Het Binnenhof: 13 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De dag staat vrijwel geheel in het teken van MH17. Met het OVV-rapport in de hand durfde nu ook de premier het hardop te zeggen: het vliegtuig is uit de lucht geschoten met een BUK-rakket.

Er gebeurde meer in Den Haag. In de Eerste Kamer vonden Algemene Beschouwingen plaats. PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber werd door de voorzitter de mond gesnoerd toen zij het had over 'nepvertegenwoordigers'.

In de Tweede Kamer vroeg de oppositie zich onderwijl vertwijfeld af of het asielbeleid door de coalitie nu 'soberder' of 'rechtvaardiger' wordt. Morgen debatteren de fractieleiders erover met premier Mark Rutte.

Dat en meer leest u deze dinsdag in Dagkoersen:

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Waar kwam de BUK-raket vandaan?

Ook de premier popelde om uitspraken te doen over daders en verantwoordelijkheid, zei hij, maar dat is één ding waartoe hij zich absoluut niet zal laten verleiden. Nog voordat de pers vragen kon stellen, waarschuwde hij vast dat het kabinet niet gaat speculeren over de schuldvraag.

Nederland gaf leiding aan het onderzoek naar de toedracht en loopt voorop in het strafrechtelijk onderzoek. Dat strafrechtelijk spoor is 'taai en complex', stelde Rutte. 'Uiterste zorgvuldigheid en terughoudendheid zijn geboden.'

Wie verantwoordelijk waren, blijft dus nog ongewis. Wel is nu duidelijk hoe vlucht MH17 verongelukte. De videoreconstructie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is bikkelhard. Een raketkop ontplofte op nauwelijks een meter afstand van de cockpit, waarop duizenden stukjes metaal zich in het vliegtuig boorden. Daar houdt de animatievideo op. Een voice-over vertelt wat volgde: brokstukken van het toestel kwamen neer in een gebied van 50 vierkante kilometer.

De Volkskrant deed vandaag uitgebreid verslag over het MH17-rapport. Lees hier ons liveblog.

Het MH17-rapport werd vanmiddag gepresenteerd voor een reconstructie van het vliegtuig. Beeld epa

DEBAT VAN DE DAG
Algemene beschouwingen 2.0

Een kleine maand na de Tweede Kamer reflecteert vandaag de Eerste Kamer op de kabinetsplannen voor 2016. Ook daar gaan de Algemene Beschouwingen meer over de actualiteit, dan de voornemens voor volgend jaar. Het debat staat bijna geheel in het teken van de vluchtelingencrisis.

De posities lijken zorgvuldig afgestemd met die van de partijgenoten aan 'de overkant', observeert verslaggever Ariejan Korteweg vanaf de tribune. Loek Hermans (VVD) verdedigt de stelling dat het plan-Azmani (Europese grenzen dicht, opvang in de eigen regio) niet alleen Nederlands, maar zelfs Europees beleid is geworden. Een interpretatie die door anderen fel wordt bestreden. Tiny Cox (SP) vraagt om expliciet bewijs: 'Daar zou ik graag een bron voor horen.' Elco Brinkman (CDA) heeft een wisselbad geprepareerd. Hij spreekt - net als partijgenoot Sybrand Buma - consequent van 'ontheemden', die hier 'welkom zijn', maar wel 'met vooruitzicht van veilige terugkeer naar eigen huis en haard.'

Net als in de Tweede Kamer klinkt in de senaat de roep om 'leiderschap'. De premier zou te weinig regie tonen in het asielvraagstuk. Wat verstaat de premier eigenlijk onder Chefsache, wil Thom de Graaf (D66) weten. 'Politieke regie, moreel leiderschap, teamcaptain zijn, mediaboegbeeld? Ik hoor het graag.'

Een ander inzicht dat veel terugkomt: waardering voor wat deze regering aan dossiers heeft vlot getrokken. Maar waar blijft de ambitie die kan rechtvaardigen dat Rutte II nog tot maart 2017 aanblijft? Het antwoord blijven we u voorlopig verschuldigd. De premier geeft zijn antwoord pas na de dinerpauze.

ONDERTUSSEN IN DE VOORZITTERSSTOEL (5)

Kom bij Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol niet aan met verhalen over een 'nepparlement'. Dat soort teksten tolereert ze niet in haar Eerste Kamer. PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber kon haar betoog dan ook niet voortzetten. Broekers-Knol had haar microfoon uitgezet. Een maand eerder liep het anders in de Tweede Kamer. Voorzitter Anouchka van Miltenburg greep niet in toen PVV-leider Wilders een tirade afstak over het 'nepparlement' met 'nepvertegenwoordigers'.

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol houdt de teugels tijdens het debat stevig in handen. Beeld anp

COMPROMIS VAN DE DAG
Wordt het asielbeleid écht soberder?

VVD en PvdA sloten een compromis over de asielopvang, maar de verwarring over de exacte uitwerking blijft groot. Komt er nou een apart, sober regime voor vluchtelingen of niet?

Het wordt écht soberder, zeggen de liberalen tegen verslaggevers Frank Hendrickx en Gijs Herderscheê. Niet alleen de huisvesting wordt soberder - via prefabwoningen, omgebouwde kantoorpanden en containers - ook het 'leefgeld' van de asielzoekers gaat omlaag. Doordat de bijstand voortaan in natura wordt uitbetaald (huur, vaste kosten, en zorgpremie gaan er meteen vanaf), blijft er onder de streep fiks minder over.

Nee hoor, meent de PvdA. Er komt geen apart regime voor vluchtelingen, want sommige gemeentes keren nu ook al de bijstandsuitkering in natura uit bij andere burgers. Wetswijziging is dan ook niet nodig.

Hoe zit het echt? Veel zal afhangen van de huur die in rekening wordt gebracht bij vluchtelingen. Is die relatief hoog dan gaan ze er flink op achteruit. Maar als de huur van een containerwoning of omgebouwd kantoor bijvoorbeeld lager is dan 200 euro gaan ze er waarschijnlijk niet op achteruit.

De oppositie duizelt het en wil een brief van het kabinet. Die komt waarschijnlijk vanavond. Morgen debatteert de Kamer met premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff over het asielvraagstuk.

VVD-fractieleider Zijlstra betoogt dat het asielbeleid op aandringen van zijn partij soberder wordt. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.