Nieuws

Het belangrijkste nieuws van woensdag 17 februari in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Aantal gemelde besmettingen gestegen, ondanks tijdelijk sluiten testlocaties

Het aantal besmettingen vertoont een stijgende lijn. Ondanks de ijzel van maandag ligt het aantal gemelde besmettingen vandaag hoger dan vorige week woensdag. En ook als de hele week in ogenschouw wordt genomen, is er sprake van een stijging.

Sinds vorige week woensdag testen 25.248 personen positief op het coronavirus, 7 procent meer dan de week daarvoor. Door het winterweer van afgelopen week waren sommige testlocaties gesloten. De gemelde besmettingen geven hierdoor mogelijk een vertekend beeld. Vorige week was de afname op weekbasis nog 14 procent.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

2/5 | Kabinet wil met injectie van 8,5 miljard achterstanden in onderwijs bestrijden

Met een investering van 8,5 miljard euro in de komende 2,5 jaar hoopt het demissionaire kabinet te voorkomen dat de coronacrisis blijvende schade achterlaat in het onderwijs en bij een hele generatie scholieren en studenten. Dat hebben de ministers Slob en Van Engelshoven vanmiddag bekendgemaakt.

Met het ‘Nationaal Programma Onderwijs’ moeten onderwijsachterstanden worden bestreden en de schade worden gecompenseerd die is aangericht door de opeenvolgende sluitingen van de scholen en de universiteiten. Het gaat om een groot pakket maatregelen, waaronder in elk geval een halvering van het collegegeld voor komend studiejaar. Ook gaat veel geld direct naar de scholen.

3/5 | Huur van sociale huurwoningen gaat niet omhoog

De huren van woningen in sociale huursector gaan dit jaar niet omhoog. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft dat besloten naar aanleiding van een wens van de Tweede Kamer, schrijft ze in een brief aan beide Kamers.

De Tweede Kamer steunde onlangs een motie van de SP om de sociale huren dit jaar te bevriezen. De huur van een sociale huurwoning is maximaal 752 euro per maand. De kosten voor het bevriezen van de huur schat de minister in op 200 miljoen euro.

4/5 | Ultraspoedprocedure moet de avondklok voor vrijdag redden

Het kabinet wil een nieuwe afstraffing in de rechtszaal niet riskeren en werkt daarom met grote spoed aan een nieuwe wet om de avondklok te redden. Vóór de uitspraak in het hoger beroep moeten de Tweede en de Eerste Kamer hun toestemming geven.

De Haagse rechtbank haalde de avondklok dinsdag onderuit omdat het kabinet die heeft gebaseerd op de Wet ­buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag uit 1996. De rechtbank betwijfelt of de omstandigheden spoedeisend zijn en vindt de gekozen procedure daarom niet correct. Het hoger beroep dient vrijdag.

5/5 | Ahold Delhaize behaalt door coronacrisis recordomzet van 74,7 miljard

De coronacrisis stuwt de omzet van Ahold Delhaize, moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, nog harder omhoog dan verwacht. De verkopen van dochterbedrijf Bol.com stegen met bijna 70 procent in het laatste kwartaal van 2020.

Ahold Delhaize behaalde in het laatste kwartaal van 2020 een wereldwijde omzet van 19,6 miljard euro. Dat is 18 procent meer dan een jaar eerder, en een miljard meer dan analisten hadden verwacht. Over heel 2020 steeg de omzet met 14 procent naar 74,7 miljard euro. De multinational is eigenaar van Albert Heijn, Bol.com, Etos, Gall&Gall en diverse grote winkelketens in de VS.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 17 februari tot 17.00 uur.

Wilt u ‘Het nieuws in vijf minuten’ iedere dag om 9.00 uur in uw mailbox ontvangen? Meld u dan via onderstaand formulier aan.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden