Het belangrijkste nieuws van woensdag 29 juni

Goedemorgen. Het dodental van de aanslag op luchthaven Atatürk is opgelopen tot zeker 36. Volgens de Turkse premier is terreurgroep Islamitische Staat verantwoordelijk voor de aanslagen. Verder in de Volkskrant Ochtend: arts helpt patiënt aan experimentele pil en de Houdini van Suriname.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Terwijl u sliep

Dodental aanslag Istanbul loopt op tot 36 - 'IS verantwoordelijk'
Het dodental van de aanslag op luchthaven Atatürk in Istanbul is opgelopen tot zeker 36. Dat aantal loopt zeer waarschijnlijk nog op, omdat er onder de 150 gewonden enkelen er zeer slecht aan toe zijn. Het is niet duidelijk of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Erdogan: Aanslag Istanbul kan overal gebeuren
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aanslag van dinsdag op het vliegveld Atatürk bij Istanbul sterk veroordeeld. Dat meldt de Turkse televisiezender NTV. Hij riep de rest van de wereld op om doortastend op te treden tegen terreurdreiging. Wereldleiders reageren met afschuw.

Arts helpt patiënt met experimentele pillen
Uitbehandelde kankerpatiënten en oncologen proberen van alles om aan experimentele medicijnen te komen. De afgelopen drie jaar hebben artsen voor zeker 1.700 uitbehandelde kankerpatiënten via officiële weg een nog niet tot de markt toegelaten medicijn weten te verkrijgen.

Nederland en Italië willen zetel VN-Veiligheidsraad delen
Nederland wil de tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties delen met Italië. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dit voorgesteld nadat een patstelling was ontstaan over de toekenning van de zetel.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Sportzomer Live

Onno Jacobs stapt op als directeur FC Twente
Onno Jacobs stapt op als directeur van FC Twente. Een woordvoerder van de club heeft zijn vertrekt dinsdagavond bevestigd aan persbureau ANP naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf

Sportzomer Live - Haase en Bertens hopen op plek in derde ronde
Ook vandaag geen EK-voetbal in Frankrijk. Gelukkig hebben genoeg randzaken om ons nog een dagje bezig te houden. Bovendien wordt er - als het droog blijft - vorlop getennist op Wimbledon. Lees alle sportontwikkelingen van de dag in dit liveblog.

Murray won Wimbledon in 2013. Beeld getty
Murray won Wimbledon in 2013.Beeld getty

Vandaag in het nieuws

De Schotse premier Nicola Sturgeon gaat op bezoek bij de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz om de mogelijkheid dat Schotland bij de EU blijft te bespreken. Zowel Kiki Bertens als Robin Haase spelen op Wimbledon hun tweede partij. En de Tweede Kamer debatteert over de gaswinning in Groningen.

Aanraders van de redactie

Als een experimentele pil de laatste kans is (+)
Artsen regelen honderden keren per jaar nog niet in Nederland toegestane medicijnen voor uitbehandelde kankerpatiënten. Hoe werkt dat? En moeten deze patiënten, zoals in de VS, het 'recht om te proberen' krijgen?

EU laat zich niet gijzelen door Brexit (+)
Je bent getrouwd of gescheiden. Daartussenin zit niets. Dat kreeg de Britse demissionaire premier Cameron van de leiders van de overblijvende 27 EU-landen te horen in Brussel.

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker tracht in het Europese Parlement Brexiteer Nigel Farage buiten beeld van de pers te houden. Beeld epa
President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker tracht in het Europese Parlement Brexiteer Nigel Farage buiten beeld van de pers te houden.Beeld epa

Hoe Yangon een kunsthoofdstad werd (+)
De Volkskrant bezoekt de metropolen van de toekomst. Aflevering 3: Waar is de vierkantemeterprijs hoger dan die van Manhattan? In Yangon, de grootste stad van Myanmar, het bijna vergeten land tussen India en China. Vooral de creatieve sector beleeft een bloei die zijn weerga niet kent.

Witte man is niet verantwoordelijk voor racisme (+)
Het extreem benadrukken van de door activisten beleefde tegenstelling tussen 'zwart' en 'wit' slaat de discussie dood en versterkt de spanningen. Lees hier het opiniestuk.

Pansodan Street in Yangon. Beeld Yvonne Brandwijk
Pansodan Street in Yangon.Beeld Yvonne Brandwijk

Margriet Oostveen: 'Subsidieslurper' zegt Verenigd Koninkrijk vaarwel na Brexit (+)
Britse directeur reisopera wordt Nederlander uit woede over Brexit. Lees hier de verslaggeverscolumn.

Sheila Sitalsing: De Houdini van Suriname bereidt een nieuwe ontsnapping voor
Over het al dan niet bestaan van machtsverslaving zijn boekenplanken vol geschreven. Over macht die doet verlangen naar nog meer macht, macht die corrumpeert, macht die onder de huid kruipt en zich in het zenuwstelsel nestelt, macht die lekker is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden