Het belangrijkste nieuws van maandag 20 juni

Goedemorgen. In de nasleep van de aanslag in Orlando heeft de Amerikaanse Senaat alle voorstellen voor beperking op het wapenbezit verworpen. Verder moet Nederland nieuwe manieren vinden om al het regenwater in het nieuwe hoosbuienklimaat af te voeren en komen vanavond Duitsland en Spanje in actie op het EK. Dit en meer leest u in het ochtendoverzicht.

Redactie
Wateroverlast. Beeld anp
Wateroverlast.Beeld anp

Terwijl u sliep

Senaat VS verwerpt nieuwe voorstellen voor beperking wapenbezit
Als reactie op het bloedbad in Orlando heeft de Amerikaanse Senaat maandag (lokale tijd) gestemd over vier maatregelen die het wapenbezit in de VS aan banden moet leggen. Alle voorstellen sneuvelden.

Voor presidentskandidaten doen borstelige wenkbrauwen ertoe
Hoe breed je kaak is, hoe borstelig je wenkbrauwen; voor presidentskandidaten doet het er allemaal toe. Dit blijkt uit nog ongepubliceerd onderzoek van sociaalpsycholoog Allen Grabo van de VU, waarbij hij bewerkte pasfoto's van Clinton en Trump gebruikte.

Niet bonus, maar karakter topbankier bepaalt risico's
Niet de bonussen, maar het karakter en talent van topbankiers bepalen hoeveel risico's banken zich op de hals halen. De hoogte van de beloningen bepaalt voor hooguit 4 procent de verschillen in gedrag tussen banken, terwijl de 'stijl' van bankiers - hun persoonlijkheid, aanleg en arbeidsethos - voor tot wel 72 procent doorslaggevend is.

Onderzoek naar ex-topman Volkswagen om marktmanipulatie
Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend naar ex-Volkswagenchef Martin Winterkorn. Hij wordt verdacht van marktmanipulatie.

Martin Winterkorn. Beeld afp
Martin Winterkorn.Beeld afp

Sportzomer Live

Wisselvallig Engeland plaatst zich voor de achtste finale
Het wikken en wegen is begonnen in Frankrijk. De beslissende confrontaties van het EK naderen met rasse schreden. Zou het daarom niet verstandig zijn de krachten te sparen in de laatste groepswedstrijd? Trainer Roy Hodgson, coach van de Engelsen, besloot het er maandagavond op te wagen. In vergelijking met de eerste wedstrijden begon hij met zes andere spelers tegen Slowakije, dat eindigde in 0-0.

De echte spits is tegenwoordig schlemiel van het elftal
De trainer, die vaak eerst alles achterin dichttimmert, ontdekt na verloop van tijd dat voetbal nog steeds draait om doelpunten. Op het EK vallen gemiddeld minder dan twee doelpunten per duel. (+)

Vandaag in het nieuws

Aanraders van de redactie

Waarheen met het water in het nieuwe hoosbuienklimaat? (+)
Na de extreme regenval in Zuidoost-Nederland luiden experts en waterschappen de noodklok. Vier manieren om het water beter af te voeren.

Damiaan Denys: 'Psychiatrie leent zich niet voor marktwerking' (+)
Het roer moet dringend om in de ggz, stelt hij. 'Ik vraag minister Schippers: maak een eind aan de bureaucratie.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Bert Wagendorp: Wat als epo een placebo is? (+)
Het dopingmiddel epo, waarvan iedereen dacht dat het hielp om harder te lopen, te langlaufen, te schaatsen of te fietsen, helpt niet. Dat is tenminste de voorlopige uitkomst van een onderzoek van het Centre for Human Drug Research van de Universiteit van Leiden. Zondag reden 48 redelijk getrainde recreatiefietsers de Mont Ventoux op en de helft die geen epo toegediend had gekregen ging gemiddeld iets harder omhoog. Lees hier de column.

Deze Brit houdt wel van de Europese Unie (+)
Een Brexit zal niets veranderen aan de immigratie, betoogt de ex-leider van de Britse Liberaal-Democraten. Niemand heeft een idee wat er na een Brexit gebeurt, ook de voorstanders niet. 'Van een klif springen zonder parachute is dapper, maar ook oliedom.' Lees hier het interview met Nick Clegg.

Nick Clegg. Beeld Wassink Lundgren
Nick Clegg.Beeld Wassink Lundgren

Passie voor luchtvaartpost (+)
Hans en Hennie TSchroots hebben hun hart verpand aan de geschiedenis van de luchtpostbrief, die ze vatten in twee kloeke delen Luchtvaart en Luchtpost Encyclopedie. Verslag van veel liefde en een uitstervende hobby.

'Staat Denk nog wel goed op mijn cv?' (+)
Rabia Yildiz, eerstejaarsstudent rechten, meldde zich online als vrijwilliger bij Denk: 'Als ik eerlijk ben ook wel omdat het goed staat op mijn cv.' Lees hier de verslaggeverscolumn van Margriet Oostveen.

Hans en Hennie TSchroots. Beeld Daniel Cohen
Hans en Hennie TSchroots.Beeld Daniel Cohen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden