Het belangrijkste nieuws van donderdag 23 juni

Goedemorgen. Het is de dag van de waarheid voor Groot-Brittannië en de Europese Unie: 46 miljoen Britse kiezers beslissen vandaag of hun land binnen de Europese Unie blijft. Wat zijn de scenario's voor een Brexit en voor een Bremain? De Tweede Kamer vreest ondertussen alvast een Nexit-referendum. Verder profiteert de filmeconomie van extra overheidsgeld en hebben we een interview met Robin Haase.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Terwijl U sliep

Tweede Kamer bang voor besmetting Brexit-virus
Het Binnenhof wacht gespannen af of de Britten zich donderdag losmaken van de EU. In de Tweede Kamer groeit de vrees voor het besmettingsgevaar van een Brexit, zeker nu partijen op de flanken zich al warmlopen voor een Nexit-referendum of op z'n minst een Nederlands referendum over een sterk afgeslankte EU.

Filmeconomie profiteert van extra overheidsgeld
De filmstimuleringsmaatregel die de regering in 2014 invoerde, heeft geleid tot meer bestedingen en lokt internationale speelfilms naar Nederland.

Van corruptie verdachte ex-voorzitter VN overleden
De van corruptie verdachte diplomaat John Ashe is op 61-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn advocaat woensdag bekendgemaakt. Ashe zou steekpenningen hebben aangenomen en werd daarvoor vervolgd in de Verenigde Staten.

Onderzoek: getuigen verbeteren elkaars verklaringen
Het klopt niet dat getuigen elkaars geheugen vervuilen, zeggen onderzoekers van de VU. Als ze gezamenlijk worden gehoord komen zij juist met betere informatie.

John Ashe Beeld reuters
John AsheBeeld reuters

Sportzomer Live

Ierland stunt tegen Italië en is door, België schakelt Zweden uit
Ierland won woensdagavond van Italië (1-0) en plaatste zich als één van de beste nummers drie voor de achtste finales van het EK. Engeland, Wales, Noord-Ierland, Ierland, allemaal door.

Ronaldo loodst Portugal na buitengewoon, bizar spektakel naar achtste finales
Een bizarre, buitengewoon spectaculaire vertoning was Hongarije - Portugal (3-3) in Lyon. Portugal balanceerde lange tijd op de rand van de uitschakeling op het EK, maar Ronaldo en zijn maten knokten, stonden telkens op en maakten drie keer een achterstand goed in de groep met de spannendste ontknoping tot nog toe.

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vandaag in het nieuws

Aanraders van de redactie

'Als deze horrorfilm maar stopt' (+)
Sinds zijn coach Mark de J. wordt verdacht van moord op zakenman Koen Everink staat het leven van Robin Haase op zijn kop. Voor het eerst spreekt de toptennisser uitgebreid over de zaak.

Bert Wagendorp: De heroïsche gok van Boris Johnson eindigt in tranen (+)
Vandaag gaan de Britten stemmen voor of tegen een Brexit. Volgens de polls en diverse commentatoren wordt het een nek-aan-nek-race, volgens mij is de wedstrijd gelopen. Groot-Brittannië blijft gewoon in de EU. Ik vind dat niet per se een gunstige uitkomst; wat mij betreft zwaaien we de Britten vriendelijk goodbye en wensen we ze veel succes in hun splendid isolation.

Robin Haase. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Robin Haase.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De zon komt op, wat nu? (+)
Als de kruitdampen in Londen zijn opgetrokken, zal Brussel of uitbundig juichen of in rouw verkeren. De scenario's voor een In of Out verschillen nogal.

Verbeten Beatrijs vindt vrouw van nu een laf trutje
Toen ik Beatrijs Smulders las zonder de bril van 'superieur bevallen vrouw', werd alles potsierlijk. Lees hier de opinie van Sarah Sluimer.

Live: Brexit of Bremain

Het aftellen is begonnen: morgen stemmen de Britten of ze in de Europese Unie willen blijven, of niet. Blijf op de hoogte van alle laatste feiten, meningen en wetenswaardigheden over het referendum in dit liveblog.

Welke rol spelen vrouwen in de Nederlandse filmwereld? (+)
In de Nederlandse filmwereld zijn vrouwen relatief goed vertegenwoordigd: als regisseur, scenarist of producent. Bewijzen de koele cijfers dat het glazen plafond op instorten staat?

Ariejan Korteweg: Politiek door het rietje van Denk (+)
In Den Haag kijken we graag naar de werkelijkheid door een rietje. Zoals Halbe Zijlstra doet wanneer hij de Nederlandse identiteit terugbrengt tot paaseitjes bij de Hema. Of Diederik Samsom als hij Turkije als een veilig land voor vluchtelingen presenteert. Mark Rutte maakt het verwijt graag aan anderen: 'Meneer Roemer, u kijkt naar de eerste schijf door een rietje.' Of: wie veiligheid en justitie wil opsplitsen 'kijkt echt te veel door een rietje naar het probleem'. Zelf beheerst de premier deze techniek als geen ander. Zijn ultieme doel: Nederland uiteen laten vallen in elementen die zo klein zijn dat elk ideologisch debat onmogelijk wordt. Het Haagse speelveld tot cijfers en pragmatiek verengd.

De ontsnapping. Regisseur: Ineke Houtman. Beeld
De ontsnapping. Regisseur: Ineke Houtman.Beeld
null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden