Het Binnenhof: 10 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld de Volkskrant

Goedemiddag! De militaire ambities van de leunstoelgeneraals in de Tweede Kamer reiken veel verder dan wat praktisch mogelijk is met de slinkende Nederlandse krijgsmacht.

Verder in Dagkoersen: VNL speelt kwartet met VVD-missers en vicepremier Asscher heeft een tip om de EK-maand mee door te komen.

Wilt u onze nieuwsbrief dagelijks in uw inbox ontvangen? Vink hier het vakje politiek aan.

Beeld de Volkskrant

VRAAGSTUK VAN DE DAG
Militaire ambities

Aan brandende ambitie is nooit gebrek op het Binnenhof als het gaat om onze militaire missies. Daar hoort wel een nuance bij: doorgaans is het enthousiasme onder de leunstoelgeneraals aan het begin van een uitzending een stuk groter dan aan het einde. Over 'Uruzgan' en 'Kunduz' hoor je nooit meer iemand, terwijl de rust in Afghanistan allesbehalve hersteld is. En 'Mali' dreigt ook al weg te zakken uit het politieke debat. Terwijl het avontuur daar nog volop gaande is, is in Den Haag het plannen van nieuwe uitzendingen begonnen.

Met stip op 1: de aankomende NAVO-missie die de grenzen in Oost-Europa moet bewaken. Er gaan binnenkort westerse troepen naar Polen en de Baltische Staten ter afschrikking van Rusland. Het verzoek vanuit Brussel om een Nederlandse bijdrage zal komen.

De nieuwe binnenkomer van vandaag is Libië: de VVD denkt hardop na over een missie naar het wespennest om daar het Nederlandse eigenbelang - minder migranten naar Europa - te dienen.

De echte generaals op het ministerie van Defensie wijzen er intussen op dat de politiek geen overspannen verwachtingen meer mag hebben van de krijgsmacht. De missies in Irak en Mali zijn niet eens meer vol te houden wegens chronische tekorten aan personeel en materieel.

Ook vicepremier Asscher (PvdA) temperde vanmiddag de militaire ambities van de coalitiepartner. 'Daar moet je wel een beetje terughoudend in zijn', reageerde hij op de vraag of Nederland troepen naar Libië moet sturen. De situatie in Libië is zo mogelijk nog complexer dan die in Syrië, waarschuwde hij.

Ministers Hennis en Dijsselbloem (rechts) tijdens een bezoek aan de militaire missie in Mali.Beeld anp

GAMECHANGER VAN DE DAG
VNL zet VVD op de kaart

De verkiezingen zijn pas in maart volgend jaar, toch is het al dringen onder de politieke nieuwkomers om de schaarse aandacht van de pers en de kiezer. Denk, van ex-PvdA'ers Kuzu en Öztürk, haalde de afgelopen weken de nieuwsrubrieken door Sylvana Simons te lanceren en een prominente plek in het racismedebat te claimen. Aan de andere kant van het politieke spectrum sneeuwde VNL, van ex-PVV'ers Bontes en Van Klaveren, enigszins onder.

Voor Nederland wist, sinds haar oprichting in juni 2014, publiciteit te genereren met the rise en, niet veel later, the fall van Bram Moszkowicz. Ook eiste de partij een plek op in de Oekraïnecampagne door samen met GeenPeil de Britse EU-criticus Nigel Farage naar Nederland te halen. Maar het Oekraïnereferendum ligt alweer twee maanden achter ons en sindsdien gaat Denk aan kop in de strijd om de schijnwerpers.

Vandaag slaat VNL terug. Wil de partij volgend jaar zetels halen, dan zal ze een deel van de kiezers bij de VVD moeten wegkapen. Met een VVD-kwartetspel hoopt VNL de kiezer duidelijk te maken waarom de partij van Mark Rutte de verkeerde keuze is. Op elke kaart staat een nieuwskop: 'Rutte geeft schenden verkiezingsbelofte toe', 'Excuses Van der Steur na fouten in zaak Volkert-foto', 'Rapport over Teevendeal: doofpot of geklungel?'

VNL bleek een heel kwartetspel met negatief VVD-nieuws te kunnen vullen. Een potje kwartetten gaat als volgt: Mag ik van jou in de categorie 'Opstappers' Opstelten, Teeven en Weekers? En heb jij dan voor mij in de categorie 'Leugens' 'Geen geld meer naar de Grieken' en '1000 euro voor werkenden'?

Heb jij voor mij in de categorie 'Opstappers' Fred Teeven en Frans Weekers?Beeld VNL
Kwartetten met VVD-missers, VNL maakte er een kaartspel van.Beeld VNL

WERKBEZOEK VAN DE DAG
Koningin tussen de vluchtelingen

Het was een bijeenkomst van migranten onder elkaar, vanochtend aan de Brouwersgracht in Den Haag bij de stichting Taal aan Zee. Tussen de vluchtelingen, veelal van Syrische afkomst, bevond zich ook een vrouw met Argentijnse wortels. Het gesprek ging over het Nederlands, die lastige taal met rare lidwoorden en harde g-klank.

De Argentijnse deelde haar ervaringen met de nieuwkomers (+) en stak ze een hart onder de riem. Ook zij had moeite, soms nog steeds, met de ui-klank. Een woord als 'suiker' is een crime voor iemand die is opgegroeid met Spaans of Arabisch. En hoe weet je in vredesnaam of je 'ei' of 'ij' moet schrijven, als je het aan het woord niet kunt horen?

Ondertussen is de Kamer op weg een extra hobbel op te werpen richting het Nederlanderschap. Nu is het zo dat migranten na vijf jaar in Nederland kans maken op een paspoort, in de toekomst moet dat zeven jaar worden. Staatssecretaris Dijkhoff van Asiel debatteerde er woensdag over met de Kamer. Een rechtse meerderheid lijkt te gaan instemmen met het plan.

Koningin Máxima heeft geworsteld met de taal na haar aankomst in Nederland.Beeld anp

TIP VAN DE MAAND
Kijk wielrennen

'We zullen de komende weken moeten zien door te komen met z'n allen.' Namens het kabinet sprak vice-premier Lodewijk Asscher, vanmiddag bij de persconferentie na de ministerraad, enkele troostende woorden richting het land dat een lange EK-maand buitenspel staat. 'Er zijn mensen die zoveel van voetbal houden dat ze ook kijken als Nederland niet meedoet', voegde hij toe. 'Dat mag. Daar gaan wij ons niet mee bemoeien. Maar zelf richt ik mij de komende tijd op het wielrennen.'

Vicepremier Asscher spreekt het land toe: 'Kijk wielrennen'Beeld anp

TERUG VAN WEGGEWEEST
Kortstondig staatssecretaris

Een persbericht van minister Schultz van Infrastructuur: ze benoemt een tiental nieuwe mensen in de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, een adviesraad gericht op duurzame ontwikkeling. De nummer tien van het lijstje: Co Verdaas, was onder meer 'staatssecretaris van Economische Zaken en gedeputeerde bij de provincie Gelderland'.

Geen woord aan gelogen, maar niet vermeld staat dat de PvdA'er precies één maand staatssecretaris was, van 5 november tot en met 6 december 2012. En dat zijn vroegtijdig vertrek bij EZ alles te maken had met zijn creatieve declaratiegedrag tijdens zijn voorgaande baan, die van Gelderse gedeputeerde.

Verdaas gold destijds als een talent, geen stijve bestuurder maar een jonge verschijning die naast het politieke werk in de avonduren als gitarist van John-Boy & The Waltons furore maakte. Nu is hij terug in de marge van politiek Den Haag, tot 2020 is hij bij de adviesraad onder de pannen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Verdaas begin november 2012, toen nog sollicitant voor de functie van staatssecretaris.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden