Het Binnenhof: 10 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
ECB-baas Draghi schudt de hand van SP-Kamerlid Leijten. Beeld ANP/de Volkskrant
ECB-baas Draghi schudt de hand van SP-Kamerlid Leijten.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Een beetje 'bumor' brengt wat verlichting tijdens het formatiewatchen. Met Mario Draghi in de Kamer liepen de gemoederen heel eventjes op.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u aan via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE - DAG 56
De meligheid slaat toe

Acht weken zijn verstreken sinds de verkiezingen. Sindsdien zitten VVD, CDA, D66 en GroenLinks om tafel en houden de onderhandelaars routineus de kaken op elkaar. Zij die buiten de deur moeten wachten - de pers en de partijen die niet aan tafel zitten - beginnen ongedurig te worden. Het Volkskrant-commentaar pleitte drie weken geleden al voor wat meer vaart. De PVV en de SP vroegen vandaag om opheldering van informateur Schippers, maar hun verzoek werd gedwarsboomd door de vier onderhandelende partijen. Schippers stuurt desondanks later deze week toch een briefje aan de Kamer.

Zelfs de onderhandelaars worden enigszins melig van het ritueel dat hoort bij radiostilte. Ze worden steeds spitsvondiger in hun manieren om niks te zeggen tegen de pers. Zo zei CDA-leider Buma vanochtend bij aankomst op het Binnenhof dat hij vandaag alleen vragen wilde beantwoorden van aangelijnde honden. Deze humor staat op het Binnenhof bekend als bumor.

CDA-leider Sybrand Buma en secondant Pieter Heerma onderweg naar de formatieonderhandelingen. Beeld anp
CDA-leider Sybrand Buma en secondant Pieter Heerma onderweg naar de formatieonderhandelingen.Beeld anp

DEBAT VAN DE DAG
Mario 'I will not speculate' Draghi

Hoewel door de formatie de agenda van de Kamer betrekkelijk leeg is, viel er vandaag toch enig spektakel waar te nemen in het Kamergebouw. Op uitnodiging van het parlement kwam ECB-baas Mario Draghi praten over het monetair beleid van de EU en de eurozone. Bij vlagen veranderde het gesprek in een verhit debat van eurokritische Kamerleden versus een pinnige Draghi.

De euro heeft bovenal welvaart gebracht - zeker in Nederland, was kortweg het betoog van de Italiaan. Wie daar anders over dacht moest niet bij hem aankloppen. Baudet bijvoorbeeld, de voorman van het Forum voor Democratie, vroeg of Nederland bij een vertrek uit de euro geld terug zou krijgen. 'De euro is onomkeerbaar', reageerde Draghi. 'De euro is een succes.' Hij deed niet aan koffiedik kijken over een mogelijk uiteenvallen van de eurozone. 'Wij willen niet speculeren over iets wat niet zal gebeuren.'

Het debatje tussen de twee mannen eindigde in wat besmuikt gelach over en weer. 'Dat zullen we nog weleens zien', zei Baudet. 'We zullen zien', beaamde Draghi.

Ook CDA'er Omtzigt, die vroeg naar de mogelijkheid van het afschrijven van Griekse schulden, kreeg nul op het rekest van de ECB-baas. Renske Leijten van de SP vroeg zich af waarom het MKB nauwelijk krediet kreeg van banken. Niets van waar, zei Draghi.

Tot slot kreeg de Europese bankenbaas een elektrisch tulpje op zonne-energie voor in zijn raamkozijn (een verwijzing naar de eerste financiële crisis in de wereldgeschiedenis, de Nederlandse tulpenmanie). Opdat het bloemetje hem in financieel lastige tijden nog vaak zou herinneren aan dit vruchtbare gesprek met het Nederlandse parlement.

Mario Draghi, de man die nooit speculeert. Beeld anp
Mario Draghi, de man die nooit speculeert.Beeld anp

RAPPORT VAN DE DAG
Een eiland vol bèta's

Na twee gevallen ministers is het aan VVD'er Stef Blok om het ministerie van Veiligheid en Justitie zonder grote nieuwe incidenten richting een nieuwe kabinetstermijn te leiden. Ivo Opstelten en Ard van der Steur struikelden over 'het bonnetje'. Wat hen mede parten speelde was de enorme omvang van het ministerie: politie, justitie, rechtspraak, immigratie, asiel, gevangeniswezen, stuk voor stuk werelden op zich met hun eigen (vaak naar binnen gekeerde) mores.

Demissionair minister Blok moet het eilandenrijk zo goed als mogelijk bij elkaar houden tot de volgende ministersploeg de zaak overneemt. Zijn aandacht gaat momenteel uit naar het eiland genaamd NFI, het Nederlands Forensisch Instituut. Uit een onderzoeksrapport dat vandaag werd gepubliceerd blijkt dat het instituut kampt met cultuurproblemen die 'ernstig, stug en van zeer lange duur' zijn.

Hoewel de forensisch experts trots zijn op het NFI en zich betrokken voelen bij het instituut, heerst er achterdocht op de werkvloer. Het resultaat: 'Medewerkers trekken zich terug op hun eigen terrein en werken zo min mogelijk samen.' Ook de communicatie met 'ketenpartners' (politie, justitie) hapert. Minister Blok gaat een 'verandermanager' aanstellen om de 'bèta-cultuur' wat socialer te maken.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok. Beeld anp
Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden