Het Binnenhof: 11 december

Uw politieke nieuwsbrief

November 2012: premier Rutte feliciteert Fred Teeven die in het kabinet-Rutte II opnieuw staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wordt. Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De bewoners van het Binnenhof kijken smachtend uit naar het kerstreces. Nog een week en dan volgen ('events' daargelaten) 25 verkwikkende crisisvrije dagen. Maar voordat de feestdagen verlossing bieden, moeten nog een paar smeulende dossiers worden geblust.

Wat was de rol van Rutte in de gebrekkige communicatie vanuit Justitie over de Teevendeal? En waarom deed Kamervoorzitter Van Miltenburg niks toen ze het echte bedrag onder ogen kreeg?

Hier zijn uw dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE WEEK
Wat wist Rutte?

De premier beleefde vanmiddag een voorproefje van het Kamerdebat van volgende week. Zijn vrijdagse persconferentie werd een verbeten vragenvuur over de Teevendeal. De commissie-Oosting concludeerde woensdag dat bij die deal uit 2000 tussen drugscrimineel Cees H. en toenmalig officier van justitie Teeven fout op fout werd gestapeld: de Belastingdienst werd erbuiten gehouden, het bedrag dat de staat overhield stond niet in proportie tot de miljoenen die werden teruggestort naar H. en de drugsbaron kreeg ten onrechte strafverkorting.

Ja, zegt Rutte, hij neemt alle conclusies van Oostings commissie over, maar nee, hij acht Teeven niet minder hoog. 'Ik verdedig Fred Teeven. We kunnen naïef zijn, maar je zult mensen nodig hebben die bereid zijn met groot gevaar, ook voor eigen veiligheid, de samenleving te beschermen tegen klootzakken die de wet overtreden. Zo iemand is Fred Teeven. Hij was een voortreffelijk officier van justitie, een crimefighter van Nederland.'

Hoe kan hij de man prijzen die zo'n slechte deal sloot? Toegegeven, de onderzoekscommissie kraakt harde noten, maar we weten niet wat de tegenprestatie was die H. leverde voor de schikking, stelt Rutte. 'Nee, het was geen goede deal in de zin dat er een heleboel op aan te merken is. Maar heeft Oosting kennis genomen van de tegenprestatie? Dat weet ik niet.' Hij insinueert dat H. belangrijke informatie verschafte in ruil voor de schikking.

Toen de oude deal in 2014 opnieuw in de actualiteit kwam door een uitzending van Nieuwsuur, stelde toenmalig minister Opstelten een intern onderzoek in. Oud-procureur-generaal Van Brummen kreeg opdracht het bonnetje op te sporen. Van Brummen sprak niet zelf met Teeven, maar liet dat voor de zuiverheid over aan de directeur-generaal van het ministerie. In dat gesprek zei Teeven dat hij dacht dat H. een bedrag had teruggekregen van zo'n 2 miljoen gulden plus 4,8 miljoen aan opgebouwde rente. De ambtenaar bracht verslag uit aan Van Brummen, die vervolgens concludeerde dat hij te weinig concrete informatie had om de hoogte van het bedrag te kunnen onderbouwen. Het daadwerkelijke bonnetje (dat later alsnog opdook) had hij niet gevonden.

Begin 2015 deed Nieuwsuur opnieuw verslag over de zaak, dit keer meldde het programma het precieze bedrag: 4,7 miljoen gulden. Minister Opstelten, die in 2014 in de Kamer had gesproken over 1,25 miljoen gulden, stapte op. Staatssecretaris Teeven volgde in zijn kielzog.

Premier Rutte: 'Ik ben minister van Algemene Zaken niet van Alle Zaken' Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden