Het Binnenhof: 12 november

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Ergens in het Kamergebouw zit al de hele dag iemand zenuwachtig op zijn kamer: is er nog een ontsnappingsroute of is hij er vroeg of laat gloeiend bij?

Hier is uw nieuwsbrief, op de dag van Het Lek.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De Binnenhofkrimi

Bram van Ojik ontkent: hij was het niet.

Arie Slob wast zijn handen in onschuld: 'Mijn lippen zijn altijd verzegeld geweest.'

Diederik Samsom ontkende eerder deze week al: 'Ik heb niet met NRC Handelsblad gesproken en ik ben niet door de recherche verhoord.'

Halbe Zijlstra hoopt vooral op een grondig onderzoek: 'We moeten niet hebben dat een onschuldige collega door de media wordt gekruisigd.'

Het zijn onwezenlijke taferelen deze donderdag op het Binnenhof: fractievoorzitters die opeens verdachten kunnen zijn, journalisten die er meer van weten maar niets kunnen zeggen (bronbescherming!) en bij elke koffieautomaat de wildste speculaties over hoe het allemaal kan gaan aflopen. Want kan een fractievoorzitter die onderwerp wordt van strafrechterlijk onderzoek nog langer functioneren?

Zo zet de lekaffaire het Binnenhof plots onder politieke hoogspanning.
Nog vanavond hoopt Kamervoorzitter Van Miltenburg haar collega's nader te informeren over de speciale commissie die het onderzoek naar het lek moet gaan leiden. De vraag die iedereen intussen bezighoudt: wachten de mogelijke verdachten dat onderzoek af of komt de zaak de komende uren nog in een stroomversnelling?

Kamervoorzitter Van Miltenburg maakt bekend dat een commissie het lek gaat onderzoeken. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.