Het Binnenhof: 1 juli

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP

Goedemiddag! Indachtig de woorden van opperlobbyist Niek Jan van Kesteren ('Handelen is vaak inferieur aan afwachten') adviseert de ambtelijke top zijn politieke bazen om de komende jaren volstrekt niets nieuws te doen. Want zoals het nu gaat, gaat het economisch goed.

Vandaar ook, nu de economie is aangetrokken, dat niet materiële maar immateriële thema's de verkiezingscampagne zullen domineren, zo is de verwachting op het Binnenhof. Het wordt een emotioneel najaar.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze nieuwsbrief in uw mail ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

ADVIES VAN DE DAG
De ambtelijke top spreekt

Alweer een advies aan de schrijvers van verkiezingsprogramma's. Vandaag spreekt de absolute top van de Haagse ambtenarenrots. Altijd als nieuwe verkiezingen opdoemen komt deze Studiegroep Begrotingsruimte met een oproep aan het nieuwe kabinet. En dat wordt gevolgd. Rutte I adviseerden ze 18 miljard te bezuinigen en Rutte II 20 miljard - en zo geschiedde.

Maar nu roept de studiegroep de volgende ministersploeg op niets nieuws te doen. Niet meer bezuinigen, maar ook geen nieuwe uitgaven doen. Aan het eind van de rit, in 2021, zijn dan de overheidsfinanciën gezond, beloven de topambtenaren.

Het advies komt bovenop een rapportenstapel van planbureaus, adviesraden en ambtenarenclubs met honderden doorgerekende beleidsopties waaruit politieke partijen bij het schrijven van hun verkiezingsprogramma's alleen maar hoeven te kiezen. Als na maart volgend jaar de formatie begint, ligt die stapel weer op tafel.

Dat vinden de ambtenaren handig en dienstbaar, want die formatie kan ontzettend moeilijk worden. Minstens vier partijen (gezien de verhoudingen in de Eerste Kamer) gaan onderhandelen in tijden van economische voorspoed, dus zonder de druk van een te bezweren crisis. Dat is praten in een vacuüm. Ongekozen ambtenaren springen daar met liefde in. Eindelijk een kans om hun ideeën werkelijkheid te laten worden. Alleen zijn die ideeën niet erg ambitieus, blijkt vandaag. Want zo komen hierop neer: het nieuwe kabinet moet op de winkel van Rutte II gaan passen.

In dit ministerie van Financiën is een nieuw plan uitgedokterd voor de komende jaren: pas op de winkel.Beeld ANP

SALAFIST VAN DE DAG
Leerschool van de jihad?

Vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar voor het salafisme wil een meerderheid van de Tweede Kamer een uitzondering maken. Vorig jaar kreeg minister Lodewijk Asscher (Integratie) al het verzoek om te onderzoeken of de islamitische stroming ('een kweekvijver voor jihadisme') verboden kan worden. Asscher kwam uiteindelijk tot de conclusie dat zo'n drastische stap niet nodig is. Haatzaaiers en opruiers kunnen ook met de huidige wetgeving vervolgd worden.

De discussie krijgt waarschijnlijk een vervolg nu NRC Handelsblad heeft onthuld dat de voorzitter van de streng islamitische moskee Al Waqf een pand in Rotterdam heeft aangekocht om daar een salafistische school te beginnen. Het geld komt vermoedelijk uit het Midden-Oosten. Ahmed Marcouch van de PvdA wil dat het kabinet ingrijpt. Volgens hem maakt het salafisme 'de geesten rijp voor IS'. VVD'er Malik Azmani vindt het hele idee 'bizar'.

Ondertussen maant Asscher tot kalmte. Met de aankoop van een gebouw heb je nog geen school, want die moet aan allerlei voorwaarden voldoen. 'Dat wordt geen school', voorspelde hij vandaag.

Minister Asscher maakt zich vooralsnog geen zorgen over de mogelijke komst van een salafistische school.Beeld anp

AFSCHEID VAN DE DAG
Voorzitter af

Het laatste wat Rutte als tijdelijk EU-voorzitter mocht doen in Brussel was deze week zijn goede vriend David Cameron uitzwaaien. Het wordt hem niet aangerekend door zijn Europese collega's. Niemand in de EU kon de Brexit voorkomen, behalve de Britten zelf.

De premier beschouwt het Nederlands voorzitterschap als een succes. Op welk onderdeel is hij het meest trots? 'Het geheel', zei hij vanmiddag tegen de pers. Maar misschien toch vooral de vluchtelingendeal met Turkije? Nee, toch echt 'het geheel'.

Nederland geeft het stokje over aan Slowakije, dat het komende half jaar de vergaderingen in Brussel mag voorzitten.

Premier Rutte sluit een half jaar Nederlands EU-voorzitterschap trots af.Beeld anp

VIDEO VAN DE DAG
Een emotionele campagne

Eind volgende week sluit de Tweede Kamer twee maanden haar deuren. Wij van Dagkoersen en u, trouwe lezer, hebben dan twee stille maanden de tijd om ons op te laden voor een emotionele verkiezingscampagne die naar alle waarschijnlijkheid per september losbarst. We kunnen de borst nat maken, het gaat heftig worden.

Verslaggever Frank Hendrickx signaleert voortekenen van een emotionele verkiezingsperiode waarin 'straattaal' niet zal worden geschuwd. Nu de economische crisis achter ons ligt, gaan andere, meer emotioneel geladen thema's een rol spelen in de aanloop naar 15 maart, voorspelt Hendrickx in zijn wekelijkse video. 'Thema's als integratie, identiteit, waarden. Hoogoplopende woordenwisselingen liggen dan eerder op de loer.'

Klaver en Wilders botsten maandagavond flink in het Kamerdebat over de Brexit. 'U liegt dat u barst', sneerde Klaver.Beeld anp

TRANSFER VAN DE DAG
Dark Side slaat weer toe

Het blijft een ongemakkelijk thema op het Binnenhof: de draaideur tussen politiek en journalistiek. Dit keer is het de onvolprezen NOS-journalist Peter Blok die de overstap maakt naar 'the dark side', in dit geval het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ook wel aangeduid als Team Asscher.

De puristen onder de journalisten blijven het een drama vinden. Of, zoals Nu.nl-journalist Lucas Benschop twitterde over de overstap: 'Et tu, Brute?'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Wie de draaideur van het Binnenhof instapt, kan zomaar in een andere functie weer naar buiten komen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden