Het Binnenhof: 1 juni

Uw politieke nieuwsbrief

VVD-minister Edith Schippers stelt zichzelf niet verkiesbaar bij de volgende verkiezingen. Beeld ANP
VVD-minister Edith Schippers stelt zichzelf niet verkiesbaar bij de volgende verkiezingen.Beeld ANP

Goedemiddag. 'Volg het geld', zei Deepthroat tegen Washington Post-journalisten Woodward en Bernstein. Dat advies gaat nog steeds op. Wie wil weten hoe partijen hun verkiezingsprogramma maken, moet te rade gaan bij het ministerie van Financiën.

Hier zijn uw Dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DAGMENU
Kies uw bezuinigingen

Oppositiepartijen hebben de afgelopen jaren vaak beweerd dat de kabinetten-Rutte I en II Nederland 'kapot bezuinigden'. Uit een vertrouwelijk stuk van het ministerie van Financiën blijkt dat het land nog wel wat vlees op de botten heeft. Bij wijze van service richting de politieke partijen hebben ambtenaren van Financiën een menukaart samengesteld van alle denkbare bezuinigings- en besparingsposten. Met de keuzes in de hand kunnen partijen hun programma voor de verkiezingen van maart 2017 samenstellen.

Verslaggevers Gijs Herderscheê en Robert Giebels wisten de hand te leggen op het keuzemenu en dienden het vanochtend op in de Volkskrant (+). Van afschaffen van de landmacht (750 miljoen euro) en het beperken van ontwikkelingsgeld tot enkel noodhulp (3,7 miljard) tot het reguleren van softdrugs (175 miljoen) en een eigen bijdrage voor de huisarts (575 miljoen). Wie alles optelt kan voor nog eens 50 miljard bezuinigen.

Naar aanleiding van het Volkskrantartikel maakte Financiën het vertrouwelijke stuk openbaar. Het ministerie benadrukt dat de opties in 'de ombuigingslijst' niets zeggen over 'de politieke wenselijkheid of haalbaarheid'. 'Het gaat om een inventarisatie van technische mogelijkheden.'

Minister Dijsselbloem geeft een persconferentie voor zijn ministerie van Financiën. Beeld ANP
Minister Dijsselbloem geeft een persconferentie voor zijn ministerie van Financiën.Beeld ANP

LEEGLOOP VAN DE DAG
VVD raakt vrouwen kwijt

Vrijwel alle partijen hebben emancipatie van vrouwen hoog in het vaandel staan. Toch is politiek anno 2016 nog steeds vooral een mannelijke aangelegenheid. De Kamer telt 92 mannen tegenover 58 vrouwen. Van de zestien fracties in de Tweede Kamer heeft er slechts één een vrouwelijke leider. Ook bij de verkiezingen komend voorjaar is PvdD-leider Marianne Thieme naar alle waarschijnlijkheid de enige vrouwelijke lijsttrekker.

Waar gaat het mis? Over die vraag breken alle emancipatiewoordvoerders zich het hoofd. Wat in elk geval niet helpt, is als de helft van de vrouwen in je fractie er de brui aan geeft. Het overkwam de VVD gisteren met het verstrijken van de deadline voor aspirant-kandidaten voor de lijst van 2017. Zeven van de vijftien vrouwelijke Kamerleden hebben genoeg van het Kamerwerk.

Onder hen de verguisde ex-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Van begin af aan kreeg ze als voorzitter kritiek te verduren. Ze struikelde uiteindelijk in de nasleep van de Teevendeal (toen bleek dat een mail van een klokkenluider in haar shredder was verdwenen). Van Miltenburg komt volgend jaar niet meer terug. De man verantwoordelijk voor de deal, Fred Teeven, wil wél door. Net als de rest van de mannen in de fractie (althans, nog geen enkele man heeft laten weten te willen stoppen).

Ook opmerkelijk: minister Edith Schippers stelt zich niet verkiesbaar. Velen dichten haar premierskansen toe, zou ze een gooi naar het VVD-lijsttrekkerschap doen. Ze laat Rutte nogmaals de kar trekken, zo lijkt het, en bedankt voor plek twee op de lijst. Mogelijk keert ze wel terug als minister, mocht de VVD weer gaan regeren, maar de kiezer zal in 2017 niet op haar kunnen stemmen.

VVD-Kamerlid en voormalig Kamervoorzitter Van Miltenburg komt niet terug op de VVD-lijst. Beeld anp
VVD-Kamerlid en voormalig Kamervoorzitter Van Miltenburg komt niet terug op de VVD-lijst.Beeld anp

AFMELDING VAN DE DAG
Minister van Zorg is ziek

Over Edith Schippers gesproken, zij zou vandaag met de Kamer in debat gaan over afschaffen van de werelddekking in de ziektekostenverzekering. Dit zou betekenen dat reizigers alleen nog in de EU en een handjevol andere landen automatisch tegen ziektekosten zijn verzekerd. Afschaffen levert de schatkist 60 miljoen op.

Het plan dateert uit 2010, toen werd het gelanceerd in het regeerakkoord van VVD, CDA en gedoogpartner PVV. Minister Schippers heeft pas dit najaar het wetsvoorstel ingediend bij de Kamer. Vandaag zou de Tweede Kamer erover spreken en, na goedkeuring van de senaat, zou de wet per 1 januari 2017 van kracht kunnen worden. Of die datum wordt gehaald, is nog de vraag. De minister is ziek, het debat is verdaagd. Voor uw verre reis heeft u voorlopig geen aanvullende verzekering nodig.

VVD-minister Edith Schippers wil volgend jaar niet nog een keer op de VVD-lijst. Beeld anp
VVD-minister Edith Schippers wil volgend jaar niet nog een keer op de VVD-lijst.Beeld anp

WAT WE ELDERS LAZEN
PvdA weerde 'Erdogan-aanhangers'

Saillant nieuws van de collega's van NRC-Handelsblad: de PvdA heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 Turkse Nederlanders geweerd van de lokale kandidatenlijsten in een poging AKP-aanhangers buiten de deur te houden. PvdA-voorzitter Spekman zegt in NRC: 'Het bestuur werd gewaarschuwd dat leden van de jongerenpartij van Erdogan probeerden op lokale lijsten te komen. Toen hebben we die afdelingen ingeseind: pas op, die jongens komen met andere bedoelingen. Ze zijn van de lijst gehaald.'

Het nieuws is koren op de molen van ex-PvdA'ers Kuzu en Öztürk die met hun beweging Denk ageren tegen het integratiebeleid van hun voormalige partij. De PvdA gebruikt kandidaten met een migrantenafkomst enkel als 'lokaas', beweren zij. De opvattingen van Denk vinden weerklank bij Turks-Nederlandse PvdA'ers, schrijft NRC. Zo zegt PvdA-lid Münire Manisa uit Amsterdam: 'Wilders kon groot worden omdat de VVD de zorgen van rechtse Nederlanders niet serieus genoeg nam. Voor de PvdA gebeurt nu hetzelfde met Denk.'

PvdA-voorzitter Spekman wil geen 'Erdogan-aanhangers' in zijn partij. Beeld anp
PvdA-voorzitter Spekman wil geen 'Erdogan-aanhangers' in zijn partij.Beeld anp

OOK DAT NOG
Gezichtsherkenning in Kamer

Enkele achterafpoortjes van het Kamergebouw worden per 1 juli voorzien van camera's met gezichtsherkenning, zo laat de beveiligingsdienst weten. Politici, journalisten, beleidsmedewerkers en ambtenaren kunnen met een pas door de sluizen die het publieke deel van het Kamergebouw scheiden van de besloten fractiegangen.

Dergelijke poortjes zitten ook verstopt in de parkeergarage en de fietsenstalling, plekken waar bodes en beveiligers weinig zicht op hebben. De camera's moeten op deze plekken voorkomen dat mensen met andermans pas het Kamergebouw betreden. Komt dat dan vaak voor? Die vraag kan de beveiligingsdienst niet beantwoorden. 'Het is gewoon een extra veiligheidsmaatregel.'

In 2003 werden automatische draaipoortjes geïnstalleerd in de Kamer, nu krijgen enkele van die poortjes ook gezichtsherkenning. Beeld ANP
In 2003 werden automatische draaipoortjes geïnstalleerd in de Kamer, nu krijgen enkele van die poortjes ook gezichtsherkenning.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden