Het Binnenhof: 14 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Denk versus de media: 'prik door het spel heen'. Beeld ANP

Goedemiddag. De mediastrategie van Denk (wantrouw de media) werpt haar vruchten af: de beweging van Kamerleden Kuzu en Öztürk beheerst weer het gesprek.

Ondertussen in het leven van een anoniem Kamerlid: drie keer worden beëdigd is scheepsrecht.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het hier.

Beeld de Volkskrant

OFFENSIEF VAN DE DAG
De vijfde macht

De beste verdediging is de aanval. Die strategie lijkt Denk toe te passen in haar nieuwste Facebookfilmpje. Kamerleden Kuzu en Öztürk (ex-PvdA) zochten al vaker de confrontatie met de media. Dit keer worden ze in hun eigen studiootje geflankeerd door hun nieuwste aanwinsten Farid Azarkan en Sylvana Simons. De boodschap aan de achterban luidt: wantrouw de pers. 'Trap er niet in'.

Naast de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht bestaat een vierde macht, houdt Simons de kijkers voor: de media. Deze 'poortwachters van de gevestigde orde' zijn erop uit om Denk te onderzoeken, aan te klagen én te veroordelen, legt Azarkan uit. Öztürk heeft goed nieuws voor iedereen die journalisten even hoog heeft zitten als tweedehands autoverkopers: naast deze vier machten is er nu Denk: 'Jouw geluid wordt nu overal gehoord.' Kuzu kopt de moraal in: 'Wij geloven dat jij wijs genoeg bent om door dit spel heen te prikken.'

Welk spel? Naar verluidt zijn er kritische artikelen op komst over Öztürks politieke verleden als fractieleider van de PvdA Roermond. Wat er ook wordt geschreven, de Denk-aanhanger heeft de leesinstructies vast binnen.

Ook wij van Dagkoersen zijn gewaarschuwd. Een disclaimer richting onze lezers is hier op zijn plaats: verder lezen is geheel voor uw risico.

Een shot uit het filmpje van Denk: v.l.n.r. Öztürk, Azarkan, Simons en Kuzu. Beeld Screenshot Youtube DENK

DEBAT VAN MORGEN
Nog één keer hoofdpijn voor Ard

CDA, D66, ChristenUnie, SP, SGP en GroenLinks hebben vandaag de rangen gesloten om morgen als één front op te kunnen trekken in het debat met Ard van der Steur. De minister van Veiligheid en Justitie verdedigt morgenavond het extra geld dat in de voorjaarsnota is uitgetrokken om zijn begroting van dit jaar mee aan te vullen. Het is te weinig, vindt de oppositie, want bij de politie en het Forensisch Instituut dreigen personele tekorten. De zes oppositiepartijen eisen 150 miljoen euro extra, bovenop de kleine 50 miljoen die Van der Steur onlangs al aankondigde.

Het kabinet houdt vooralsnog de poot stijf. De minister stelt dat sinds zijn aantreden de begroting van VenJ goed is bedeeld. 'Ik heb niks te klagen, ik heb veel extra geld gekregen voor investeringen.' Dus nee, er komt dit jaar niks meer bij, benadrukte hij. Schatkistbewaarder Dijsselbloem zei onlangs ook al dat de rek er voor dit jaar uit is. De oppositie bezigde 'oppositieretoriek', beweerde hij.

Minister Van der Steur moet morgen de strijd aangaan met de oppositie over zijn justitiebegroting. Beeld anp

HATTRICK VAN DE DAG
Eindelijk écht Kamerlid

Drie keer is scheepsrecht voor Harm Brouwer. Twee keer werd hij al beëdigd als inval-Kamerlid, 6 juli volgt de derde keer. Nu als echt Kamerlid. Verslaggever Gijs Herderscheê informeerde bij de PvdA wie Kamerlid Otwin van Dijk opvolgt, die begin juli afzwaait om burgemeester te worden. Het blijkt, alweer, Brouwer te zijn.

Harm Brouwer (59) was nummer op de kandidatenlijst van de PvdA bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012. Een ogenschijnlijk kansloze plaats. Maar door het doorschuiven van Kamerleden naar het kabinet, door opstappers (Hamer naar de SER, Bonis terug naar Buitenlandse Zaken, Hylkens terug naar zichzelf, Heijnen naar school - om maar wat te noemen) en een enkele 'bedanker (nummer 45 Yasin Torunoglu is inmiddels wethouder in Eindhoven) werd een Kamerzetel voor nummer 49 een wenkend perspectief.

Twee keer mocht Brouwer al invallen tijdens zwangerschappen van zittende fractiegenoten. Eerst verving hij van 5 november 2015 tot 12 januari 2016 Manon Fokke en, na een pauze om op adem te komen, van 1 maart tot 10 juni 2016 Lea Bouwmeester. 5 juli aanstaande verruilt Kamerlid Van Dijk het parlement voor het gemeentehuis van Oude IJsselstreek. De volgende dag wordt Brouwer beëdigd. Geen dag te vroeg, want op 8 juli gaat de Tweede Kamer twee maanden met zomerreces.

PvdA-Kamerlid Harm Brouwer tijdens zijn tweede beëdiging (van drie). Beeld ANP

UIT HET LEVEN
Ali Lazrak

Voormalig SP-Kamerlid Ali Lazrak is vandaag overleden. Onze chef politiek Raoul du Pré doet hem uitgeleide:

Het doet Ali Lazraks leven ongetwijfeld geen recht om hem hier alleen als oud-politicus te herdenken. Lazrak, die vandaag in Marokko overleed aan de gevolgen van longkanker, was immers ook opbouwwerker, journalist en restauranteigenaar.

Bovendien was hij in al die andere functies waarschijnlijk een stuk gelukkiger dan in zijn jaren op het Binnenhof (2002-2006), die uitdraaiden op een groot politiek ongeluk. Maar daar had hij toch zijn bekendheid aan te danken.

De SP dacht met zijn komst in 2002 een brug te slaan naar een potentiële achterban van Marokkaans-Nederlandse arbeiders. Als radiomaker had hij naam gemaakt in die gemeenschap en groeide hij uit tot een voorvechter van de emancipatie van de voormalige gastarbeiders en hun gezinnen. Het was een gok. Lazrak was geen door de wol geverfde SP'er, hij had niet de jarenlange interne opleiding gehad waar vrijwel elke andere SP'er wel doorheen moet. Maar partijleider Jan Marijnissen waagde het erop.

Het werd een faliekante mislukking. Binnen de kortste keren bleek Lazrak volstrekt buiten de boot te vallen in de SP. Hij had grote moeite met de strikte hiërarchie, met zijn beperkte rol in de fractie en niet in het minst met Marijnissens leiderschapsstijl. Hij was de eerste die de voorman openlijk 'dictator' noemde. Toen hij ook nog weigerde genoegen te nemen met de verplichte afdrachtregeling, was zijn vonnis getekend: hij werd eruit gezet.

Hij nam zijn zetel mee, maar deed geen serieuze poging meer om er iets van te maken. Hij haalde vooral nog het nieuws met zijn opvallend hoge afwezigheid bij debatten. In 2006 verliet hij geruisloos het Binnenhof.

Zijn voornaamste politieke erfenis ligt in de SP, waar ze nu nog bewuster omgaan met het personeelsbeleid en de rijen als vanouds hebben gesloten: mensen die hun trouw niet allang bewezen hebben, zijn sindsdien weer gewoon kansloos voor prominente partijpolitieke functies.

Ali Lazrak is 68 jaar geworden.

Kamerlid Ali Lazrak in 2006. Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden