Het Binnenhof: 12 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Het kabinet wil dat zij teruggaan naar Turkije. De Turken moeten daarbij gaan helpen. Rutte bespreekt de vluchtelingenproblematiek volgende week met zijn Europese collega's in Brussel.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Deze week werd onverwacht een feestje voor de VVD. Rutte had succes als komiek. Coalitiepartner PvdA zag haar zeventigste verjaardag overschaduwd worden door gedoe.

Ondertussen blijft de vluchtelingenstroom alle aandacht opeisen.

Hier zijn uw dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Ruttes deadline

Dat er een Nederlands fregat gaat meedoen aan de NAVO-operatie in de Egeïsche zee wilde premier Rutte vrijdagmiddag niet bevestigen. Wel dat hij blij is met de militaire steun. 'We stemmen hier van harte mee in.' De militaire verdragsorganisatie schiet Europa te hulp bij het aanpakken van de mensensmokkelaars die de immigranten met honderden tegelijk van Turkije naar Griekenland verschepen.

Dat is ook voor Rutte persoonlijk goed nieuws, want voor hem begint de tijd te dringen, schrijft chef politiek Raoul du Pré. Over een week of drie verloopt het door hem zelf gestelde ultimatum en moet de instroom van migranten vanuit Turkije 'richting nul'. Eind volgende week, op de EU-top in Brussel, hoopt hij als EU-voorzitter nieuwe concrete afspraken te kunnen presenteren om dat doel nu snel dichterbij te brengen.

Donderdag in de Kamer raakte Rutte bijna als vanouds verstrikt in de cijfers - zijn er nu wel of niet tekenen dat de boel onder controle begint te komen? - en kreeg hij van de oppositie meteen de inmiddels vertrouwde verwijten om de oren dat hij zijn beloften niet nakomt.

Maar dat is een misverstand, benadrukte hij vrijdag na de ministerraad: 'Het is geen belofte maar een aansporing.' En niemand zal hem nu, 'in deze fase' horen zeggen dat hij te optimistisch is. 'De NAVO levert één filter. Een ander filter is wat Turkije doet op de stranden: het tegenhouden van de bootjes.'

Du Pré: 'De Tweede Kamer - zijn eigen VVD voorop - verliest zo langzamerhand het vertrouwen in de Turken en zal Ruttes verrichtingen in Brussel donderdag en vrijdag dan ook met argusogen volgen. Zonder concrete resultaten komt Halbe Zijlstra's 'wij sluiten niets uit' vanaf volgende week steeds dreigender boven het nationale asieldebat te hangen.'

Premier Rutte in Nieuwspoort.Beeld anp

FEESTJE VAN DE WEEK
De VVD

VVD'ers hebben geen leuk jaar achter de rug. De regeringspartij hobbelde van crisis naar crisis met het VVD-bolwerk Veiligheid en Justitie als epicentrum. Bewindslieden Opstelten en Teeven vertrokken, Kamervoorzitter Van Miltenburg stapte op, opvolgers Van der Steur en Dijkhoff lagen vrijwel continu onder vuur. Teevendeal, Volkertfoto, MH17-professor, alweer Teevendeal. Maar ook de aanhoudende vluchtelingenstroom en de evenredig groeiende virtuele steun voor de PVV (en dalende VVD-cijfers) lagen zwaar op de maag.

De NTR bood deze week de uitweg: de premier mocht een kwartier lang moppen tappen voor een miljoenenpubliek. Sommige Haagse journalisten togen met gemengde gevoelens (+) naar de Beurs van Berlage, alwaar ze verdwenen in de massa van goedgeluimde BN'ers. Rutte las zijn grappen voor, haalde en passant de angel uit de VVD-malaise, schoffeerde Jan Slagter en won de harten van de schuddebuikende televisiekijkers. VVD'ers hadden eindelijk weer eens een reden om vrolijk te zijn. Daar stond hún partijleider.

Rutte wil volgend jaar wel weer. Dilemma voor de NTR: kun je de lijsttrekker van de VVD een maand voor de verkiezingen zo'n podium geven?

Grappenmaker Rutte in de Beurs van Berlage.Beeld anp

VERKNALD FEESTJE VAN DE WEEK
De PvdA

De zeventigste verjaardag van de PvdA had weinig feestelijks deze week. Trotse PvdA'ers waren nauwelijks te vinden, critici des te meer. De partij kon beter meteen uit de regering stappen en zich opmaken voor een oppositierol, adviseerde partijprominent Joop van den Berg in het jubileumboek Zeventig jaar Partij van de Arbeid.

Partijvoorzitter Spekman maakte in een verjaardagsinterview een uitstapje naar Geert Wilders. Die vormde een gevaar voor de rechtsstaat, zei hij. De PvdA vormt een gevaar voor mijn leven, riposteerde Wilders (+). De PVV'er trok aan het langste eind dankzij een PvdA'er uit Katwijk die de affaire aangreep om een doodsverwensing te twitteren.

Een lichtpuntje: PvdA-vicepremier Asscher oogstte veel lof met zijn humoristische aanval op internetpestkoppen. Les van de week: humor is een ijzersterk wapen.

GRAP VAN DE DAG
Jong van geest

50Plus-voorman Henk Krol heeft de kracht van humor ook begrepen. Hij had vandaag de 'jongerenafdeling' van zijn partij op bezoek in de Kamer.

PvdA-leider Samsom had een brandje te blussen deze week.Beeld anp

WAAR WE NAARTOE GAAN
Het PvdA-congres

Geen kritischer achterban dan die van de PvdA. Morgen komen de leden bijeen in Amersfoort. Ook dat congres zal grotendeels in het teken staan van de toestroom van vluchtelingen. Wat vinden de leden van 'het plan-Samsom'? En hoe groot zijn de zorgen over de samenwerking met de VVD die een 'nationale oplossing' niet uitsluit? Luis in de pels Sander Terphuis heeft een motie al op zak. Verslaggever Frank Hendrickx reist af naar Amersfoort.

Samsom en Spekman gaan morgen weer in debat met de PvdA-achterban bij het congres in Amersfoort.Beeld anp

ONDERTUSSEN IN #BINNENSKAMERS
VVD'er op een zijspoor

VVD-Kamerlid Anne Mulder trok eind november van leer tegen vicepremier Lodewijk Asscher. Diens arbeidsmarktbeleid was onvoldoende, stelde Mulder. Stilletjes is hij deze week door zijn partij van Sociale Zaken afgehaald. Hij heeft moeten ruilen van portefeuille met fractiegenoot Bas van 't Wout. Mulder mag in het vervolg Europese Zaken doen. Hij komt Asscher niet meer tegen in het debat. Verslaggever Gijs Herderscheê beschrijft de zaak in ons achter-de-schermen-blog #binnenskamers.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u aan via volkskrant.nl/nieuwsbrief.

Beeld ANP/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden