Het Binnenhof: 13 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedenavond. Het is een maandag vol met bekende patronen: premier Rutte haalt zich de woede van GeenPeil op de hals. En de regeringspartijen vermijden lastige onderhandelingen met behulp van een oude truc: ruilen.

Wilt u uw politieke dagkoersen dagelijks per mail ontvangen? Klik hier het vakje 'Volkskrant politiek' aan.

Beeld de Volkskrant

ONTBOEZEMING VAN DE DAG
'Totaal, totaal, totaal tegen'

Maandenlang ging premier Rutte uiterst omzichtig om met het Oekraïnereferendum van 6 april. Kamerleden en journalisten op het Binnenhof wisten hem niet uit de tent te lokken. Maar vandaag, voor een divers publiek van parlementariërs uit de andere EU-lidstaten in de Ridderzaal, werd hij plots een stuk openhartiger over zijn ware gevoelens.

De uitslag van het referendum? 'Desastreus!'

Het referendum als verschijnsel op zichzelf? Niet voor herhaling vatbaar. 'Ik ben totaal, totaal, totaal tegen referenda over multilaterale overeenkomsten'.

De premier vindt namelijk dat het 'nergens op slaat' dat een land zo zijn wil oplegt aan de hele EU. 'Dat hebben we te danken aan de sociaal-democraten van mijn geliefde coalitiepartner'. Dat is een verwijzing naar de referendumwet waarvan de PvdA een van de initiatiefnemers was.

De premier maandag tijdens zijn speech. Beeld anp

Dat roept natuurlijk wel meteen de vraag op hoe het ervoor staat met Ruttes belofte dat het associatieverdrag met Oekraïne dusdanig aangepast zal worden dat het alsnog tegemoet komt aan de bezwaren van de Nederlandse nee-stemmers.

Hij heeft steeds gezegd dat de onderhandelingen moesten wachten tot ná het Brexit-referendum in Groot-Brittannië op 23 juni. Maar is het dan wel de juiste tactiek om bij voorbaat al aan de rest van Europa te laten weten dat je het zelf eigenlijk ook allemaal maar onzin vindt?

De premier hield het er maandag op dat hij 'hoopt' dat Nederland uiteindelijk alsnog zal ratificeren. Het tegenkamp van 6 april had er al geen vertrouwen in dat de onderhandelingen tot een wezenlijk ander verdrag gaan leiden. En nu al helemaal niet meer.

DAG VAN DE DAG
Zondag rustdag

Er zijn van die politieke relletjes die de meeste media volledig aan zich voorbij laten gaan, maar die intussen in kleinere kring wel degelijk emoties losmaken. Zo was het afgelopen weekend opeens wat minder gezellig in het christelijke kamp van SGP en ChristenUnie.

Het begon klein, in Zwolle, waar de CU vorige maand akkoord ging met een ruimere zondagsopening voor de winkels. Daarop reageerde SGP-senator Van Dijk in het Reformatorisch Dagblad nogal afkeurend. De CU kiest in zijn ogen een 'liberale lijn', waarmee Gods wet aan de kant wordt gezet.

Dat standpunt bereikte zaterdag de Tweede Kamer. In een debatje met CU-leider Gert-Jan Segers in Barneveld herhaalde het SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf zaterdag het verwijt van ontrouwheid aan Gods wil en de Tien Geboden.

Waarop Segers als door een wesp gestoken reageerde: 'Hier zit wel een beetje pijn bij mij.' De SGP moet 'oppassen met het spreken van grote woorden' over wat wel of niet christelijk beleid is rond de koopzondag, waarschuwde Segers.

Hij vertelde dat hij, toen hij nog in Egypte woonde, geen andere keuze had dan zijn dochters op zondag naar school te laten gaan. 'Hebben ik en de miljoenen kopten om me heen daarmee Gods gebod overtreden?' vroeg hij aan Dijkgraaf.

De SGP'er hield voet bij stuk en stelde dat de situatie in het buitenland geen reden is om in Nederland vrijwillig te kiezen voor meer koop­zondagen.

Voor alle details verwijzen wij u naar het uitgebreide verslag in het Reformatorisch Dagblad. Geen twijfel mogelijk: het SGP-campagneteam heeft alvast één paragraaf van de verkiezingsstrategie voor maart 2017 klaar.

Gert-Jan Segers. Beeld anp

CITAAT VAN DE DAG
'As in frou nee seit'

Na de leegloop bij de VVD melden zich ook de eerste PvdA'ers die het voor gezien houden in Den Haag na de volgende verkiezingen. Lutz Jacobi, in 2012 nog kandidaat-lijsttrekker, vindt dat het tijd is voor nieuwe avonturen. Ze verklaart zich nader in de Leeuwarder Courant, in volzinnen die het verdienen hier letterlijk te worden overgenomen:

'It is in proses dat al langer spilet. Ik soe earst wachtsje oant septimber. It Fryske gewestlik bestjoer woe my graach op ien sette, hartstikkene leaf hear, mar ik sis nee. Hans Spekman woe my al omprate. Ik sei: Hans, jonge, as in frou nee seit, dan bedoelt se ek nee.

'Ik haw it de fraksje tiisdei ferteld. It waard even stil. It is by ús no wol de tiid fan de teloarstellings. Ik siet neist John Kerstens en dy sei: Nou, daar gaat een van de laatste echte sociaal-democraten!'

Lutz Jacobi Beeld anp

DEAL VAN DE DAG
Nog één keer ruilen

VVD en PvdA zijn kennelijk van plan het vol te houden tot de laatste dag van dit kabinet: niet alles uitonderhandelen tot achter de komma, maar elkaar 'wat gunnen'. En dan liefst gelijk oversteken. Ruilen dus.

Maar anders dan in 2012, toen vooral de pijn moest worden verdeeld, is er nu weer wat geld over. En zo mocht staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vanmiddag in het Haagse verpleeghuis Bosch en Duin bekendmaken dat de voorgenomen bezuiniging van 500 miljoen euro op verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg in 2017 toch niet doorgaat.

Dat bedrag is deel van de 1,2 miljard euro die de regeringspartijen zichzelf gunnen om het beleid bij te stellen in de aanloop naar de verkiezingen van maart. Door de aantrekkende economie is er komende Prinsjesdag meer geld te besteden dan gedacht. Beide partijen hebben 600 miljoen euro om naar eigen inzicht weg te zetten. Waar de PvdA kiest voor de zorg en de huurtoeslag, hoopt de VVD vooral de pijn te verlichten bij politie, justitie en Defensie.

Nu alleen nog even wachten op de eerste reacties van de oppositiepartijen, die toch weer nodig zullen zijn om dit pakket in het najaar ook door de Eerste Kamer te slepen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Martin van Rijn. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.