Het Binnenhof: 10 december

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag! Veel Kamerleden willen eigenlijk niet, maar het lijkt toch te gaan gebeuren: over vijf jaar gaat het Binnenhof op slot en verhuizen de bewoners naar het vrijkomende gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zou de shredder van Van Miltenburg ook meeverhuizen?

Hier zijn uw Dagkoersen!

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Het Binnenhof dicht

Nu ook het Belastingplan voorzien is van oppositiesteun, zijn VVD en PvdA wel zo'n beetje door hun gezamenlijke plannen uit 2012 heen. Zijn ze dus uitgeregeerd bij gebrek aan nieuwe gedeelde ambities? Welnee, bleek vandaag bij het debat over de renovatie van het Binnenhof, zo zag verslaggever Joost de Vries (@devriesjoost).

'Het is minister Blok van Rijksdienst gelukt de sociaaldemocraten en liberalen weer in elkaars armen te drijven. De ambitie strekt inmiddels zelfs tot ver voorbij de termijn van dit kabinet. De coalitiepartijen zijn door Blok overtuigd van de noodzaak om het Binnenhof vanaf 2020 5,5 jaar op slot te gooien en tijdens de renovatie de bewoners te verhuizen naar de Bezuidenhoutseweg en het Lange Voorhout. Blok heeft ook een variant zonder volledige verhuizing in de aanbieding, maar die duurt maar liefst 13 jaar en kost 125 miljoen euro extra.'

Kamerleden Wolbert (PvdA) en De Caluwé (VVD) lieten de kritiek van de oppositie van zich afglijden. 'Laten we niet alle 150 voor aannemer gaan spelen', waarschuwde Wolbert. 'De VVD wil een zo efficiënt en zo kort mogelijke verbouwing tegen laagste kosten', zei De Caluwé.

De verhuizing van het Binnenhof. Beeld anp

De goedkope en korte variant kost 475 miljoen euro, met daarin zo'n 50 miljoen voor de tijdelijke huisvesting in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken naast het station en het gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout. Vanuit de oppositie kon alleen 50Plus-voorman Henk Krol zich in de korte variant vinden. D66, SP, ChristenUnie en SGP willen dat de winkel openblijft tijdens de verbouwing. Dat lukte de afgelopen acht eeuwen, waarom zou het nu niet kunnen?

De PVV vindt het sowieso 'ongepast' om in tijden van hoge werkloosheid een half miljard uit te geven. Kamerlid Barry Madlener zag nog wel wat kansen om kosten te besparen: minder Kamerleden bijvoorbeeld.

Over één ding bestaat geen discussie in de Kamer: de noodzaak van verbouwen. Daarom nog wat wensen, als de boel toch op de schop moet: graaf het lijk van Johan van Oldenbarnevelt op (Van Raak, SP), herstel de Hofkapel (Segers, ChristenUnie), sloop de vleugel die nu nog 'het Hotel' heet (Krol, 50Plus). De minister hielp de amateurarcheologen meteen uit de droom: we gaan niet gericht graven naar historische resten. 'Als je niet hoeft te verstoren, dan moet je ook niet verstoren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden