Het Binnenhof: 14 december

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Terwijl de SP-top speurt naar het lek in de fractie, neemt Wilders de leiding op Facebook en stelt VVD'er Bas van 't Wout een Kamervraag, gewoon omdat het kan.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u uiteraard ook per e-mail kunt ontvangen. Regel het hier heel eenvoudig.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Het lek in de SP

Bij de gestage volwassenwording van de SP in de afgelopen twintig jaar was er altijd één eigenschap waarmee de partij zich onderscheidde van de sociaal-democratische broeders, een stukje verderop in het Kamergebouw: wat er intern ook speelde, alle ellende bleef binnenskamers. En als er al eens iemand met de vuile was naar buiten liep (Ali Lazrak in 2004) dan sloten de rijen zich onmiddellijk en stond de dissident binnen de kortste keren buiten de deur.

Vandaar de schok die vandaag door de wandelgangen ging nadat twee Kamerleden vanmorgen in het AD anoniem klaagden over de partijtop. De grote lijn: Emile Roemer toont zich geen daadkrachtig leider, partijvoorzitter Ron Meyer parachuteert zijn 'vriendjes' op de kandidatenlijst en de focus van de campagne ligt te eenzijdig op de zorg. 'Roemer kan geen fractie leiden, laat staan een land', aldus een van de anonieme klagers.

Het onderliggende probleem is uiteraard bekend: ondanks de aanhoudende malaise bij de PvdA, weet de SP niet of nauwelijks te profiteren. Roemers premiersambities uit 2012 zijn ver weggedreven. Als hij niet oppast, wordt niet Roemer maar GroenLinks-leider Klaver de aanvoerder van het linkse kamp in de Kamer. Dat partijvoorzitter Meyer zelf een plek op de kandidatenlijst heeft, wordt alom gezien als een veiligheidsklep: iemand moet het straks kunnen overnemen als het misgaat met Roemer.

Maar als de klagers al de hoop hadden dat zij dat proces met hun interventie in een stroomversnelling konden brengen, dan kwamen zij vandaag bedrogen uit. Als door een wesp gestoken veerde de partijtop op om de opstand in de kiem te smoren.

Fractiesecretaris Ronald van Raak trapte af: 'Een achterhoedegevecht van mensen die niet op lijsten komen en daar een beetje boos over zijn.' Voorzitter Meyer nam over: 'Dit zijn PvdA-streken.' En Roemer zelf maakte het af: 'Als je het niet eens bent met de besluiten binnen de partij laat je dat op een normale manier weten. Doe je dat niet of weiger je de besluiten te accepteren dan hoor je niet bij onze partij thuis.'

Waarna hij iedereen verzekerde dat hij zich niet zomaar laat kisten. 'Mensen die mij pootje willen lichten, krijgen hun zin niet.'

Emile Roemer. Beeld anp
Emile Roemer.Beeld anp

TREND VAN DE DAG
Wilders aan kop op Facebook

Geert Wilders leidt niet alleen in de peilingen, ook op Facebook is hij zijn rivalen voorbij gesneld. De PVV-leider meldde zich laat aan het nieuwe front in de verkiezingscampagne, maar in een paar maanden tijd is hij uitgegroeid tot veruit de grootste Facebookpoliticus van Nederland.

De pagina van Wilders had vanmiddag 151.000 likes, bijna twee keer zoveel als minister-president Mark Rutte (ruim 81.400 likes). Alleen Tunahan Kuzu (66.400), Jesse Klaver (51.300) en Emile Roemer (30.500) weten enigszins in de buurt te blijven.

Verslaggever Frank Hendrickx: 'Het startschot voor Wilders' Facebookbestaan was eind augustus. Hij presenteerde zijn ultrakorte verkiezingsprogramma toen exclusief op zijn nieuwe pagina.' Ook bij de recente uitspraak in het strafrechtproces negeerde Wilders de traditionele media en zette een eigen video op social media (de Nederlandse en Engelse versie zijn op de Facebookpagina inmiddels ruim een half miljoen keer bekeken en ruim 12.000 keer gedeeld).

De meeste partijen hebben de afgelopen tijd hun digitale campagnebudget verhoogd. Facebook geldt als een belangrijk instrument om de stemming onder kiezers te peilen en de eigen achterban op te zwepen. Lees hier meer over het toegenomen belang van dit campagnefront.

Geert Wilders. Beeld anp
Geert Wilders.Beeld anp

LOBBY VAN DE DAG
Van 't Wout tegen de NS

Het Kamerlidmaatschap is zwaar, onvoorspelbaar en vaak ondankbaar werk. Maar het biedt ook privileges. Zoals het voorrecht om direct het kabinet tot de orde te kunnen roepen als er eens wat misgaat in je dagritme.

Zo begaf het VVD-Kamerlid Bas van 't Wout - specialist Sociale Zaken - zich eind november plots op het terrein van de infrastructuur. Hij stelde staatssecretaris Dijksma een serie schriftelijke Kamervragen over de nieuwe dienstregeling van de NS: 'Bent u op de hoogte van het feit dat de reistijd op het traject Oudenbosch-Schiphol is toegenomen met 30 minuten of meer per dag, wat neerkomt op meer dan 2,5 uur per week extra reistijd? Waarom is deze dienstregeling veranderd? Wat vindt u hiervan?'

Vanwaar die onverwachte belangstelling van het Kamerlid voor dit hem onbekende onderwerp? 'Misschien', fluistert een bron in de wandelgangen, 'is het omdat Van 't Wout in het Noord-Brabantse Hoeven woont. Station Oudenbosch is zijn opstapplaats.'

Maar voor wie nu bang is dat Kamerleden voor zichzelf meer voor elkaar krijgen dan voor gewone kiezers: Dijksma reageerde dinsdag in haar antwoorden onderkoeld. Ja, helaas is Van 't Wout voortaan langer onderweg naar Schiphol. En nee, daar is voorlopig niets aan te doen.

undefined

Bas van 't Wout. Beeld anp
Bas van 't Wout.Beeld anp

BESLUIT VAN DE DAG
Senaat schrapt voorrang vluchtelingen

Het is een veelgehoorde klacht: 'Ik sta jaren ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar de vluchtelingen krijgen meteen een huis.' Gemeenten waren immers jarenlang wettelijk verplicht erkende vluchtelingen voorrang te geven bij het toewijzen van woningen.

Maar die verplichting is nu geschrapt. De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met een wetswijziging van minister Blok. Twee groepen houden nu hun wettelijke voorrangspositie bij de toewijzing van woningen. Dat zijn mensen die door relatieproblemen of geweld hun woning hebben verlaten en woningzoekenden die mantelzorg verlenen of ontvangen.

Gemeenten kunnen zelf besluiten statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning - ook voorrang te geven.

Minister Blok. Beeld anp
Minister Blok.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden