Het Binnenhof: 11 september

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp/de volkskrant

Goedemiddag. Breekt Rutte III het formatierecord van het kabinet-Van Agt?

Hier zijn uw Dagkoersen, die u heel gemakkelijk automatisch per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE
Dag 180

21 dagen nog maar, dan gaat de vorming van het derde kabinet-Rutte de parlementaire geschiedenisboekjes in als de langste Nederlandse kabinetsformatie aller tijden. Voor naamgever Mark Rutte - erkend liefhebber van efficiënte, zakelijke no-nonsense politiek - is dat geen aantrekkelijk vooruitzicht. Maar valt het nog te voorkomen?

Die kans slinkt met de dag. We moeten het doen met de nogal verhullende berichten die de onderhandelende partijen met de buitenwereld wensen te delen, maar die zijn sinds vorige week toch vrij somber van toon. Ja, op veel terreinen zijn al knopen doorgehakt en deals gesloten, maar de samenhang ontbreekt nog.

Zo lukte het vorige week nog niet om een akkoord te bereiken over de financiële huishouding van het volgende kabinet. De onderhandelaars slaagden er niet in om stukken door te sturen naar het Centraal Planbureau (CPB) voor de definitieve doorrekening. Of het deze week wel gaat gebeuren, is ook nog onduidelijk.

Verslaggever Frank Hendrickx: 'Informateur Gerrit Zalm kwam begin augustus al met voorstellen voor de begroting van Rutte III, maar ruim een maand later is 'de financiële plaat' nog niet klaar. Op fiscaal gebied zijn de onderlinge verschillen nog niet opgelost, erkennen ingewijden.'

Zodra de stukken alsnog naar het CPB kunnen, hebben ze daar ongeveer een week nodig voor de berekeningen. Pas daarna kunnen partijen de winst- en verliesrekening opmaken en komt het inhoudelijke deel van de formatie in de afrondende fase. Maar dan moet ook de personele bezetting van het nieuwe kabinet nog worden ingevuld. Tussen de presentatie van het regeerakkoord en de bordesscène kan ook nog zomaar een dag of tien zitten.

Het gaat er dus om spannen. De onderhandelaars zelf laten zich vooralsnog niet opjagen. 'Dit wordt weer een week van nietszeggende antwoorden op heel goede vragen', aldus CU-voorman Segers eerder vandaag bij het betreden van de Stadhouderskamer.

Onderhandelaars Pieter Heerma (CDA) en Wouter Koolmees (D66) arriveren samen op het Binnenhof. Beeld anp

WAT WE LAZEN

Huis Baudet weer beklad
Het huis van Thierry Baudet in Amsterdam is voor de tweede keer in vier dagen beklad. De politie onderzoekt nog door wie en waarmee de voordeur van de politicus van Forum voor Democratie ditmaal is 'bevuild'. Donderdagnacht schreven activisten van het Anarchistisch Feministisch Front uit 'protest tegen zijn seksisme en racisme' het vrouwenteken op zijn deur.

Minister voor Klimaat

Als de geruchten kloppen, sturen de formerende partijen aan op een speciale minister voor Klimaatzaken. Dat is misschien goed voor het groene imago van de nieuwe ploeg maar toch is het een slecht idee, betoogt Martin Sommer.

Liberaal voor de publieke zaak
Zijn overstap naar de VSNU - inclusief zeer vroegtijdig vertrek uit de Kamer - maakte de tongen los. Maar wie is Pieter Duisenberg, de nieuwe voorzitter van de verenigde universiteiten? Sander van Walsum ging op onderzoek uit.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden