Het Binnenhof: 11 september

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte geeft de vloer aan Frits Wester.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag! We zagen vandaag hoe een schouderophalende premier Rutte tijdens zijn vrijdagse persconferentie Frits Wester de vloer gaf: 'Wilt u hier staan? Gaat u maar.' De ruzie die gisteren opborrelde tussen Wilma Mansveld en ProRail is weer even onder water geduwd. En Jesse Klaver maakt zich op voor Klavermania.

Dit en meer kleurt deze vrijdag op het Binnenhof:

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Het lek dat niet te dichten is

Premier Rutte deed tijdens zijn wekelijkse persconferentie nauwelijks de moeite de schijn op te houden dat de inhoud van de begroting nog niet op straat ligt. 'Gelukkig is alles nog geheim, dus u zult volgende week heel veel nieuwe dingen zien', zei hij met een lach.

Hij nodigde zelfs Frits Wester van RTL uit om de gelekte boodschap van het kabinet voor het spreekgestoelte van perscentrum Nieuwspoort voor te lezen.

De premier zei dat hij zich 'rot ergert' aan het lekken van Prinsjesdagstukken. 'Ik doe dit werk nu vijf jaar en het gaat elk jaar zo. Maar het is dit jaar wel heel heftig, dat is waar.' Alle departementen en mensen binnen de coalitie zijn betrokken bij de totstandkoming van de begroting. Alles geheim houden gaat gewoon niet, gaf hij toe. 'Het lukt u blijkbaar de zwakke plek te vinden', zei hij tegen de pers.

RUZIE VAN DE DAG
Mansveld versus ProRail

President-directeur Pier Eringa van ProRail ging donderdagavond laat alsnog overstag en 'betreurde de commotie'. Twee dagen lang had hij die commotie zelf flink op de spits gedreven. In het FD van woensdag zei hij: 'ProRail moet stoppen met meebuigen als het ministerie wil dat slecht nieuws wordt uitgesteld.' Mansveld liet later die dag per brief aan de Kamer weten dat ze de uitspraak 'onhandig' vond, maar dat Eringa er inmiddels afstand van had genomen.

De topman was echter nog niet klaar. Hij trok zich niks van Mansvelds brief aan, ging gisteren bij het Kamerdebat over ProRail pontificaal in het publiek zitten en zei daar tegen journalisten dat hij helemaal nergens afstand van nam. De avond culmineerde in een confrontatie tussen Mansveld en Eringa direct na afloop van het debat. Hij liep vanuit het publiek naar haar tafel om haar een hand te geven. Zij nam die niet aan, maar gebaarde dat hij moest vertrekken. 'U mag hier niet komen', zei ze twee keer, waarna hij afdroop.

Per email aan het FD besloot Eringa na het debat alsnog de kant van de staatssecretaris te kiezen. 'Ik betreur het dat er nu een passage is waar commotie over is ontstaan. Ik trek de uitspraak terug.' Kamerleden vragen zich hardop af of Mansveld het spoordossier nog wel aan kan. 'Dit loopt niet goed voor haar af', voorspelt SP'er Farshad Bashir. Maar daar wilde premier Rutte vrijdagmiddag dan weer niets van weten. 'Mevrouw Mansveld is een zeer adequate bewindspersoon.'

Wilma Mansveld: 'U mag hier niet komen.'Beeld anp

RUZIE VAN DE WEEK
Partij van de Aanval

Spekman versus Bussemaker, Rottenberg versus Samsom, Dijsselbloem versus Rottenberg. Buitenstaanders kijken met verwondering toe hoe de PvdA op de valreep van de eerste echte 'jubelbegroting' van Rutte II vervalt in gekrakeel. Achter de interne beschietingen gaat ook een ideeënstrijd schuil, beschrijft Frank Hendrickx zaterdag in de Volkskrant. Hij blikt terug op een week 'gedoe' binnen de partij.

Moet de PvdA het kabinetsbeleid blijven verdedigen, zoals minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem met verve doet? Of breken met het gedachtegoed van Rutte II, voordat het te laat is? Rottenberg wil 'radicale conclusies' trekken. 'Anders worden we weggevaagd'. Hij staat niet alleen.

Diederik Samsom: 'We houden elkaar graag scherp, soms gaat dat wat tactischer dan andere keren.'Beeld anp

WAT WE GAAN LEZEN
Klaver in eigen en andermans woorden

Jesse Klaver is deze dagen overal. Toegegeven, ook in de Volkskrant is hij ruimschoots aanwezig. Zo vraagt Ariejan Korteweg zich vandaag af (+): 'Piekt Klaver niet te vroeg?' De jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer geeft in het Volkskrant Magazine dit weekeinde zelf antwoord. En hij legt nog maar eens uit wat zijn zelfgemunte begrip 'economisme' betekent: 'In de politiek is alles wat niet in geld valt uit te drukken, niet van waarde. Fucking hell, waar zijn we mee bezig?'

WAT WE GAAN KIJKEN
'Supertechnocraat' Dijsselbloem bij College Tour

Minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is vanavond te gast bij Twan Huys in College Tour. De NOS gaf vast een teaser weg, een fragment waarin PvdA-houwdegen Felix Rottenberg Dijsselbloem een 'supertechnocraat' noemt. Volgens Rottenberg, die leiding geeft aan de selectiecommissie voor de volgende Kamerverkiezingen, is de minister geen geschikte opvolger van Samsom. Maar in peilingen is Dijsselbloem inmiddels de populairste bewindspersoon.

Als Eurogroepvoorzitter hield hij Griekenland ternauwernood binnen de eurozone. In Den Haag presenteert hij volgende week een begroting met 5 miljard aan lastenverlagingen. Hij zal met veel zelfvertrouwen hebben deelgenomen aan het programma.

College Tour, 20.25 uur op NPO3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden