Opinie

'Het beste wat er aan files te doen is, is niets doen'

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 25 november.

Automobilisten zullen pas serieus alternatieven overwegen als ze merken dat de overheid niets voor ze zal betekenen.Beeld anp

Brief van de dag: Files? Niets aan te doen

In de krant van 18 november wordt, voor de zoveelste keer, gesproken over wat er allemaal gedaan zou kunnen worden aan de files. Deze keer worden vier mogelijkheden genoemd waarvan er twee omstreden zijn: rekeningrijden en meer asfalt. Eind jaren '70 was er een theorie in omloop waar je nu niets meer over hoort. Die luidde: het beste wat er aan de files te doen is, is niets. Volgens die theorie gaat de automobilist zich dan realiseren dat hij van de overheid niets meer te verwachten heeft en dat hij zijn eigen oplossing moet gaan zoeken. Voor zover ik weet is er nooit een experiment mee gedaan.

Joan Vermeulen, Utrecht

Kinderlijk

'Krijgt hij straf?' Wat een kinderlijke tekst op de voorpagina! Dit zeg ik tegen mijn kinderen als ze iets doen wat niet mag. Ik vraag me dus af of het een grapje was van Sigmund om de laagopgeleide boze blanke man als doelgroep aan te boren. Hou in vredesnaam vast aan de schrijftaal, anders raak je eerder je trouwe hoogopgeleide genuanceerde blanke man kwijt.

Pieter Vermunt, Vught

Wilders

Hoorde zojuist op het journaal dat Wilders spreekt namens het Nederlandse volk. Bij dezen deel ik u mede dat ik wel deel uitmaak van het Nederlandse volk, maar in het geheel niet vertegenwoordigd wens te worden door Wilders.

Jos Lejeune, Kerkrade

Eenzijdig

'Zelfs diesel is beter dan biobrandstof'. Aan deze kop is volgens de auteurs Schipper en Knol niets gelogen. Jammer (en ook een beetje onbegrijpelijk) dat zij geen onderscheid maken tussen biobrandstof verkregen uit landbouwproducten en biobrandstof (cng) als aardgas of groengas verkregen als afvalproduct van bijvoorbeeld rioolzuivering. Met deze nuancering hadden ze het paradepaardje van staatssecretaris Dijksma om het vervoer duurzamer te maken een dienst bewezen. Met dit eenzijdige artikel spannen ze het paard achter de wagen.

Maria de Geringel, Midwoud

Politieke retoriek

Van der Boom en Kromhout blazen hoog van hun ivoren toren in hun betoog tegen Wilders en zijn politieke opvattingen over de islam. Zij menen zich gesteund door Cleveringa, bekend van zijn dappere protest tegen de Jodenvervolging in 1940. Deze zou, zo stellen de auteurs, 'ten diepste' geschokt zijn door het gebrek aan religieuze tolerantie in huidig Nederland, waar Wilders' opvattingen over de islam nauwelijks worden weersproken.

Maar historici zouden zich met feiten moeten bezighouden en niet met speculaties over wat markante historische figuren vandaag al dan niet 'ten diepste' zou schokken.

In 1940 begon, na al acht jaar barbarij bij onze oosterburen, de onderdrukking in Nederland van een vredelievende religie door de staat. In 2016 gaat de politieke discussie over juist precies het tegenovergestelde. Als historici moeten Van der Boom en Kromhout in staat worden geacht waarde te hechten aan dit fundamentele verschil. Nu zij dit niet doen bedrijven zij geschiedschrijving in functie van hun politieke retoriek. Over 1940 gesproken. De speculatie dat Cleveringa hiermee allerminst gelukkig zou zijn, lijkt gerechtvaardigd.

Frank Hartmann, hoogleraar Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit

Stringskater

Herman Koch meent te weten dat de naakte Amsterdamse skater 'met alleen zo'n... ding door zijn naad' een akelig narcistisch typetje is. En heeft 'later een keer' iets gehoord waardoor die skater in zijn optiek is ontmaskerd als een enorme klootzak.

Zonder afbreuk te willen doen aan het beoordelingsvermogen en de mensenkennis van de successchrijver, wil ik op deze plaats laten weten dat de - overigens nog steeds actieve - stringskater een van de vriendelijkste mensen is die ik ken. De paradijsvogel van weleer heeft genoeg moeite zich staande te houden in het steeds minder tolerante Amsterdam van nu. Waar hij, als er wordt gespuugd, helaas degene is aan de ontvangende kant.

Marjolijn de Cocq, Amsterdam

Ongelijkheid

In de serie 'Als vrouw', waarvoor mijn complimenten, zegt Gabie Raven iets dat nou juist de oorzaak is van veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Over het feit dat vrouwen minder vaak leidinggevend zijn, zegt zij: '... helemaal 50/50 krijg je het niet, alleen al niet vanwege zwangerschap en kraambed.'

Dat vind ik zo'n onzin. Vrouwen moeten daar doorheen breken. Weg met het idee dat een voorwaarde voor goed leiderschap is dat je continu en/of lang hebt doorgewerkt. Dat is een van de makkelijke drogredenen die worden aangevoerd door mensen (mannen en vrouwen) die bang zijn voor hun baan. Maar als vrouwen dat ook gaan verkondigen, is het eind zoek.

J.C. Brandt-Dominicus, Voorburg

Alleen maar juffen

'Op de basisschool werken bijna alleen nog maar juffen. De aandacht ligt daardoor vooral op de meisjes.' Rachnel, student Communicatie en Organisatie, weet wel hoe het komt dat vrouwen het beter doen in het onderwijs.

Spreekt voor zich toch, dat je de halve klas minder aandacht geeft omdat het jongens zijn....!

Hanneke Brouwer, onderwijzer uit Wageningen

Musical

Het mooie van Trump als president is, dat we er over tien jaar een spectaculaire musical bij zullen hebben!

Kees Eilander, Wijchen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden