Het Binnenhof: 11 december

Uw politieke nieuwsbrief

November 2012: premier Rutte feliciteert Fred Teeven die in het kabinet-Rutte II opnieuw staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wordt. Beeld ANP/de Volkskrant
November 2012: premier Rutte feliciteert Fred Teeven die in het kabinet-Rutte II opnieuw staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wordt.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De bewoners van het Binnenhof kijken smachtend uit naar het kerstreces. Nog een week en dan volgen ('events' daargelaten) 25 verkwikkende crisisvrije dagen. Maar voordat de feestdagen verlossing bieden, moeten nog een paar smeulende dossiers worden geblust.

Wat was de rol van Rutte in de gebrekkige communicatie vanuit Justitie over de Teevendeal? En waarom deed Kamervoorzitter Van Miltenburg niks toen ze het echte bedrag onder ogen kreeg?

Hier zijn uw dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE WEEK
Wat wist Rutte?

De premier beleefde vanmiddag een voorproefje van het Kamerdebat van volgende week. Zijn vrijdagse persconferentie werd een verbeten vragenvuur over de Teevendeal. De commissie-Oosting concludeerde woensdag dat bij die deal uit 2000 tussen drugscrimineel Cees H. en toenmalig officier van justitie Teeven fout op fout werd gestapeld: de Belastingdienst werd erbuiten gehouden, het bedrag dat de staat overhield stond niet in proportie tot de miljoenen die werden teruggestort naar H. en de drugsbaron kreeg ten onrechte strafverkorting.

Ja, zegt Rutte, hij neemt alle conclusies van Oostings commissie over, maar nee, hij acht Teeven niet minder hoog. 'Ik verdedig Fred Teeven. We kunnen naïef zijn, maar je zult mensen nodig hebben die bereid zijn met groot gevaar, ook voor eigen veiligheid, de samenleving te beschermen tegen klootzakken die de wet overtreden. Zo iemand is Fred Teeven. Hij was een voortreffelijk officier van justitie, een crimefighter van Nederland.'

Hoe kan hij de man prijzen die zo'n slechte deal sloot? Toegegeven, de onderzoekscommissie kraakt harde noten, maar we weten niet wat de tegenprestatie was die H. leverde voor de schikking, stelt Rutte. 'Nee, het was geen goede deal in de zin dat er een heleboel op aan te merken is. Maar heeft Oosting kennis genomen van de tegenprestatie? Dat weet ik niet.' Hij insinueert dat H. belangrijke informatie verschafte in ruil voor de schikking.

Toen de oude deal in 2014 opnieuw in de actualiteit kwam door een uitzending van Nieuwsuur, stelde toenmalig minister Opstelten een intern onderzoek in. Oud-procureur-generaal Van Brummen kreeg opdracht het bonnetje op te sporen. Van Brummen sprak niet zelf met Teeven, maar liet dat voor de zuiverheid over aan de directeur-generaal van het ministerie. In dat gesprek zei Teeven dat hij dacht dat H. een bedrag had teruggekregen van zo'n 2 miljoen gulden plus 4,8 miljoen aan opgebouwde rente. De ambtenaar bracht verslag uit aan Van Brummen, die vervolgens concludeerde dat hij te weinig concrete informatie had om de hoogte van het bedrag te kunnen onderbouwen. Het daadwerkelijke bonnetje (dat later alsnog opdook) had hij niet gevonden.

Begin 2015 deed Nieuwsuur opnieuw verslag over de zaak, dit keer meldde het programma het precieze bedrag: 4,7 miljoen gulden. Minister Opstelten, die in 2014 in de Kamer had gesproken over 1,25 miljoen gulden, stapte op. Staatssecretaris Teeven volgde in zijn kielzog.

Premier Rutte: 'Ik ben minister van Algemene Zaken niet van Alle Zaken' Beeld anp
Premier Rutte: 'Ik ben minister van Algemene Zaken niet van Alle Zaken'Beeld anp

De pers wil weten: heeft de premier de Kamer goed geïnformeerd in het debat na het aftreden van Opstelten en Teeven? Rutte: 'Het antwoord is ja.' Hij kreeg in de pauze van dat debat het verslag van het gesprek tussen Teeven en de ambtenaar van Justitie, maar hij was door het ministerie geïnformeerd dat dit een 'persoonlijke aantekening' was. Hij vond dat hij dat niet kon delen met de Kamer. 'Dan vind ik het logisch dat je dat in handen geeft van de onderzoekscommissie.'

Maar hij had toch ook zelf met Teeven telefonisch gesproken over het bedrag? Zo staat het immers in het rapport van Oosting. Nee, zegt Rutte, 'ik heb in dat telefoongesprek nooit gevraagd naar het bedrag.' En Teeven heeft dat volgens hem ook niet genoemd. Wel heeft Teeven herhaald dat hij achter de conclusie van Van Brummen stond dat het exacte bedrag na het interne onderzoek niet was te achterhalen.

Waarom had hij Teeven niet gewoon ondervraagd over de deal? 'Ik vond en vind het ongepast om te vragen naar zijn overigens voortreffelijke - mag ik dat erbij zeggen - functioneren in zijn vorige baan als officier van justitie.' Het ministerie had een onderzoek ingesteld, hij hield zich daarbuiten, zegt Rutte.

Hoe oordeelt de premier over zijn eigen optreden? 'Ik meen dat ik overal in het proces gedaan heb wat ik moest doen.' Hij is de minister van Algemene Zaken, niet van Alle Zaken, benadrukt hij. De zaak was vooral een aangelegenheid van het ministerie van Justitie. Ging dan alles goed? Nee. 'Operatie geslaagd, patiënt overleden. Over het resultaat kun je niet tevreden zijn.'

Komende woensdag gaat hij in debat met de Kamer. Maar eerst is dinsdag de beurt aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. De Kamer wil van haar uitleg over een anonieme tip van een OM-medewerker die mogelijk in haar shredder is verdwenen.

Commissievoorzitter Oosting geeft een toelichting op het rapport. Beeld anp
Commissievoorzitter Oosting geeft een toelichting op het rapport.Beeld anp
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

TEGENVALLER VAN DE DAG
Dichte gaskraan drukt economie

Balen voor minister Dijsselbloem van Financiën, hij kreeg vanochtend tegenvallende prognoses van het Centraal Planbureau op zijn bord. Het CPB stelt de verwachting voor volgend jaar naar beneden bij. Op Prinsjesdag leek Nederland nog af te stevenen op 2,4 procent groei, dat wordt 2,1 procent. Het begrotingstekort (het negatieve verschil tussen inkomsten en uitgaven uitgedrukt in percentage van het bbp) zal niet 1,4 maar 1,8 procent zijn. Volgens verslaggever Robert Giebels betekent dat een verschil van ruim 2,5 miljard euro.

De tegenvallende cijfers zijn vooral te danken aan het verder dichtdraaien van de Groningse gaskraan. De Raad van State verordoneerde onlangs dat volgend jaar nog maar 27 miljard kuub mag worden gewonnen. Vorig jaar pompte Nederland nog 38 miljard kuub omhoog. Minister Henk Kamp van Economische Zaken had die productie al wat teruggeschroefd, maar de Raad van State vond dat nog niet genoeg.

Ook de werkloosheid blijft met 685 duizend mensen hoog in 2016. Heeft het CPB nog wat positiefs te melden? Jawel, het vertrouwen van consumenten en bedrijven neemt toe. En het kabinet krijgt een pluim voor het uitdelen van 5 miljard aan lastenverlichting. 'Dit draagt bij aan herstel van de koopkracht en stimuleert de consumptie.'

Een vervelende boodschap voor Dijsselbloem: de economie groeit volgend jaar minder hard dan eerder werd verwacht. Beeld ap
Een vervelende boodschap voor Dijsselbloem: de economie groeit volgend jaar minder hard dan eerder werd verwacht.Beeld ap

OOK DAT NOG
Op avontuur in Lobbyland

Verslaggevers Ariejan Korteweg en Eline Huisman duiken in de Haagse lobbywereld. Hun ervaringen delen ze in dit blog en in een reeks verhalen in de krant. Morgen trappen ze af in katern Vonk met een reportage over hun eerste verkenningstochten in Lobbyland. U kunt bijdragen aan hun producties. Weet u meer? Of wilt u meer weten? Mail dan naar a.korteweg@volkskrant.nl en eline.huisman@volkskrant.nl.

De knapste koppen van het Binnenhof zijn...

...de Haagse verslaggevers van Trouw. Zij wonnen gisteravond in een bomvol Nieuwspoort de derde editie van de politieke pubquiz van Jong Nieuwspoort. Onder leiding van presentatoren Xander van der Wulp en Jaap Jansen streden 29 teams (journalisten, Kamerleden, fractiemederwerkers, woordvoerders, ambtenaren, lobbyisten) om de wisselbokaal. Team Trouw pakte de beker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden