Het Binnenhof: 14 november

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Met liefst 100 actiepunten hoopt DENK in maart de Tweede Kamer te bestormen. Minstens zo ambitieus is 50Plus, dat vandaag een lijst presenteerde vol bekende namen.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

undefined

null Beeld c.
Beeld c.

PROGRAMMA VAN DE DAG
Denkend aan Nederland

Veel aandacht ging vanmorgen uit naar de plannen om Arabische les te gaan geven in de brugklas en om de Coentunnel te hernoemen naar iemand met minder wandaden op zijn naam. Maar dat doet het verkiezingsprogramma van DENK geen recht: de partij heeft er werk van gemaakt en levert liefst 72 pagina's aan plannen af. Concreet komt de partij tot 100 actiepunten.

Verslaggever Joost de Vries: 'De partij verlangt naar een 'inclusieve samenleving' waarin de arbeidskansen van 'Hendrik en Hannane' even groot zijn, een land waarin het 'niet uitmaakt waar je (voor)ouders zijn geboren', maar je ook je afkomst 'niet hoeft te verloochenen'. Het begint allemaal bij acceptatie.'

De nadruk moet niet langer liggen op integratie, maar op acceptatie van geïntegreerde mensen. Als het aan Denk ligt komt er een jaarlijkse acceptatiemonitor. Een minister van Wederzijdse Acceptatie gaat zich inzetten voor acceptatiebeleid.

In het Nederland van Denk worden racistische uitingen bestraft met een notitie in een racismeregister, werken bij de overheid is daarna niet meer mogelijk. Duizend politieagenten worden opgeleid tot racismepolitie. Wie mensen discrimineert, krijgt een 'contacttaakstraf', hij of zij moet verplicht in contact komen met het slachtoffer.

Maar het programma telt nog negen hoofdstukken. Onderwijs bijvoorbeeld: meer talen op school, terug naar de basisbeurs in het hoger onderwijs, een burgerschapstoets, gelijke behandeling van islamitische onderwijsinstellingen.

Of de zorg: geen eigen risico meer, een wettelijk pakket van gemeentelijke basiszorg, meer 'cultuursensitiviteit' bij zorginstellingen, twee zorgverleners per acht bewoners van een verpleeghuis.

Nu ook het DENK-programma er is, nadert het programmaseizoen het einde. Wie nog wat wil opzoeken, vindt hier alle Volkskrant-samenvattingen bij elkaar.

Tunahan Kuzu. Beeld anp
Tunahan Kuzu.Beeld anp

VROUW VAN DE DAG
Léonie Sazias

Opletten geblazen voor de politieke liefhebbers, want Jan Nagel slaat weer toe. De man die ooit Pim Fortuyn scoutte voor het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland, trekt opnieuw een blik talenten open.

Dat hoopt hij althans. Blikvanger is nummer 2: Léonie Sazias, vooral bekend als tv-presentatrice maar ook al een tijd succesvol politica in Nagels eigen Hilversum. Zij zit straks naast Henk Krol in de Kamerbankjes.

Minstens zo opvallend zijn de namen die pijn doen bij andere partijen. Wilma Schrover (plek 8) uit Den Bosch, directeur van de Katholieke bond voor Ouderen (130 duizend leden), zou met haar profiel vroeger automatisch bij het CDA zijn beland. Nu kiest ze voor Nagel.

Corrie van Brenk (plek 4), voormalig voorvrouw van de Abvakabo: nog niet zo lang geleden een geheide PvdA'er. En dat geldt al helemaal voor Gerrit Jan Pieter van Otterloo (plek 5) die al acht jaar voor de PvdA in de Kamer zat en voor Maurice Koopman (plek 9), die lid was van het PvdA-hoofdbestuur.

Verrassing van de dag is Emile Bode, zeer ervaren verslaggever van De Telegraaf, onder meer als chef van de politieke redactie. Nagel acht hem breed inzetbaar. 'Emile is bijzonder breed georiënteerd: naast enkele specialiteiten zoals verkeer, onderwijs en justitie is deze tuincolumnist ook inzetbaar bij bijvoorbeeld landbouw.'

In de peilingen krijgt 50Plus al geruime tijd 7 tot 10 zetels toebedeeld. Maar Nagel - sinds 2002 op alles voorbereid - heeft voor de zekerheid toch maar vast 61 kandidaten op de lijst gezet. Onder wie één jonkie: nummer 6, Simon Geleijnse, is pas 42 maar krijgt het voordeel van de twijfel. 'De selectiecommissie is er van overtuigd dat deze veertiger sterk kan doorgroeien.'

Léonie Sazias. Beeld anp
Léonie Sazias.Beeld anp

TREND VAN DE DAG
Vissen in de vakbond

De overstap van Corrie van Brenk (foto) naar 50Plus bevestigt intussen een onstuitbare trend. Want er was een tijd dat vakbondsbestuurders een vaste route volgden: als zij politieke ambities koesterden, kwamen ze vroeg of laat terecht op de kandidatenlijst van de PvdA, waar zij het soms ver schopten.

Maar dat automatisme is nu echt verleden tijd. De PvdA verliest ook in vakbondskringen aan populariteit. Eerder raakte de CNV Jesse Klaver al kwijt aan GroenLinks, daarna verloor de FNV Ron Meyer en Lilian Marijnissen aan de SP en afgelopen vrijdag bleek Dennis Wiersma (oud-voorzitter FNV Jong) nota bene de hoogste nieuwe binnenkomer bij de VVD.

Eén troost voor de sociaal-democraten: ze blijken inmiddels wel de vice-voorzitter van de FNV, Gijs van Dijk, te hebben gestrikt.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl

Corrie van Brenk als vakbondsleider. Beeld anp
Corrie van Brenk als vakbondsleider.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden