Het Binnenhof: 1 maart

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Terwijl premier Rutte zich gehecht toonde aan zijn eigen asielprognose en aan het prijzige verjaarscadeau van prinses Beatrix, kwamen er tegenstrijdige berichten over het lot van de Nederlandse delegatie bij Islamitische Staat. Op politieke of diplomatieke hulp vanuit het vaderland hoeven jihadgangers sowieso niet te rekenen, bleek eens te meer.

Hier zijn uw Dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De verdoolde Syriëgangers

Na het nieuws van maandag - 'Acht Nederlandse jihadstrijders geëxecuteerd door IS' - volgde dinsdag de ontkenning: het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat het bericht niet klopt. Het claimt zich daarbij te baseren op elf bronnen.

Ook dat bericht is nog op geen enkele manier bevestigd door welke officiële autoriteit dan ook, maar het verlost premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken wel even van een probleem: hoe te reageren op dit duivelse dilemma? Zijn dit landgenoten in nood die bijstand verdienen of potentiële terroristen die de nationale veiligheid bedreigen?

Premier Rutte en minister Koenders. Beeld anp
Premier Rutte en minister Koenders.Beeld anp

Dat laatste vooral, zo stelde verslaggever Fokke Obbema dinsdag vast na een rondgang op het Binnenhof. 'Politieke wil tot hulp aan deze verdoolde Syriëgangers valt nergens te ontwaren. Premier Rutte zette vorig jaar de toon door in een verkiezingsdebat te stellen dat hij Nederlandse Syriëgangers liever ter plekke ziet sneuvelen dan dat zij terugkeren naar Nederland.

Dat is een sentiment dat in de Kamer breed wordt gedeeld. Het CDA-Kamerlid Knops: 'Deze lieden hebben zich welbewust aangesloten bij een terreurorganisatie'. Voor pogingen hen vrij te krijgen ziet hij 'geen enkele reden.' Obbema: 'Ook bij andere partijen viel dinsdag geen enkele aandrang te bespeuren de regering tot welke actie dan ook te bewegen.'

Zelfs als zou vast komen te staan dat Nederlanders tegen hun zin worden vastgehouden, 'is het staand beleid om geen onderhandelingen te voeren met terreurorganisaties', aldus Clingendael-expert Dick Zandee. 'En van een bevrijdingsactie kan natuurlijk al helemaal geen sprake zijn. Daar is geen enkel draagvlak voor.'

Vooralsnog wachten kabinet en Kamer de berichten van het front nog even af.

Raymond Knops. Beeld anp
Raymond Knops.Beeld anp

KOSTENPOST VAN DE DAG
De Groene Draeck

Vorig jaar kon hij zijn lachen niet inhouden toen hij vragen moest beantwoorden over het uit de hand gelopen onderhoud aan het koninklijke zeiljacht, maar dat overkwam premier Rutte vandaag geen tweede keer.

Met zijn ernstigste gezicht zei hij te begrijpen dat de indruk is ontstaan dat het kabinet 'een beetje veel geld' uitgeeft aan het onderhoud van De Groene Draeck en dat ook hij graag wil weten of dat niet goedkoper kan. Maar hij is niet bereid om prinses Beatrix voortaan zelf te laten opdraaien voor de kosten. 'Als je als volk een cadeau geeft, inclusief bijkomende kosten, moet je dat ook netjes afwerken. Daar nu opeens mee stoppen zou niet chic zijn.'

Het Kamerlid Bontes (VNL) roept Rutte daarom op een einde te maken 'aan deze koninklijke geldsmijterij'. Bontes: 'Het is absurd en totaal onacceptabel'. Rutte wil zover niet gaan. Wel wees hij erop dat er al een 'second opinion' loopt naar de hoogte van de kosten en de intensiteit van het onderhoud. 'Mocht daaruit blijken dat het anders moet, dan zal dat z'n beslag krijgen in de begroting van Defensie'.

Prinses Beatrix op De Groene Draeck. Beeld anp
Prinses Beatrix op De Groene Draeck.Beeld anp

SCHATTING VAN DE DAG
58.000 asielzoekers

Intussen blijft de premier onverstoorbaar bij zijn verwachting dat er dit jaar niet meer dan 58.000 asielzoekers naar Nederland komen. De uitgelekte ambtelijke prognose dat het er meer dan 93.000 worden, houdt in zijn ogen onvoldoende rekening met de 'vele maatregelen die we nemen om de stroom in te dammen'. Rutte benadrukte dinsdag in het Vragenuur dat 'ook het getal van 58.000 nog steeds te hoog is'.

De premier vervolgde: 'Zou je niks doen, dan kom je uit op ruim 93.000. Voor het kabinet is dat niet aanvaardbaar. Dat zou een ontwrichting betekenen van de hele uitvoering. En ik schat in dat het maatschappelijk en politiek onaanvaardbaar is (....) De optelsom van de maatregelen die we nemen, moet ervoor zorgen dat de stroom vluchtelingen onder controle komt.'

De premier wees erop dat de stroom richting West-Europa via de Balkanroute nu al praktisch tot nul is teruggebracht door de strenge grensbewaking die de Balkanlanden in ere hebben hersteld. Daardoor lopen tienduizenden mensen nu in erbarmelijke omstandigheden vast in Griekenland. 'Het gebeurt nu op een manier die natuurlijk humanitair niet zo kan', aldus Rutte. 'En op de langere termijn zal het niet houdbaar blijken. Daarom moeten we ervoor zorgen dat wat daar nu gebeurt meer op een Europese leest wordt geschoeid.'

De Grieks-Macedonische grens, eerder vandaag. Beeld epa
De Grieks-Macedonische grens, eerder vandaag.Beeld epa

STEMMING VAN DE DAG
Gescheiden opvang

Homoseksuele of transgender asielzoekers die worden bedreigd, kunnen voortaan rekenen op speciale opvang. Althans als het aan de Tweede Kamer ligt, want die stemde vandaag in met een motie die daarom vraagt. Het plan druist in tegen het beleid van VVD-staatssecretaris Dijkhoff, die zich altijd heeft verzet tegen een dergelijke aparte opvang.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra toonde zich na afloop dan ook hoogst onaangenaam getroffen. 'Een totaal verkeerd signaal en een belachelijke motie. We moeten de daders aanpakken, niet de slachtoffers apart zetten. Hiermee leveren we een stukje Nederland in.'

Dijkhoff heeft nog niet gereageerd op de aangenomen motie.

Halbe Zijlstra. Beeld anp
Halbe Zijlstra.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw inbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden