Het Binnenhof: 14 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte in gesprek met de Turkse premier Davutoglu vooraf aan de EU-Turkije-top van 7 maart. Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Deze maandag valt precies tussen twee Europese migratietoppen in. Op het Binnenhof leeft de vraag: blijft het principeakkoord met de Turken overeind als donderdag en vrijdag de details worden uitonderhandeld? En de stemcomputer maakt mogelijk zijn herintrede.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE WEEK
De EU-Turkije-deal

Hoeveel blijft er vrijdag over van het principeakkoord tussen de EU en Turkije als de Europese regeringsleiders opnieuw om tafel gaan met de Turkse premier Davutoglu? Die vraag houdt het Binnenhof deze week in haar greep. Morgenmiddag vanaf circa 16.00 uur debatteert Rutte met de Kamer over de top van vorige week maandag en die van aanstaande donderdag en vrijdag.

In een ultieme poging de asielstroom in te dammen werden de EU-leiders het een week geleden eens over het idee van een uitruil met de Turken: zij nemen migranten terug uit Griekenland, de EU neemt Syrische vluchtelingen over van Turkije. Daarnaast trekt de EU miljarden uit ter ondersteuning van de vluchtelingenkampen in Turkije, praten Europa en Turkije over visumvrij reizen en het versnellen van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU.

In de Kamer leven veel zorgen en kritiek rond het principeakkoord. Linkse partijen vragen zich af of de plannen om mensen terug te sturen naar Turkije niet in strijd zijn met vluchtelingenverdragen. Rechtse partijen hekelen het sluiten van deals met Turkije en zijn niet enthousiast over de luchtbrug die de EU wil creëren voor Syrische vluchtelingen.

De premier zal met veel slagen om de arm het debat aangaan, ook hij moet de resultaten van de top afwachten. Voor de partijen is het een kans hun eigen asielstandpunten nog eens te ventileren.

D66-leider Pechtold is niet bij het debat, hij presenteert die avond in het voormalige ministerie van Sociale Zaken een aanzet tot een nationaal asielplan. Op Wilders na zijn de partijen het onderling meer eens dan ze doen voorkomen, meent Pechtold. Hij gaat een poging doen de verschillen te overbruggen.

De Turkse premier Davutoglu geeft in Turkije een persconferentie over een nieuwe aanpak van de asielcrisis. Beeld afp

DATA VAN DE DAG
Asielinstroom onder de loep

Een kwart van de asielaanvragen in de eerste maanden van dit jaar kwam van mensen 'uit een veilig land', meldt staatssecretaris Dijkhoff van Asiel vandaag. Het gaat onder meer om mensen uit Albanië, Kosovo en Servië. Sinds deze maand kunnen deze migranten versneld worden afgewezen en teruggestuurd, stelt de staatssecretaris. Ze krijgen 'voorrang' bij hun procedure en worden op basis van één verhoor meteen afgewezen.

Syriërs maken nog steeds het grootste deel uit van de instroom. In de eerste negen weken van 2016 meldden zich circa duizend Syriërs. De instroom is in de wintermaanden aanzienlijk gedaald. In heel 2015 kwamen er zo'n 28 duizend Syriërs naar Nederland en iets meer dan 8 duizend Eritreërs.

Dijkhoff met zijn Oostenrijkse collega Johanna Mikl-Leitner in Brussel. Beeld epa

ONDERTUSSEN IN DE RIDDERZAAL
Conferentie over mensenhandel

De asielcrisis was ook het onderwerp van gesprek van een parlementaire conferentie vandaag in de Ridderzaal. In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU organiseren Eerste en Tweede Kamer een zestal conferenties. De aflevering van zondag en maandag bestond uit lezingen en paneldiscussies over mensenhandel, de migrantenstroom en de Europese reactie daarop. Staatssecretaris Dijkhoff pleitte in zijn speech voor een Europees antwoord.

Kamervoorzitter Khadija Arib bij de conferentie over mensenhandel. Beeld epa

EENTJE UIT DE OUDE DOOS
Daar is hij weer: de stemcomputer

Het tijdperk van het rode potlood is als het aan de VVD ligt definitief voorbij. De partij komt vandaag met een initiatiefwet om stemmen bij verkiezingen via een computer mogelijk te maken. Kamerlid Joost Taverne legde zijn plan uit aan verslaggever Dion Mebius. In drie stappen naar een uitslag: men kiest een politicus door op een 'soort hele grote iPad' op de gewenste kandidaat te klikken. De computer print vervolgens een stembiljet uit, dat door de kiezers zelf in een bus gegooid kan worden. De stemmen worden aan het einde van de dag elektronisch geteld door weer een andere machine. 'Zo kunnen er ook geen telfouten meer worden gemaakt. Dat is een veel groter probleem dan we ons realiseren', aldus Taverne.

Mebius: 'In 2006 en 2007 werden er in Nederland al eens stemcomputers gebruikt. Rond de toenmalige Tweede Kamer- en Provinciale Statenverkiezingen ontstond controverse omdat signalen die deze computers uitzonden tot op tientallen meters afstand opgevangen kon worden. De anonimiteit van de kiezers kwam daardoor in gevaar. Ook was het voor burgers onmogelijk om te controleren of de telling wel eerlijk was verlopen.'

Taverne vertrouwt erop dat zijn voorstel de privacy en de eerlijkheid nu wel voldoende waarborgt. 'In mijn wetsvoorstel mag de stem niet worden opgeslagen op het apparaat. En bij twijfel over de eerlijkheid kunnen de stemmen alsnog handmatig worden geteld.'

Een stemcomputer in gebruik in België. Beeld belga

LIJSTTREKKER VAN DE DAG
Noord-Koreaanse toestanden bij de ChristenUnie

Eind vorig jaar greep Gert-Jan Segers de macht bij de ChristenUnie. Vandaag verstevigt hij zijn greep op de partij dankzij een unaniem mandaat van het bestuur. Hij wordt volgend jaar de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. De ChristenUnie is de tweede partij die dit jaar de knoop doorhakt. Eerder werd GroenLinks-leider Jesse Klaver ook al op Noord-Koreaanse wijze tot lijsttrekker gekroond.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Beeld anp

OOK DAT NOG
Monika Sie naar Clingendael

Monika Sie Dhian Ho volgt Ko Colijn op als directeur van denktank Clingendael. Sinds 2008 was ze directeur van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk instituut van de PvdA.

De VVD probeert het met een lijstje

Humor is een machtig politiek wapen, beseften ze bij de VVD na het Correspondents' Dinner. Combineer dat met een internetlijstje a la buzzfeed en het kan haast niet misgaan, was de volgende gedachte. Het resultaat: '10 vormen van betutteling die echt niet kunnen', inclusief doldwaze gifjes. 'Vooral nummer 3 zul je niet geloven!'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw inbox te ontvangen.

Monika Sie Dhian Ho Beeld Werry Crone/Clingendael.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.