Het Binnenhof: 10 februari

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Even keerde de geest van Samsom vandaag terug op het Binnenhof, in de vorm van een nieuw miljardenfonds voor duurzame ontwikkeling. En Rutte wierp zich op als premier van alle Nederlanders ('ook de Groningers').

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

BESLUIT VAN DE DAG
Samsoms investeringsfonds

Minister Dijsselbloem heeft overwogen om het investeringsfonds dat het kabinet vanochtend presenteerde DIDI te noemen: voor 'Dutch Investment Development Institute', maar vooral voor Diederik Samsom. Die naam kwam er niet, maar het miljardenfonds voor investeringen in duurzame innovatie wel.

Het was voormalig PvdA-leider Samsom die dit idee tijdens de politieke beschouwingen van 2015 opperde. Vanachter het katheder tuurde hij over de hoofden van de Kamerleden richting de verte en zag daar een duurzame toekomst gloren. Maar dan moest het kabinet wel durven investeren in nieuwe groene technieken. Zijn partijgenoot Dijsselbloem mocht het vandaag lanceren, samen met ministers Kamp (de groene VVD'er) en Ploumen.

De overheid gaat het fonds vullen met een lening van 2,5 miljard, legt Dijsselbloem uit in een interview met economieverslaggever Peter de Waard. Die miljarden gaan niet ten koste van de begroting, maar drukken wel op de staatsschuld. Maar: dat geld wordt in vijf jaar tijd terugverdiend, is de gedachte.

Waar gaat Invest-NL in investeren? Dijsselbloem: 'Neem energiebesparing en betere binnenklimaatbeheersing van de scholen in Nederland door dakisolatie en ventilatie. Invest-NL kan dat als een project voor bijvoorbeeld honderd scholen gaan doen. Ook complexe projecten voor warmtenetten kunnen worden opgepakt.'

November 2012, tijdens de formatie van Rutte II: PvdA'er Samsom wordt tijdens een partijcongres omhelsd door partijgenoot Dijsselbloem. Beeld Martijn Beekman
November 2012, tijdens de formatie van Rutte II: PvdA'er Samsom wordt tijdens een partijcongres omhelsd door partijgenoot Dijsselbloem.Beeld Martijn Beekman

UITSPRAAK VAN DE DAG
'Ook premier van de Groningers'

Woensdag buitelden de lijsttrekkers in het verkiezingsdebat in Groningen over elkaar heen met cadeaus voor de gedupeerde provincie. Den Haag had na zestig jaar gaswinning een 'ereschuld' in te lossen, zeiden de politici. Buiten stonden de Groningers met brandende fakkels in de hand en ongeloof in de ogen. Ze vertrouwden ze niet meer, die politici, geen van allen. Zelfs niet Jesse Klaver, constateerde een verbouwereerde Jesse Klaver.

Maar het minste vertrouwen hadden de Groningers in de VVD en diens minister Henk Kamp en premier Mark Rutte. De premier, tevens lijsttrekker, was bovendien niet bij het lijsttrekkersdebat. Zijn secondant Zijlstra kreeg die hete aardappel toegeschoven. Wel had Rutte een dag eerder in talkshow Jinek het een en ander gezegd over Groningen. Dat er 'echt heel veel geld' naartoe ging en dat het kabinet 'netjes' omging met de afhandeling van de aardbevingsschade.

Vandaag kreeg hij bij zijn wekelijkse persconferentie een tweede kans. 'De woede en teleurstelling van mensen snap ik door en door', zei hij. 'Ik ben de minister-president van alle Nederlanders, ook van de Groningers. Dat betekent dat onder mijn leiding dit kabinet, als dat voor de veiligheid nodig is, opnieuw naar de gasproductie zal kijken. Als het nodig zou zijn dat moet die verder omlaag.' Ook de afwikkeling van schade moet sneller, stelde de premier.

Fakkeloptocht door Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Fakkeloptocht doorBeeld Harry Cock/de Volkskrant

BRIEF VAN DE DAG
Alweer een advertentie

Pechtold en Rutte kochten al pagina's in de landelijke kranten om de kiezer toe te spreken. Vandaag was de beurt aan PvdA'er Lodewijk Asscher. Hij deed het iets subtieler: de afzender onder de brief was niet de PvdA maar het collectief 'Wij zijn Nederland'. En naast Asscher tekenden ook geestverwanten als Cornald Maas, Hedy d'Ancona, Maarten van Rossem en Omar Munie. De advertentie riep 'de overgrote meerderheid' op om 'niet langer stil te zijn'. 'Beschaving is het waard om pal voor te staan. Nederland maak je los uit de traditie van Brexit en Trump.'

Wat opvalt aan de verschillende advertenties: de 'stille meerderheid' is populair bij rechts en links. En beide kampen proberen harten te winnen door te waarschuwen tegen een onbeschaafde minderheid ('hufters' bij Rutte, 'het geschreeuw' bij Asscher). Rutte vond Asschers brief wel 'heel lief', zei hij vanmiddag, maar zijn eigen brief ('doe normaal of ga weg') was beter.

PvdA-lijsttrekker Asscher. Beeld anp
PvdA-lijsttrekker Asscher.Beeld anp

WAT WIJ LAZEN
Agema versus Leijten

Het begint zo vreedzaam, het interview in Trouw met de nummers twee van PVV en SP: Fleur Agema en Renske Leijten. De Kamerleden zetelen gezamenlijk in de commissie zorg en delen een grote verontwaardiging over het zorgbeleid van het kabinet. Onderzoeken die stellen dat de Nederlandse zorg tot de beste ter wereld behoort 'deugen niet', zegt Leijten. 'We zijn besodemieterd', zegt Agema. Leijten: 'Ik hoor overal van huisartsen dat patiënten de zorg mijden, om de eigen bijdrage.' Agema: 'De verzorgingshuizen gingen dicht, er is bezuinigd op de huishoudelijke hulp.'

De Kamerleden kunnen het prima vinden, zo lijkt het halverwege het artikel. Ze geven elkaar zelfs complimenten. Leijten zou een uitstekende minister zijn, stelt Agema. Agema heeft 'hard getrokken' aan een zorgexpirement tijdens Rutte I, zegt Leijten. Maar dan slaat de vlam in de pan. Wat begint als een welles-nietes over het ontbreken van financiële dekking voor de partijplannen, ontaardt in harde verwijten. Leijten: 'De PVV is in een derde van de zorgdebatten afwezig.' Agema: 'Ben je weer lijstjes aan het bijhouden? Ik vind dit matennaaien.'

PVV-Kamerlid Fleur Agema. Beeld ANP
PVV-Kamerlid Fleur Agema.Beeld ANP

BOLIDE VAN DE DAG
Baudets busje

Na de glimmende Volvo's van de SGP, de Tesla van Thieme en het bestelbusje van Van Helvert kon Thierry Baudet niet achterblijven. Het Mercedesbusje van het Forum voor Democratie is versierd met de hoofden van lijsttrekker Baudet en nummer twee Hiddema.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

De Mercedes van het Forum voor Democratie. Beeld Thierry Baudet
De Mercedes van het Forum voor Democratie.Beeld Thierry Baudet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden