat eind deze maand gewoon verder.

Middenin de campagne een proces tegen een van de hoofdrolspelers in de strijd: een politieker proces hebben we in Nederland nog niet gehad. Niemand die kan voorspellen hoe dat gaat uitpakken en dus ook niemand die erop zit te wachten.

Maar eerst gaat de Tweede Kamer een week met herfstreces.

Uw Dagkoersen zijn er weer op 24 oktober.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Geert Wilders in de rechtzaal.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden