'Het beroep van roostermaker is zwaar ondergewaardeerd'

Hoofd roostermaker middelbare school, 3.075 euro (40 uur).

Beeld Colourbox

Dilemma

Mark vindt het beroep van roostermaker 'zwaar ondergewaardeerd'. Hij werkt op een middelbare school, waar hij dag- en toetsroosters maakt, de eindexamens inplant en pakketkeuzen van leerlingen verwerkt. 'Ik geef ook advies over wijzigingen en denk mee over het onderwijsproces en het beleid dat daarbij hoort. Bovendien begeleid ik mijn collega-roostermaker.'


Mark verdient 3.075 euro bruto per maand, volgens hem 1.000 tot 3.000 euro minder dan directieleden en teamleiders. Niet eerlijk, vindt hij, hij 'beslist immers mee over onderwijs en beleid'. Wat vinden de experts?

Advies

Jouw salaris is dik in orde, vindt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. 'Als roostermaker heb je uitvoerende werkzaamheden, die voortkomen uit beslissingen van anderen. Waar gaan jouw adviezen over? Gaat dit over roosters of over meer fundamentele keuzen op onderwijsgebied?'

Van den Berg bedoelt deze vragen min of meer retorisch; de vergelijking met directiefuncties gaat mank. Directieleden kunnen worden afgerekend op hun beslissingen en beleidsuitvoering, Mark niet, redeneert Van den Berg. De enige manier om 'duizenden euro's per maand meer te gaan verdienen', is door intern te solliciteren op een beleidsfunctie.

Functies en salarissen in de cao voor het voortgezet onderwijs zijn strak bepaald. Een 'normale' roostermaker verdient maximaal 3.201 euro bruto, zegt Tom Boot van vakbond CNV. Er zit dus nog wel wat rek in.

Scholen kunnen volgens Boot taken toevoegen aan bepaalde functies of geheel nieuwe functies bouwen. Dat gaat allemaal via officiële procedures. 'Die nieuwe verzameling functiebestanddelen zal dan wel door een erkend functiewaardeerder opnieuw moeten worden beschreven en gewaardeerd.' Dat gaat aan de hand van een nauwgezet puntensysteem, legt Boot uit.

Is Mark 'gewoon' roostermaker, dan zal hij zich moeten neerleggen bij zijn salaris. Maar het is natuurlijk mogelijk dat zijn werkgever meer van hem vraagt en die genoemde 'beleidstaken' buiten de procedures om aan Marks functieprofiel heeft toegevoegd, vertelt Karmen de Boer van Berenschot. In dat geval kan het lonen eens met een manager te gaan praten.

Let wel, Mark, die taken moeten 'structureel en bestendig' zijn, zegt De Boer. Af en toe meepraten met de directie hoort hier niet bij. Zorg dus dat je tot op de bodem uitzoekt wat binnen jouw functie van je wordt verwacht. Met andere woorden: beantwoord de retorische vragen van Van den Berg toch maar.

'Heb je dezelfde beslissingsbevoegdheid als directie en teamleiders? Bevind je je in dezelfde overlegstructuren? Wordt meer van je verwacht dan het opstellen van roosters?' Een positief antwoord op deze vragen leidt mogelijk tot een nieuwe weging van de functie (en een hoger salaris).

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden