Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws van vrijdag 29 januari in vijf minuten

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze vrijdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Groen licht voor massavaccinatie met Oxfordvaccin

Het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford is klaar voor de markt. Dat adviseert het Europees geneesmiddelenbureau EMA aan de Europese Commissie. Het vaccin is veilig en efficiënt genoeg om ongeveer zes op de tien ziektegevallen tegen te gaan, zo oordeelt de autoriteit.

Nederland rekent op 11,7 miljoen doses in totaal, waarvan de eerste 900 duizend doses de komende maanden geleverd moeten worden. Opvallend is dat het EMA gebruik van het vaccin toestaat bij ouderen, een leeftijdsgroep waarvan er in het onderzoek strikt genomen te weinig proefpersonen zaten voor verantwoorde uitspraken.

2/5 | Minister Hoekstra: wat mij betreft basisscholen 8 februari weer open

Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt dat er wel ‘iets heel raars’ moet gebeuren willen de basisscholen op 8 februari niet open kunnen. ‘Ik vind dat we alles op alles moeten zetten om dat gerealiseerd te krijgen.’ Hoekstra zegt dat alle verschillende belangen tegen elkaar moeten worden afgewogen, maar hij noemt de kans dat de scholen open kunnen ‘zeer groot’.

Onderwijsminister Arie Slob is voorzichtiger. Eerst moet het advies van het Outbreak Management Team bevestigen dat kinderen de nieuwe virusvariant niet sneller doorgeven dan de bekende, aldus Slob.

Het laatste nieuws over de coranacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | ‘Eén-prik-vaccin’ Janssen blijkt 66 procent beschermend

Het in Leiden uitgedokterde vaccin van farmaceut Janssen blijkt 66 procent van de ingeënten te beschermen tegen corona. Dat heeft Johnson & Johnson, het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen, vanmiddag bekendgemaakt.

Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het Janssenvaccin in voorbestelling. De eerste drie miljoen daarvan worden vanaf april verwacht. Het vaccin heeft als groot voordeel dat één prik misschien al voldoende is, terwijl men bij de andere toegelaten coronavaccins na drie of vier weken terug moet voor een tweede dosis.

4/5 | Experts kraken plannen voor nieuw bos van minister Schouten

Van de plannen van minister Carola Schouten om de komende tien jaar in Nederland 37 duizend hectare bos aan te planten, komt weinig terecht als er geen extra geld voor wordt uitgetrokken. Dat zeggen bosdeskundigen tegen de Volkskrant.

Volgens hen is ook onduidelijk waar die nieuwe bossen moeten komen. ‘Als er geen financiering bij komt, zie ik niet dat we die 37 duizend hectare gaan halen’, aldus Bart Nyssen van de Unie van Bosgroepen, de koepel van 1.500 boseigenaren in Nederland, waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen.

5/5 | Shell moet Nigeriaanse boeren schadevergoeding betalen voor vervuiling

Shell is in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan verschillende Nigeriaanse boeren wegens betrokkenheid van het olieconcern bij twee ernstige olielekkages. De hoogte van de schadevergoeding wordt later bekend gemaakt.

Volgens de rechtbank in Den Haag heeft Shell niet onomstotelijk kunnen aantonen dat de olielekkages in de jaren nul het gevolg waren van sabotage. Ook heeft het olieconcern niet adequaat gereageerd op de lekkages. De rechtbank eist dat Shell in een van de gebieden een zogenoemd olielekdetectiesysteem aanlegt, waardoor toekomstige lekkages eerder worden ontdekt.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van vrijdag 29 januari tot 17.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden