Het Binnenhof: 1 december

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Eindelijk leek het Vragenuur weer eens ergens op. En terwijl minister Van der Steur de impasse in het wietdebat zorgvuldig koesterde, begon Geert Wilders vrolijk met de formatie van het volgende kabinet.

Hier zijn uw dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Op de knieën voor de Turken?

De Kamer gebruikte het Vragenuur vandaag zowaar weer eens zoals het volgens sommigen elke week zou moeten: om de politieke hoofdlijnen door te nemen, met de minister-president.

Die leek zelf ook aangenaam verrast door deze kans om te reageren op alle bezorgdheid over de deal tussen de EU en Turkije. Want levert Europa zich onder druk van de asielcrisis niet erg bereidwillig uit aan de Turken, nu de gesprekken over toetreding tot de EU weer geopend worden?

Rutte spande zich zeer in om dat beeld te ontkrachten. Eérst moet Turkije laten zien dat het menens is met het indammen van de asielinstroom. Pas als dat aantoonbaar lukt, valt er voorzichtig stap voor stap te praten over EU-toetreding. En dan nog.

- 'Ze moeten voldoen aan vele criteria.'
- 'Wij zullen nergens verslappen op de criteria.'
- 'We houden strikt vast aan de criteria.'

Wanneer heeft Turkije eigenlijk aan de zondag gedane belofte voldaan?, vroeg het Kamerlid Kuzu. Rutte: 'Dan moet de instroom richting nul. Ik wil die nul heel zwaar in beeld hebben. Het is nu echt aan de Turken om te laten zien dat ze er alles aan doen. Dat zal heel belangrijk zijn voor het opbouwen van het vertrouwen.'

Rutte dinsdag in de Kamer. Beeld anp

De premier gaf wel toe dat de Turken hun machtspositie nu handig gebruiken. 'Het is niet zo dat we hier heel veel te kiezen hebben. Op dit niveau kunnen we niet doorgaan met de asielinstroom. We moeten afspraken maken met de landen in de regio.'

Hoe lang de onderhandelingen met Turkije over EU-toetreding kunnen gaan duren, kon Rutte niet zeggen. 'Nog jaren en jaren', dat is zeker.
Tot de Kamer: 'Heel weinig mensen in deze zaal - ik denk dat ik de enige uitzondering ben - zullen de afronding daarvan meemaken in een politieke functie.'

En toen, voor de zekerheid: 'Maar dat is een grapje.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden