Het Binnenhof: 1 maart

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP
Beeld ANP

Goedemiddag. In feitenvrije tijden biedt Dagkoersen enig houvast: de zorgplannen van de partijen uitgedrukt in harde euro's. En hoe zijn de kwantitatieve prestaties van Rutte II eigenlijk?

U leest het in uw politieke nieuwsbrief, die u ook dagelijks per mail kunt ontvangen. Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

KEUZE VAN DE DAG
Hoeveel mag de zorg kosten?

Deze verkiezingscampagne gaat goeddeels over ongrijpbare thema's als identiteit en normen en waarden, geen zaken die je makkelijk in geld (of concreet beleid) kan uitdrukken. Maar na 15 maart, als er wordt geformeerd, draait het vooral om de knikkers: welke keuzes maken partijen binnen de schaarse middelen die ons land rijk is?

Het boekwerk Keuzes in kaart van het Centraal Planbureau biedt daarbij uitkomst. Het merendeel van de partijen liet de plannen doorrekenen en diende daarvoor een overzicht van harde euro's in bij de rekenmeesters. De Volkskrant gebruikt die data (en die van andere cijferaars zoals het Planbureau voor de Leefomgeving) om in de laatste weken van de campagne de inhoudelijke verschillen tussen partijen weer te geven.

Vandaag zette verslaggever Gijs Herderscheê op een rij wat de partijen (extra) uitgeven aan zorg (+). Het zal niet verrassen, de SP is koploper met een extra 11 miljard euro bovenop de 76 miljard die de overheid volgens het CPB in 2021 uitgeeft aan zorg. Het grootste deel van dat geld, 7,8 miljard, gaat naar de invoering van een Nationaal Zorgfonds en afschaffing van het eigen risico.

Ook Denk, GroenLinks en de PvdA trekken miljarden extra uit voor de zorg. Aan de andere kant van het spectrum staan VVD, D66 en VoorNederland, partijen die de stijging van de zorgkosten enigszins weten te beteugelen.

Vorige week legde Robert Giebels de duurzame plannen van de partijen naast elkaar (+). GroenLinks doet het meest om de CO2-uitstoot te beperken, maar geeft dan ook het meest uit. De VVD heeft het minst met de strijd tegen klimaatverandering.

De SP wil van de zorgverzekeraars af. Beeld anp
De SP wil van de zorgverzekeraars af.Beeld anp
null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

TOOL VAN DE DAG
De stand van het land

Over de knikkers gesproken, hoe bracht het kabinet-Rutte II het er eigenlijk vanaf de afgelopen jaren? Onze collega's van de Volkskrant-crossmediadesk zochten het uit en verwerkten het in een interactieve tool. In 'De stand van het land' kunt u zelf een inschatting geven van de ontwikkeling van Nederland tijdens de afgelopen kabinetsperiode. Groeide of kromp het begrotingstekort? Is het aantal moorden toe- of afgenomen? Werden gepensioneerden armer of rijker? Hoeveel gaf het kabinet uit aan zorg? U trekt eerst een eigen lijn in de grafiek, vervolgens genereert de tool de feitelijke resultaten.

Samsom en Rutte presenteren hun regeerakkoord, november 2012. Beeld ANP
Samsom en Rutte presenteren hun regeerakkoord, november 2012.Beeld ANP

PEILPLEZIER
SP in de wolken

Een opgetogen partijvoorzitter Ron Meyer sprak vanmiddag via een livestream zo'n tachtigtal SP-activisten toe. De partij heeft transparantie hoog in het vaandel: ook journalisten kregen de youtubelink doorgestuurd. Het gaat goed met de SP, was Meyers boodschap. 'Emile is on fire', stelde hij. De lijsttrekker had goede zaken gedaan in de tv- en radiodebatten van de afgelopen dagen. In peilingen van EenVandaag en Kantar groeide de SP met enkele zetels. Meyer wist wel waarom: 'Roemer is de meest betrouwbare leider in het land en de man die het best weet wat er leeft.'

De SP-campagne richt zich voor een belangrijk deel op de thuisblijver. Het gehalte wegblijvers is relatief hoog in de SP-buurten. 'Als we de opkomst verhogen in de volkswijken en de vinexwijken dan kunnen wij winnen', zei Meyer. Vandaar dat de SP magneetjes uitdeelt aan de achterban, om de stempas mee op de koelkastdeur te plakken.

Een tweede campagne-instrument is de flyer (ook verkrijgbaar als poster, snelweg-billboard en sticker) met de tekst 'Niet stemmen = Rutte steunen'. Een prikkelende boodschap voor de achterban, wist Meyer. Even leek hij te vergeten dat niet alleen SP'ers meekeken: 'Als we iets weten van onze mensen is het wel dat ze een schijthekel aan Rutte hebben en dat ie echt moet opdonderen.' De opdracht aan de activisten: 'Maar dan moeten ze wel gaan stemmen.'

Emile 'on fire' Roemer naast zijn concurrent Lodewijk Asscher. Beeld anp
Emile 'on fire' Roemer naast zijn concurrent Lodewijk Asscher.Beeld anp

GEMIDDELDE DAGKOERSEN
Verschillen worden kleiner

De feestvreugde bij de SP zal wellicht enigszins worden getemperd na een blik op de Peilingwijzer, die zes peilingen verenigt. De foutmarges in acht nemend zijn daarin vijf groepen te ontwaren: VVD en PVV op gelijke hoogte aan kop (circa 25 zetels), dan CDA, D66 en GroenLinks (circa 17 zetels), daarachter PvdA en SP (circa 13 zetels), dan ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus schommelend rond de 5 zetels en tot slot de drie nieuwkomers Denk, VNL en Forum voor Democratie (tussen de 0 en de 2 zetels). Wat vooral opvalt: de verschillen tussen partijen worden eerder kleiner dan groter.

Maar hoe betrouwbaar zijn die peilingen? Verslaggever Tonie Mudde schreef er dit stuk (+) over.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Henk Krols 50Plus zakte wat in de peilingen de afgelopen dagen. Beeld anp
Henk Krols 50Plus zakte wat in de peilingen de afgelopen dagen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden