'Het beloofde groen is nergens terug te vinden'

Niemand is enthousiast over het plan voor het Utrechtse stationsgebied van wethouder Lenting. 'Allerlei zaken zijn uit de winnende variant van het referendum gefietst.'..

Dát er wat moet veranderen in het gebied rond het Centraal Station van Utrecht, winkelcentrum Hoog Catharijne en hallencomplex Jaarbeurs, daarvan hoeft in de Utrechtse gemeentepolitiek niemand te worden overtuigd. Na vijftien jaar van plannenmakerij wordt het tijd om eindelijk eens de schop in de grond te zetten, zo luidt de heersende opinie. Want afgezien van junks en daklozen vinden maar weinig Utrechters het plezierig toeven in dit betonnen niemandsland.

Maar of het masterplan dat wethouder Walther Lenting (Leefbaar Utrecht) vanavond ter goedkeuring aan de raad voorlegt de gewenste ontwikkeling van dit gebied tot stand zal brengen, daarover bestaan grote twijfels. Vrijwel geen enkele partij in de Utrechtse raad toont zich enthousiast over het werk dat Lenting heeft afgeleverd. Hij wil de komende vijftien jaar door de bouw van veel kantoren (sommige hoger dan 100 meter), winkels en woningen het gebied weer 'veilig, schoon en bereikbaar' maken. Ook komt er een nieuwe Openbaar Vervoers Terminal, wordt muziekcentrum Vredenburg grondig verbouwd en de Catharijnebaan (stukje vierbaanssnelweg onder Hoog Catharijne) gevuld met water.

Edzard van Holthe van de VVD (coalitiegenoot van Leefbaar Utrecht) zegt 'allerminst' tevreden te zijn over het plan. Voordat zijn partij vanavond haar goedkeuring uitspreekt 'moeten wij nog heel veel extra zekerheden van de wethouder krijgen.' Volgens Van Holthe ontbreekt het plan aan kwaliteit en onderlinge samenhang 'Pleinen worden volgebouwd, het beloofde groen is nergens terug te vinden en ook de bereikbaarheid is niet optimaal.' Bovenal maakt hij zich 'grote zorgen' over de financiën, net zoals Harm Janssen van het CDA (ook coalitiepartij) dat doet. Die vraagt zich af of het 'financieel wel verantwoord' is dat de gemeente álle middelen die ze voor het stationsgebied heeft gereserveerd (negentig miljoen euro) meteen volledig benut. 'Dat leidt onherroepelijk tot problemen indien zich gaande de rit tegenvallers voordoen.'

Ook Lentings eigen fractie heeft de nodige kritiek, hoewel de partij het masterplan 'over het geheel genomen' goed vindt. Groot minpunt vindt Leefbaar Utrecht dat de wethouder zich niet heeft gehouden aan de uitslag van het vorig jaar gehouden referendum over het stationsgebied. 'Toen het referendum achter de rug was, werden prompt allerlei zaken uit de winnende variant gefietst', constateert Leefbaar Utrecht-raadslid Wolfgang Spier.

Tijdens het referendum sprak ruim 70 procent van de stemmers zich uit voor Visie A – Stadshart Verruimd. Deze variant beloofde een groen en ruimtelijk opgezet centrumgebied waar 'volgens de Utrechtse maat' (lees: laagbouw) gebouwd zou worden. In de plannen worden de schaarse pleinen en groene gebieden compleet volgebouwd. 'De referendumuitslag luidde Stadshart Verruimd, niet Stadshart Volgebouwd.'

De kosten voor de uitvoering van het Masterplan bedragen circa drie miljard euro. De gemeente en het rijk nemen daarvan eenderdevoor hun rekening. Het resterende bedrag moet worden betaald door drie marktpartijen: NS Vastgoed, Cório (eigenaar Hoog Catharijne) en de Jaarbeurs. Die investeren dat geld in respectievelijk kantoren, de renovatie en uitbreiding van winkels en de ontwikkeling van een megabioscoop, hotel en appartementen.

Over hun financiële inzet en goede wil bestaat nog veel onduidelijkheid. Uit correspondentie die de gemeente deze week openbaar maakte, blijkt dat de drie private partners nog geen enkele verplichting willen aangaan. Drie jaar terug strandde een voorloper van het Masterplan Stationsgebied toen de Jaarbeurs en Hoog Catharijne zich op het allerlaatste moment terugtrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden