Het Binnenhof: 10 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het was ooit een vertrouwd patroon, dat nog werkte ook: oppositieleiders op bezoek bij premier Rutte 'om een probleem op te lossen'. De vraag is alleen of het nog steeds werkt.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u dagelijks per e-mail kunt ontvangen als u hier het vakje 'politiek' aanvinkt.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Ruttes geitenpad

Een half jaar geleden belde Mark Rutte al eens met de oppositie. Het was vlak na het Oekraïnereferendum. Hij wist niet wat hij ermee moest en hij hoopte dat hij wat tijd zou krijgen. Enkele oppositieleiders, onder
wie Pechtold (D66) en Buma (CDA), kregen daarom het verzoek: loop niet te hard van stapel, ga niet mee in de oproep van SP en PVV om de goedkeuringswet voor het Oekraïneverdrag meteen in te trekken.

Het bleek vergeefs. De oppositie voelde geen enkele behoefte om de last van het referendum van Ruttes schouders te halen. De partijen sloten van de weeromstuit de rijen: zo snel mogelijk van tafel, dat verdrag. In Buma's woorden: 'Je kunt dit nee juridisch terzijde leggen, maar democratisch kan het natuurlijk niet. Je kunt niet miljoenen mensen naar de stembus laten gaan om ze dan bij een nee niet te volgen.'

Vandaag verwees Buma naar die woorden. Want opnieuw zoekt Rutte steun bij de oppositie, die op zijn ministerie werd uitgenodigd om de zaak nogmaals te bespreken. Het is volstrekt onduidelijk wat de premier de afgelopen maanden in Brussel precies heeft geprobeerd om het verdrag gewijzigd te krijgen, maar het lijkt niet te zijn gelukt: ingewijden zijn uitermate somber over Ruttes kansen.

Alexander Pechtold: 'Alleen maar geluisterd.' Beeld anp
Alexander Pechtold: 'Alleen maar geluisterd.'Beeld anp

Of loopt er toch nog ergens een 'geitenpad', zoals Rutte zelf zegt? Is er nog een manier om 'recht te doen aan het referendum' en toch niet gewoon het verdrag op te zeggen?

Betrokkenen in Brussel zien eigenlijk maar één optie: een nationale verklaring. Rutte ratificeert dan wel het verdrag, maar maakt een aantekening dat van een mogelijk EU-lidmaatschap voor Oekraïne geen sprake kan zijn als het aan Nederland ligt. Ook kunnen in zo'n verklaring nog wat beperkende woorden komen over de militaire samenwerking.

Was dát wat vandaag werd besproken met de oppositiepartijen? Niemand had na afloop zin om veel te zeggen. Pechtold ('we hebben hem alleen aangehoord'), Segers ('we hebben alleen geluisterd') en Buma ('dit is was alleen maar luisteren'), zijn nog steeds niet van plan hun vingers te branden aan wat voor oplossing dan ook.

Terwijl dat toch de bedoeling lijkt. 'De bal ligt nu bij de oppositie', probeerde een bron in de coalitie maandagmiddag in gesprek met journalisten.

Let op: dat wordt geen langdurig balbezit.

HOORZITTING VAN DE DAG
De Turkse kloof

Hoe moet het verder met de Turks-Nederlandse gemeenschap na de couppoging van juli? De steunbetuigingen aan president Erdogan, de jacht op aanhangers van moslimgeestelijke Fethullah Gülen, de kinderen die van veronderstelde Gülenscholen werden gehaald: het overgrote deel van de Tweede Kamer zag het in de afgelopen maanden met afschuw gebeuren. De Turks-Nederlandse gemeenschap staat opeens met stip op één in de integratie-zorgenlijstjes.

Dat resulteert vandaag in een serie hoorzittingen waarin Turkse Nederlanders uit vele hoeken hun verhaal doen tegenover de Kamercommissie voor Sociale Zaken en Integratie. En die sprekers brachten de levensgrote Turkse kloof in de eerste uren meteen scherp in beeld.

De ochtend in de enquêtezaal begon met spreektijd voor de zelfverklaarde onderdrukten van het Turkse AKP-regime: de Gülenistische krant Zaman Vandaag, de Alevieten, de Koerden, de linkse Arbeidersbeweging, de Armenen. Verslaggever Joost de Vries: 'Zij zaten naar eigen zeggen al in het verdomhoekje en dat is sinds de mislukte couppoging alleen maar erger geworden. Ze moeten op hun woorden passen, zeggen ze, want hun familie in Turkije zou weleens de consequenties kunnen ondervinden.'

Na de lunchpauze draaide het gesprek 180 graden. Clubs als de Adviesraad voor de Turkse Diaspora en de Islamitische Universiteit zochten de confrontatie met de Kamerleden. 'U meet met twee maten', zei Ejder Köse, lid van de Adviesraad. Wat hem betreft 'valt het allemaal wel mee' met de Turkse spanningen in Nederland.

Komende donderdag volgt het Kamerdebat met minister Asscher van Integratie.

De Kamerleden Azmani (l, VVD), Heerma (m, CDA) en Öztürk in gesprek met Turkse organisaties. Beeld anp
De Kamerleden Azmani (l, VVD), Heerma (m, CDA) en Öztürk in gesprek met Turkse organisaties.Beeld anp

WAT WE LAZEN

Alles voor het Torentje
'Dat krijg je er dus van als het denken zich beperkt tot kringetjes draaien rond de vraag hoe de premier in het Torentje te houden.'
Columniste en Rutte-biograaf Sheila Sitalsing las het VVD-programma. Of nee, dat probeerde ze.

Koninklijke kunst
De Tweede Kamer wil opheldering over de stille verkoop van twee kunstwerken door leden van het Koninklijk Huis. Want wie heeft recht op de opbrengst van enkele miljoenen euro's, de familie of de schatkist? De roep om een onderzoek zwelt aan.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Het schilderij Boschbrand (1849) van de Javaanse schilder Raden Saleh. Beeld .
Het schilderij Boschbrand (1849) van de Javaanse schilder Raden Saleh.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden