Het Binnenhof: 10 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte ontvangt de Turkse premier Davutoglu op het Catshuis.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De Tweede Kamer sprak vandaag over Nederlandse bommen op Syrië. Eén ding is zeker: dit keer geen 'caveats'. De premier ontving tegelijkertijd zijn Turkse collega Davutoglu en sprak ook met hem over Syrië. Ondertussen maakt Rutte zich op voor zijn debuut als stand-up-comedian.

Hier zijn uw dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Schrijf u dan hier in en ontvang hem vanaf morgen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Zonder caveats naar Syrië

Met vier F-16's strijdt Nederland tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Deze bommenwerpers vlogen tot nu toe enkel boven Irak, maar het kabinet heeft besloten ze ook Syrische doelen te laten bestoken. De Tweede Kamer sprak vandaag over de 'aanvullende artikel 100-brief' met ministers Koenders, Ploumen en Hennis (respectievelijk Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking, Defensie).

Minister Hennis stelde de Kamer gerust: de missie in Syrië kent geen 'caveats'. Vrij vertaald: politieke kanttekeningen, beperkingen. Letterlijk uit het Latijn: hij is gewaarschuwd. Haagse waarschuwingen aan de F-16-piloten blijven dit keer dus achterwege. Vooral de VVD was hierop gebrand. Uit ervaring weet het parlement dat goedbedoelde bemoeizucht vanuit de Kamer de militairen in oorlogsgebied danig in de weg kan zitten. De enige politieke beperking is geografisch: alleen bommen op Oost-Syrië.

Ministers Ploumen, Hennis en Koenders in de Tweede Kamer.Beeld anp

BEZOEK VAN DE DAG
Davutoglu in het Catshuis

Even verderop, in het Catshuis, ontving premier Rutte vandaag zijn Turkse ambtsgenoot Ahmet Davutoglu. Hij sprak met hem over een van de gevolgen van de Syrische burgeroorlog: de enorme vluchtelingenstroom die via Turkije naar Europa loopt.

Syriërs vluchten voor de bommen van Assad, de bommen van Rusland, de bommen van IS. Mogelijk vluchten ze ook voor de bommen van Amerika, Frankrijk en nu ook Nederland, bommen die bedoeld zijn voor IS, maar soms het verkeerde doel raken. Hoe dan ook, ze vluchten met tienduizenden tegelijk, elke dag weer. Miljoenen blijven in Turkije, honderdduizenden trekken door naar de EU.

Die stroom moet door Turkije worden gekeerd, vinden de Europese lidstaten. De Europese onderhandelingspositie lijkt belabberd, Europa is de vragende partij. Maar ook voor Turkije is er veel te winnen bij een deal, schrijft verslaggever Fokke Obbema (+).

Premier Rutte spreekt de Turkse premier Davutoglu in het Catshuis.Beeld epa

WAAR WE NAARTOE GAAN
Het Correspondents' Dinner

'De minister-president belde. Of ik nog wat grappen over heb voor het correspondents' dinner.' De eerste grap is een feit. Hij komt van Dolf Jansen, die vanavond, naast premier Rutte, de tweede grappenmaker is bij het komische persdiner in de Beurs van Berlage. Waarom hijsen wij journalisten ons in een smoking en kopen een kaartje voor een stand up-act van de premier? De reden is simpel: wij zijn nieuwsgierig. Elk optreden van Rutte is potentieel nieuwswaardig, ook als het cabaret betreft. Ons verslag komt per ommegaande naar u toe. U kunt vanavond ook zelf kijken op NPO1.

Premier Rutte.Beeld anp

OOK DAT NOG
Freds laatste kunstje

Fred 'Teevendeal' Teeven, de man die hoopte ooit minister van Justitie te worden maar strandde als staatssecretaris nadat een lijk (de Teevendeal) uit zijn verleden kwam bovendrijven, overweegt te solliciteren voor het bugermeesterschap van Haarlem. De post komt deze zomer vrij. Hij zou het als een mooi 'laatste kunstje' zien, schrijft het Haarlems Dagblad. Sommige Haarlemmers denken daar anders over. Handtekeningen stromen binnen bij een online protestpetitie.

De Van der Staaij-factor

Kees van der Staaij wil wederom zijn SGP leiden bij de verkiezingen van 2017. Het hoofdbestuur is akkoord. Nu de ledenvergadering in april nog. Als de achterban zich net zo constructief opstelt als hij dat de afgelopen jaren heeft gedaan, kunnen wij Van der Staaij volgend jaar terugverwachten als voorman der mannenbroeders.

Ministerie met inwoners te koop

Het Rijk doet het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Haagse Bezuidenhout in de verkoop. De koper mag 70 procent van het pand ombouwen tot huurwoningen, 30 procent moet bedrijfsruimte worden. Eén andere voorwaarde: de komende vijf jaar krijgt de nieuwe eigenaar er 350 inwonende statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning) bij.

Fred Teeven droomt van een toekomst als burgervader.Beeld anp

ONDERTUSSEN IN #BINNENSKAMERS
Het dak op voor The Boss

Minister Dijsselbloem en de werkgevers van VNO-NCW kunnen in hun handjes knijpen. Zij hebben vanuit hun kantoren aan het Malieveld uitstekend - gratis - uitzicht op het concert van Bruce Springsteen in juni. Het plebs betaalt een kleine 90 euro voor een kaartje. Meer hierover in #binnenskamers.

De Dagkoersen dagelijks in uw inbox? Meld u hier aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden