Het Binnenhof: 13 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag, niet vaak maakt een kabinetsplan zulke diepe emoties los als het Laatste Wil-standpunt van Rutte II.

Maar gelukkig vrolijkten Emile Roemer en Jacques Monasch de boel weer wat op.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u dagelijks per e-mail ontvangt als u hier het vakje 'politiek' aanvinkt.

Beeld c.

GESPREK VAN DE DAG
Oud en der dagen zat

Verbaasde, gekwetste, onthutste en enthousiaste reacties strijden om voorrang nu het kabinet een principiële stap zet in het euthanasiedebat: ook wie niet ongeneeslijk ziek is maar wel klaar met het leven dient een beroep te kunnen doen op hulp bij het sterven.

Die reacties waren allemaal te verwachten, behalve de verbaasde. Uit de standpunten van VVD en PvdA viel begin dit jaar al op te maken dat de commissie-Schnabel zeker niet het laatste woord had gesproken in dit uiterst gevoelige debat.

Die commissie redeneerde vanuit de stelling dat de euthanasiewetgeving voor de meeste mensen genoeg vrijheid biedt. Ouderen die hun leven 'voltooid' achten kampen vaak tegelijkertijd met een opeenstapeling van kwalen, waardoor het wettelijk criterium 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden' meestal binnen bereik komt. De praktijk toont aan dat de wet dan al genoeg ruimte biedt om hen te helpen.

Maar dat laat volgens het kabinet onverlet dat er toch echt een groeiende categorie mensen is die niet doodziek is maar wel zelf de regie wil voeren tot het eind. Die mensen hebben recht op een overheid die niet vervolgt maar helpt, vinden de ministers Van der Steur en Schippers.

Minister Schippers.Beeld anp

Let op: zij hebben nog geen wetsvoorstel. Het is slechts een standpunt. Een standpunt dat vandaag al veel vragen oproept (hoe gaan die 'stervensbegeleiders' straks te werk, hoe wordt elk misbruik uitgesloten) plus veel politieke woede.

Opmerkelijk genoeg gingen niet SGP en CU daarin het verst, maar het SP-kandidaat-Kamerlid Lilian Marijnissen. Zij verdenkt het kabinet op Twitter van voorbedachte rade: 'De ouderenzorg is niet op orde, veel ouderen zijn eenzaam en dan wordt levensbeëindiging makkelijker?'
Ze oogstte een storm van verontwaardiging, die eens te meer duidelijk maakt hoeveel principiële politieke spanning er op dit debat staat.

Hoe nu verder? De Kamer wil in debat met het kabinet, later deze maand. Maar een wetsvoorstel is er dus nog niet. Dat wordt een klus voor het volgende kabinet.

Of niet. Want met CDA, CU of SGP straks aan de formatietafel is het uitgesloten dat dit onderwerp snel terugkeert. Het is te zwaarbeladen om over te onderhandelen.

Alles hangt dus af van de richting die de kiezers op 15 maart wijzen.

PROGRAMMA VAN DE DAG
'Nu wij'

De SP verliet vandaag het Kamergebouw om het verkiezingsprogramma buiten te presenteren, voor de poort van het Binnenhof. U snapt de symboliek.

De partij kiest in haar programma onomwonden voor de onderkant van de samenleving: minimumloon, bijstand en AOW gaan met 10 procent omhoog. De burger krijgt weer inspraak: in zijn buurt, zijn ziekenhuis, op zijn werk, in Den Haag en in Brussel. Zorg komt weer in handen van de overheid en de burger kan weer sparen bij een staatsbank.

'Pak de macht' is dan ook de titel van de eerste paragraaf van het programma. Het is de strijdkreet waar de rest van het programma op is gebouwd. De SP wil in alle lagen van de samenleving invloed teruggeven aan de gewone man en vrouw.

Lees hier alle details over het programma.

Uiteraard staan daarin ook de grote lijnen van het SP-zorgplan, dat binnenkort verder wordt uitgewerkt: weg met het eigen risico, weg met de zorgverzekeraars, de introductie van een inkomensafhankelijke premie.

En om nog maar eens te benadrukken dat het menens is diende partijleider Roemer van zijn campagenteam daarbuiten bij die poort een boksbal in één keer naar binnen te meppen: 'De eerste dreun voor het eigen risico.'

Hij maakte zich wat zorgen maar hij sloeg in één keer hard genoeg. Een afgang bleef hem bespaard.

Emile Roemer.Beeld anp

UITDAGER VAN DE DAG
Jacques Monasch


Terwijl de campagne van Diederik Samsom al op volle stoom is en alles erop wijst dat ook Lodewijk Asscher een gooi gaat doen, meldde zich vandaag plots een derde kandidaat voor het PvdA-lijsttrekkerschap: het Tweede Kamerlid Jacques Monasch, al tijden openlijk tegenstander van de koers die zijn partij in deze coalitie heeft gekozen.

Hij had zijn hoop gevestigd op andere mensen. 'Het land en de partij hebben een lijsttrekker nodig van statuur', zei hij eerder dit jaar. 'Ahmed Aboutaleb. Of Eberhard van der Laan. Ze zouden allebei een geschenk zijn voor de partij.'

Maar nu dat niet lijkt door te gaan, doet Monasch het dus maar zelf. En uiteraard gaat hij daarbij linksaf. Zoals hij eerder zei: 'Wij zijn een partij geworden voor de hoogopgeleide politiek correcte medemens. Iedereen weet dat het anders moet, maar in de praktijk komt er weinig van terecht.'

Er komt in elk geval weer wat te kiezen in de PvdA.

Jacques Monasch.Beeld anp

ONDERZOEKER VAN DE DAG
De Rekenkamer

En zo gaat ook het debat over de vertrekregeling van de Belastingdienst verder met een Haags panacee: staatssecretaris Eric Wiebes laat de Rekenkamer een onafhankelijk onderzoek doen. Onder druk van de oppositie ging de VVD'er daarmee akkoord in een debat waarin hij overstelpt werd met lastige vragen.

Voor veel fracties blijft onduidelijk waarom de VVD'er niet eerder ingreep toen bleek dat mensen vlak voor hun pensioen nog afscheidsbonussen kregen. Nadat Wiebes een onderzoek beloofde door de Rekenkamer, werd het debat voorlopig opgeschort.

Wordt vervolgd dus. Pikant detail: dat onderzoek moet er binnen drie maanden zijn. Dat wordt onvermijdelijk een nieuw debat in de winter, als de verkiezingscampagne al echt lekker op stoom begint te komen en een gebutste VVD-staatssecretaris natuurlijk een aantrekkelijke prooi is.

Wiebes zal zich er niet op verheugen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.


Wiebes vandaag in de Tweede Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden