Het Binnenhof: 12 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
Vier mannen in de tuin van het Catshuis. Beeld ANP/de Volkskrant
Vier mannen in de tuin van het Catshuis.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Een nieuwe formatiepoging met GroenLinks ging vandaag haar tweede week in. De gesprekken vinden plaats in het Catshuis. Het formatiewatchen moet dezer dagen via de telelens.

Het blijft bonje binnen 50Plus. Voorzitterskandidaat Dick Schouw heeft zich helemaal niet teruggetrokken, toch staat dat - tot zijn ontzetting - al drie dagen op de site van de partij.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE - DAG 89
Migratie, migratie, migratie

Een kleine drie maanden na de verkiezingen zitten VVD, CDA, D66 en GroenLinks middenin hun tweede formatiepoging. De eerste keer liepen de onderhandelingen na twee maanden stuk op het onderwerp migratie. Woensdag hervatten de partijleiders het gesprek waar ze op 15 mei waren gestopt, bij migratie. Woordvoerders van de partijen bezweren dat migratie ook echt het enige onderwerp is dat deze dagen op tafel ligt in het Catshuis. Pas als deze splijtzwam goeddeels is overwonnen, kunnen andere heikele thema's aan bod komen, zoals klimaat en inkomensbeleid.

Men verwacht dat informateur Tjeenk Willink ook die cruciale onderwerpen wil bespreken alvorens hij de vier partijen overdraagt aan een volgende informateur. Hij is een tussenpaus, maar wel eentje die ervan overtuigd moet zijn dat het project gaat slagen voordat hij het durft los te laten.

En dus heeft hij de gesprekken verplaatst naar het Catshuis en de radiostilte teruggebracht in de formatie. Geen secondanten, geen politieke statements na elk gesprek. Slechts vijf mannen om een tafel, vier partijleiders en één bemiddelaar. Geen enkele vrouw. De fotografen buiten het hek zoomen in op gefronste wenkbrauwen en handgebaren. Het kan allemaal betekenis hebben, het hoeft allemaal niks te betekenen.

Een bericht uit de wandelgangen: ondanks het houwwerk van Pechtold zou de ChristenUnie nog steeds als alternatief boven de markt hangen. Goed voor de positie van VVD en CDA, minder fijn voor GroenLinks en D66. Is het waar? Vanuit een andere hoek wordt het juist weer ontkracht. We bestuderen nog maar eens de gezichtsuitdrukkingen vastgelegd door de telelens, zoekend naar bevestiging.

Overleg op het terras van het Catshuis. Beeld ANP
Overleg op het terras van het Catshuis.Beeld ANP

RUZIE VAN DE WEEK
50Plus-perikelen

Vorige week leek de lucht geklaard. Kandidaat-partijvoorzitter Dick Schouw zou zijn motie van wantrouwen tegen het zittende partijbestuur intrekken en daarvoor in de plaats een motie voor partijvernieuwing indienen op de aanstaande ledenvergadering. Hij kwam tot dat besluit na overleg met partijvoorzitter Jan Nagel.

Maar toen verscheen dit weekend een tekst op de site van 50Plus die hem opnieuw in woede deed ontsteken. Volgens het nieuwsbericht heeft Schouw zijn kandidatuur voor het voorzitterschap ingetrokken. En zijn motie voor partijvernieuwing is slechts nog een advies. Er klopt niets van, zegt Schouw. Hij is gewoon nog kandidaat. Als de tekst op de site blijft staan, heeft het bestuur een probleem, stelt hij. Dan dient hij bij de vergadering zaterdag alsnog zijn motie van wantrouwen in en mag de ruzie en plein public worden uitgevochten.

Wordt vervolgd.

50Plus-leider Henk Krol op het Binnenhof. Beeld afp
50Plus-leider Henk Krol op het Binnenhof.Beeld afp

DEMISSIONAIRE DAADKRACHT
Flex wordt duurder

Eigenlijk geldt de demissionaire periode als blessuretijd voor het kabinet. Tussen de Tweede Kamerverkiezingen en het aantreden van een nieuw kabinet wordt geen nieuw beleid in de steigers gezet. Maar Lodewijk Asscher, nu nog minister van Socioale Zaken én PvdA-partijleider, maakt handig gebruik van zijn demissionaire status.

Hij heeft een lek gedicht in de belastingwetgeving waardoor uitzendkrachten fors duurder kunnen worden. Soms wel tien procent, schrijft economie-verslaggever Nanda Troost. Het dichten van een 'lek' is geen nieuw beleid, zal hij gedacht hebben, maar het is wel cruciaal voor uitzendbureaus.

Het klinkt naar het vervullen van een PvdA-verkiezingsbelofte om flex duurder te maken. Daardoor zou het voor werkgevers aantrekkelijker worden mensen in vaste dienst te nemen, was de gedachte.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Demissionair minister Lodewijk Asscher maakt op de valreep flexwerk duurder. Beeld anp
Demissionair minister Lodewijk Asscher maakt op de valreep flexwerk duurder.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden