Het Binnenhof: 11 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De deal met Ankara over de vluchtelingencrisis is volgens Mark Rutte tot stand gekomen met afhaal Turkse pizza's. Verder bezweert de premier dat de ruzie met Diederik Samsom ('er is wel iets gebeurd, maar we mogen elkaar genuinely') is bijgelegd, maar ondertussen is diens grote rivaal Jesse Klaver (bijnaam op het Binnenhof: prins Klaver) al officieel benoemd tot lijsttrekker. Op rechts denkt CDA-stokebrand Pieter Omtzigt al de uitslag van het Oekraïne-referendum te hebben.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Turkse pizza met Angela

Premier Mark Rutte was vandaag ongekend breedsprakig op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad, een aandoening die hij wellicht heeft opgelopen tijdens één van zijn marathonzittingen in Brussel. Ondanks de lange zinnen, bleven veel vragen onbeantwoord. Zo wilde de premier niks zeggen over het omstreden rentebesluit van de ECB. En over het drie minuten durend knetterend telefoongesprek met Diederik Samsom eerder deze week bleef hij ook vaag.

Wel onthulde de premier dat de doorbraak in de onderhandelingen met Ankara plaatsvond tijdens een diner op de Turkse ambassade in Brussel. Alhoewel, diner. 'We aten Turkse pizza's die aan de overkant van de ambassade bij de bakker waren gehaald,' aldus Rutte. Nederland kende al een bami-akkoord, nu is er dus ook een Turkse pizza-akkoord. De geplaagde Merkel lijkt daarmee een fast food trend te hebben gezet bij extra trage vergadering. Vorige maand ging ze friet halen tijdens een andere marathonzitting.

Davutoglu, Merkel en Rutte in Brussel na 'de Turkse pizza'. Beeld photo_news

LIJSTTREKKER VAN DE DAG
Kroning bij GroenLinks


Jesse Klaver is zeker de lijsttrekker van Groenlinks bij de aankomende verkiezingen. De 29-jarige fractievoorzitter werd vandaag officieel voorgedragen door het bestuur van zijn partij, waardoor hij het leiderschap niet meer kan ontlopen.

Verrassend is de nominatie niet. Geen enkele Groenlinkser meldde zich aan als tegenkandidaat, waardoor het een verkiezingsstrijd in Aziatische stijl werd, schrijft verslaggever Dion Mebius. Geen enkele man of vrouw is op dit moment in staat om het tegen publiekslieveling Klaver op te nemen. Met Groenlinks gaat het sinds zijn aantreden namelijk voor de wind. De partij, die in de Tweede Kamer slechts uit vier man bestaat, rukt in op in de peilingen en staat sinds vorige week zelfs op zestien zetels.

De Partij van de Arbeid, toch meestal de grote neef van Groenlinks, kan volgens Maurice de Hond slechts rekenen op de helft. Op virtuele zetels kan je niet zitten, maar winst lijkt Klaver bij de volgende verkiezingen niet meer te kunnen ontgaan. Zijn partij geeft hem in ieder geval ruim de tijd om dat te gaan regelen.

Prins Klaver. Beeld anp

STAATSGREEP VAN DE DAG
Omtzigt voor de troepen uit


Een kleine maand aan debatten over het Oekraïne-associatieverdrag liggen nog voor ons, maar voor CDA'er Pieter Omtzigt staat de uitkomst kennelijk alvast, concludeert Fokke Obbema. Blijkens zijn laatste oprisping aan Kamervragen wil hij vooral weten wat er gebeurt, 'wanneer definitief is komen vast te staan dat het verdrag niet door alle partijen geratificeerd zal worden'.

Hoe lang kan het dan nog voorlopig worden toegepast, en zo ja, is daar dan wel 'een wettelijke/verdragsrechtelijke grondslag voor'? Met die vragen loopt de nijvere CDA'er wel erg voor de troepen uit, want niet alleen moet de bevolking zich nog uitspreken, maar ook is het de vraag of het kabinet een 'nee' ook echt overneemt. PvdA en VVD zijn daarover verdeeld: de sociaal-democraten menen dat dat moet, maar VVD'er Han ten Broeke ziet dat anders: 'Als volksvertegenwoordiger laat ik mijn oren niet hangen naar elk advies', zei hij deze week. De tegengestelde opvatting van de PvdA noemde hij 'een staatsgreep in verpakking'. Niets minder.

Hoe het ook zij, de vragen van Omtzigt zijn niet alleen voorbarig, maar ook curieus. Want zijn partij heeft toch echt voor het associatieverdrag gestemd - de CDA'er komt nu met pesterige vragen die je eerder uit de SP- of PVV-hoek zou verwachten. Wie beide benen op de grond wil houden, leest morgen in de Volkskrant de meest recente peiling naar de mening van degenen die er straks echt over gaan: de kiezers.

6 april zegt Nederland ja of nee tegen het EU-Oekraïneverdrag. Beeld anp

OOK DAT NOG
Ook de lobby heeft normen


Er gaat bijna geen week voorbij of de lobbypraktijk staat wel op de agenda in Den haag. Ariejan Korteweg beschrijft in zijn blog dat er ook in die wereld normbesef bestaat. Al is het soms laat.

Clinton, Blair, Trudeau... Asscher

De Amerikaanse denktank Global Progress strikte grote internationale namen voor zijn bundel met ideeën voor een progressieve toekomst: Bill Clinton, Tony Blair, de Canadese wonderboy Justin Trudeau. En Lodewijk Asscher. De vice-mp en PvdA-coryfee maakt zich zorgen over het verdwijnen van de middenklasse. Zijn antwoord: 'Decent jobs and new patriotism.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw inbox te ontvangen.

Ploumen ziet liever geen lobbyisten. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.