Het Binnenhof: 11 februari

Uw politieke nieuwsbrief

PVV-leider Geert Wilders in gesprek met GroenLinks-leider Jesse Klaver.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Gisteravond kroop premier Rutte één keer in de rol van cabaretier. De een lachte er smakelijk om, de ander bekroop een gevoel van ongemak. Vandaag gaat het Binnenhof weer over tot de orde van de dag. De fractieleiders debatteren, wederom, over de vluchtelingenstroom.

Hier zijn uw dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Schrijf u hier in.

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Alweer een asieldebat

Premier Rutte ontving gisteren zijn Turkse ambtsgenoot Ahmet Davutoglu in het Catshuis. Ze spraken over de aanhoudende asielstroom vanuit Syrië via Turkije naar Europa. Vandaag zit Rutte in de Kamer en wordt hij aan de tand gevoeld door de fractieleiders. Hoe gaat het kabinet de toestroom een halt toeroepen?

Chef politiek Raoul du Pré volgt het debat, dat mogelijk nog de hele avond gaat duren. Eerste spreker: Geert Wilders, die milder uit de hoek komt dan in voorgaande debatten de afgelopen maanden. 'Het is niet dat mensen een hekel hebben aan asielzoekers. Het is niet dat ze vinden dat die mensen geen recht hebben op een veilig onderkomen (...) Ze verdienen een safe haven. Ze verdienen veiligheid. Maar niet hier. Het moet in de regio.'

Du Pré: 'Dat is in de Kamer allang geen opvallend standpunt meer. Een meerderheid zal het onderschrijven. In de oplossing wijkt Wilders nog wel af: 'We hebben geen behoefte aan een plan-Samsom. Er moet een Plan Nederland komen. Een plan dat ja zegt tegen onze eigen mensen: grenzen dicht, en wel nu.''

Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD voert intussen nadrukkelijk de druk op. 'Wij willen de Europese afspraken de komende weken een serieuze kans geven. Maar als de instroom niet daalt, is geen enkele maatregel uitgesloten.'

Het debat begon rond 16.00 uur. Eindtijd: vooralsnog onbekend.

Roemer (SP) en Pechtold (D66) in de Kamer.Beeld anp

INITIATIEF VAN DE DAG
Actieve orgaandonatie

D66'er Pia Dijkstra pleit vandaag in de Kamer voor actieve donorregistratie. Haar initiatiefwet stelt voor: je bent orgaandonor tenzij je bezwaar maakt. De Tweede Kamer spreekt er vandaag voor het eerst over, schrijft (+) verslaggever Gijs Herderscheê.

Het wordt kantje boord voor Dijkstra. Op voorhand heeft D66 steun van PvdA, SP en GroenLinks. Voor een meerderheid komt Dijkstra negen zetels te kort. Ze gaat proberen die binnen te halen bij de VVD (40 zetels) en het CDA (13). Bij die partijen zijn medisch-ethische vraagstukken bij stemming een 'vrije kwestie': ieder lid stemt naar eigen geweten. Het debat vindt in delen plaats de komende weken. Waarschijnlijk stemt de Kamer volgende maand over het voorstel.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra in Vak K als indiener van de initiatiefwet over orgaandonatie.Beeld anp

MISPLAATSTE GRAP VAN DE DAG
Wilders kan er niet om lachen

'We hopen allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links Kamerlid)', schreef Willem den Hertog, PvdA-voorzitter van Katwijk, vandaag op twitter.

Willem den Hertog? De PvdA heeft in Katwijk twee van de 33 raadszetels. Van een partijprominent is hier geen sprake.

Of de doodsverwensing gemeend is, weten we niet. In elk geval blijkt uit de tweede helft van de tweet dat het (ook) een poging tot humor was. Vervelend voor PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman, die gisteren probeerde Wilders ter verantwoording te roepen vanwege in zijn ogen opruiende taal. De PVV-leider kaatste de bal terug: Spekman demoniseert en een eventuele kogel komt weer van links.

Toen kon PvdA-leider Samsom nog snedig terugwerpen dat Wilders wel erg snel in de slachtofferrol schiet. Vandaag moet hij zich distantiëren van 'gestoorde tweets' van een partijgenoot. Van je leden moet je het hebben.

Wilders: 'De kogel komt van links.'Beeld afp

MISPLAATSTE GRAP VAN GISTEREN
Slagter kan er niet om lachen

'De dochter van Jan Marijnissen wordt klaargestoomd voor de politiek. Ze krijgt zelfs mediatraining bij Omroep MAX.' Het was de meest gewaagde grap van Rutte bij het Correspondents' Dinner gisteravond in de Beurs van Berlage. Gelach bulderde door de zaal. Het zuinige gezicht van MAX-man Jan Slagter leverde zo mogelijk nog meer plezier op.

Slagter vond er niks aan. Hij voelt zich gedwongen in het AD te verklaren geen relatie te hebben met Lilian Marijnissen. De politieke consequenties van Ruttes strapatsen moeten nog blijken. De nieuwe Mediawet is nog niet door beide Kamers. Jan Slagter voert achter de schermen het verzet aan.

Jan Slagter verging gisteravond het lachen.Beeld anp

CORRESPONDENTS' DINNER II
3 miljoen kijkers

Wie nou precies welke grap schreef voor het Correspondents' Dinner zullen we wel nooit horen, schrijft chef politiek Raoul du Pré. De speculaties zijn niet van de lucht, maar het aanbod is te groot. Zoals Maarten van Rossem deze maand zegt in HP/De Tijd: 'Feitelijk bestaat de helft van dit land uit het publiek van cabaretiers - die weer de andere helft van de bevolking vormen.'

Geen wonder dat er bijna 3 miljoen mensen keken, onder wie velen die normaalgesproken meteen weg zijn als het woord politiek valt. En dat met als decor een zaal vol journalisten die, zoals Rutte tevreden vaststelde, 'niet eens mogen terugpraten'. Een mooier platform bestaat niet.

Du Pré: 'Geen wonder dus ook dat Emile Roemer donderdag liet weten dat hij zeker met de grappenmakerij door zal gaan, als hij straks premier is. Waamee hij meteen al liet zien dat hij het in zich heeft.'

Premier Rutte bij het Correspondents' Dinner in de Beurs van Berlage.Beeld anp

ONDERTUSSEN IN...
Lobbyland

De ronde tafel is in opkomst. Lobbyisten noemen het als dé methode om snel en efficiënt informatie over te dragen. Nodig allerlei belanghebbenden tegelijk uit in een zaaltje van het Kamergebouw, hoor ze aan, profiteer van de interactie en je bent als Kamerlid in anderhalf uur een stuk wijzer. Verslaggevers Ariejan Korteweg en Eline Huisman schrijver erover in hun blog Lobbyland.

#binnenskamers

Reaguurders kunnen flink intimiderend overkomen, maar wie terugbijt kan zomaar een ruwe bolster ontmaskeren als blanke pit. Minister Asscher schreef een scherp stukje aan zijn vuilspuiende criticasters, waaronder Rico Schuurman. Nu heeft Rico ongelofelijk veel spijt (video). Hij gaat een volgende keer 'tien keer langer nadenken' voordat hij wat zegt. Het is je vergeven, Rico.

Verslaggever Dion Mebius schrijft er dit over in ons blog #binnenskamers.

Dagkoersen dagelijks in uw inbox? Volkskrant.nl/nieuwsbrief

D66-Kamerlid Swinkels werd onlangs beëdigd. Sindsdien organiseerde ze twee ronde tafels.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden