Het belangrijkste nieuws van vrijdag 24 juni

De Britten hebben in meerderheid voor een Brexit gekozen. Wat gebeurt er nu met Europa en het Verenigd Koninkrijk? Verder in dit ochtendoverzicht: statushouders komen moeilijk aan het werk en voetbaldwergen laten op het EK hun tanden zien.

null Beeld afp
Beeld afp

Britten kiezen voor Brexit, Verenigd Koninkrijk verlaat EU
Na 43 jaar komt er een einde aan het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Vrijwel alle stemmen zijn geteld en 52 procent van de Britten heeft voor een Brexit gestemd. Het land is sinds 1973 EU-lid geweest.

Laatste nieuws rond de Brexit
Het laatste nieuws, reacties en analyses rond de Brexit in ons liveblog.

Terwijl u sliep

ACM: Gezamenlijke inkoop ziekenhuismedicijnen mag

Inkopers van medicijnen gaan nauw samenwerken; er lijkt zelfs een nationale inkooporganisatie voor ziekenhuismedicijnen in de maak. Ziekenhuizen en verzekeraars overleggen koortsachtig hoe ze gezamenlijk de kosten van geneesmiddelen - 2 miljard euro per jaar - kunnen drukken.

Statushouder komt moeilijk aan werk

Gemeenten hebben moeite om asielzoekers naar werk te begeleiden. 10 procent van de vluchtelingen met een status is direct bemiddelbaar naar een baan, schatten gemeenten in een enquête van het Kennisplatform Integratie & Samenleving, terwijl eenderde van de vluchtelingen waarschijnlijk nooit geschikt zal zijn voor betaald werk.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanraders van de redactie

Column Sheila Sitalsing: Britten zijn zeikerds die hun zin willen doordrukken

Vanmorgen keek ik uit het raam en Europa lag er nog. (+)

'Hier heerst een andere oorlog'

Vrede is een leeg begrip in Portero Grande, een achterbuurt van de Colombiaanse stad Cali. 'Een wapenstilstand, een vredesverdrag, het zegt mij allemaal niets', aldus Lorenza Cortes. Ze woont in een buurt waar jeugdbendes de dienst uitmaken, en waar niemand opkijkt van een paar doden meer of minder. 'Hier heerst een andere oorlog', aldus Cortes. 'En die is voorlopig niet voorbij.' (+)

Voetbaldwergen laten op EK hun tanden zien

Vergeet even de hakbal van Ronaldo, verliezend Spanje, Team Kuipers of feestende Ieren, en denk aan hét verhaal van het EK tot nog toe: de hoge vlucht der debutanten. Vier van de vijf nieuwelingen, Wales, IJsland, Slowakije en Noord-Ierland, bereikten de achtste finales, terwijl Albanië tot de laatste dag van de groepsduels uitzicht had op een plek bij de laatste zestien. De 'kleintjes' willen niets liever dan laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Hieronder volgen aanprijzingen, ook van Albanië, ter afscheid. (+)

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Ik had even geen trek in ingewikkelde bouwprojecten'

Jazeker, hij kreeg aanbiedingen van andere musea, van gevestigde namen. Toch koos Wim Pijbes voor een kleiner, nog te openen museum. Hij legt uit waarom. (+)

Verslaggeverscolumn: In de wapenhandel wordt het woord 'oorlog' niet gebruikt

Waarom de grootste wapenfabrikanten naar de hoofdstad kwamen. (+)

null Beeld Bianca Pilet
Beeld Bianca Pilet
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden