Het Binnenhof: 13 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Na een knotsgek weekend pakt het Binnenhof de draad van de campagne op. Maar is het nog dezelfde campagne?

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Terug naar 'Pleur op!'

'Gebeurtenissen, mijn beste, gebeurtenissen.' Communicatiestrateeg Kaj Leers herinnert aan dat citaat, toegeschreven aan de Britse premier Harold McMillan. Het was diens antwoord op de vraag wat een regering van de koers kan doen afwijken.

Geldt hetzelfde voor een verkiezingscampagne? Leers: 'Of het nu doelbewust werd gezocht of niet, feit is dat de gebeurtenissen rondom Turkse ministers de laatste dagen voor de verkiezingen de campagne hier een andere dynamiek geven. En het onderwerp integratie ligt helemaal in het straatje van Mark Rutte.

'Nu is de regering de beschermer die voor Nederlandse belangen opkomt. Er is een vijand tegen wie Rutte - en met hem vicepremier Lodewijk Asscher - kan opstaan en tegen wie het verbaal vrij schieten is. En zo is de campagne weer terug bij het 'pleur op!'-moment van Rutte in Zomergasten.'

Precies daar dus waar Rutte 'm graag wil hebben.

ME tegenover Turks-Nederlandse demonstranten zaterdagavond in Rotterdam. Beeld ANP
ME tegenover Turks-Nederlandse demonstranten zaterdagavond in Rotterdam.Beeld ANP

DEBAT OP KOMST
Rutte versus Wilders

Dat komt goed uit, want uitgerekend vandaag staat de enige directe confrontatie op het programma tussen Rutte en zijn grootste electorale concurrent, PVV-leider Wilders. Vanaf 18.00 uur is het zover, bij EenVandaag op NPO 1 en Radio1.

Ook voor Wilders staat daar veel op het spel, analyseert politiek verslaggever Frank Hendrickx. 'De PVV verliest sinds het eind van 2016 gestaag terrein in de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van de belangrijkste kiezersonderzoeken. Inmiddels vallen de verschillen met CDA en D66 zelfs - nipt - binnen de foutmarge. Er staan vanavond drie thema's op het programma - zorg, economie en integratie - maar de diplomatieke rel met Turkije is nu uitgegroeid tot hét onderwerp van de voorheen tamelijk richtingloze campagne. Wilders zal hopen dat de afkeer over de handelwijze van Turkije zijn achterban motiveert om een signaal af te geven via een stem op de PVV, de partij die onder andere campagne voert met de slogan 'Genoeg is genoeg'.

Voor Rutte is de diplomatieke rel met Turkije dé kans zich opnieuw te presenteren als een zelfverzekerde staatsman die de afgelopen jaren essentiële internationale contacten heeft opgedaan. Het conflict met Ankara toont volgens de VVD andermaal aan dat we leven in woelige tijden en dat het land het beste af is met een ervaren man in het Torentje. 'Geen experimenten,' herhaalt Rutte keer op keer.

De Volkskrant doet vanaf 18.00 uur op volkskrant.nl verslag, met instant factchecks en politieke duiding.

null Beeld epa
Beeld epa

ANALYSE VAN DE DAG
Leve de inhoud

Zo mag de Turkse affaire dan wel een nieuwe dimensie aan de campagne toevoegen, een slechte campagne was het sowieso al niet. Vergeet het gemopper over saaie debatten, vergeet het gezeur over gebrek aan blunders of snel fluctuerende peilingen. Wees juist blij dat de campagne zo inhoudelijk was.

Dat betoogt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, vandaag in de Volkskrant. 'We willen spektakel en doelpunten zien! Maar gebrek aan doelpunten wil nog niet zeggen dat er niet goed gevoetbald wordt. Integendeel.'

Van Grieken zag politici die zich steeds beter voorbereiden op tv-debatten waardoor die uitzendingen aan inhoudelijke kwaliteit winnen. Hij zag 'een geweldige opzet' bij Nieuwsuur, waar alle lijsttrekkers een uur lang inhoudelijk werden bevraagd. En hij zag hoe aperte leugens en onzin via bijvoorbeeld sociale media heel weinig invloed lijken te hebben op de kiezer. Denk aan de ophef rond de 'stekker-eruitbewering' van Tunahan Kuzu en de AOW-berekeningen van 50Plus-leider Henk Krol.

'De zorgwekkende ontwikkeling in de VS waar veel mensen zich bij de verkiezingen lieten leiden door bewust opgeklopte onzinverhalen lijkt ons bespaard te blijven.'

Over 48 uur weten we wat al die inhoud met het humeur van stemmend Nederland heeft gedaan.

null Beeld anp
Beeld anp

VOORSTEL VAN DE DAG
Mevrouw de informateur

Nederland kende vrouwelijke staatshoofden, vrouwelijke ministers en staatssecretarissen, vrouwelijke Kamervoorzitters, maar slechts een keer een vrouw die informateur was bij de kabinetsformatie: Els Borst (D66). Ze stond met Wim Kok (PvdA) en Gerrit Zalm (VVD) in 1998 aan de wieg van het tweede paarse kabinet.

Daarin moet verandering komen, bepleitte Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zondag tijdens het Volkskrant op Zondag-debat in de Rode Hoed tussen de nummers twee van zes politieke partijen. Allen vrouw.

Arib heeft zelf vanaf donderdag het voortouw in de kabinetsformatie, als zij 's middags de voorzitters van de nieuwe fracties ontvangt. De Kamer heeft sinds 2012 de rol van de Koning overgenomen. De vorige keer, in september 2012, kwam winnaar Mark Rutte (VVD) meteen met partijgenoot Henk Kamp op de proppen.

Laat het nu een vrouw zijn, keuze genoeg, aldus Arib. Jeanine Hennis, die tijdens het debat naast Arib zat, hield desgevraagd de boot af, maar veel gehoord in VVD-kring is de naam van Edith Schippers. Bij winst van de liberalen zou zij heel goed ter voorbereiding op het Kamerdebat over de verkiezingsuitslag, op 23 maart, een verkennende ronde langs de fractievoorzitters kunnen maken.

Edith Schippers. Beeld anp
Edith Schippers.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden