Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws van donderdag 18 februari in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Rutte niet optimistisch: Nederland duwt derde golf voor zich uit

Premier Rutte is ‘niet optimistisch’ over de ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen in Nederland. ‘We zijn de derde golf voor ons aan het uitduwen’, zei hij vanmiddag in het debat met de Tweede Kamer over de avondklok.

Dit weekend komt het Outbreak Management Team bijeen om over het pakket maatregelen na 2 maart te adviseren. De premier verwacht niet dat veel versoepelingen mogelijk zijn. Hij zegt dat de avondklok en bezoekersbeperking aan huis samen ‘8 tot 13 procent van het aantal besmettingen’ voorkomen, zoals RIVM-modellen stellen. De avondklok misschien zelfs nog wel meer: de avondklok valt immers te handhaven.

2/5 | Aantal gemelde besmettingen loopt verder op: toename op weekbasis 6 procent

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is verder opgelopen. Het RIVM meldt vandaag 4.618 besmettingen, ruim 200 hoger dan de meldingen van vorige week donderdag. De afgelopen week werden 25.372 positieve testen gerapporteerd, 6 procent meer dan een week eerder. Vorige week daalde de registratie nog met 12 procent op weekbasis.

De daling van het aantal patiënten in het ziekenhuis lijkt te stokken. Waar een week geleden de bezetting afnam met 8 procent, is de daling deze week nog maar 1 procent op weekbasis. De toestroom van nieuwe patiënten blijft hoog.

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

3/5 | OM staakt vervolging Ruinerwold-vader vanwege hersenbeschadiging

Het Openbaar Ministerie gaat de vader die zijn kinderen jarenlang in een boerderij in het Drentse Ruinerwold afschermde van de buitenwereld niet strafrechtelijk vervolgen. Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Assen.

Vanwege de gevolgen van een herseninfarct zou een eerlijk proces onmogelijk zijn. ‘Het recht op een eerlijk proces zal bij voortzetting worden geschonden. Hij is geen zwijgende verdachte, hij is geen bekennende verdachte, hij is een verdachte die niet kan verklaren. Hij zit gevangen in zijn eigen brein’, aldus de officier van justitie.

4/5 | Politieke partijen groeien in verkiezingsjaar, Kaag lokt leden naar D66

De wijken in en foldertjes uitdelen kunnen ze niet, maar toch hebben veel partijen er het afgelopen jaar leden bij gekregen. Dat heeft het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag bekendgemaakt.

D66 en GroenLinks groeiden in 2020 het hardst. FvD blijft volgens de eigen administratie de grootste ledenpartij van Nederland. De Partij voor de Dieren en VVD groeiden allebei ongeveer evenveel met 4,5 procent. Voor de VVD betekent dat de eerste toename na jaren van leegloop.

5/5 | Rampzalig jaar voor Air France-KLM: verlies van 7,1 miljard euro

Air France-KLM heeft een rampzalig jaar achter de rug. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie sloot de boeken met een nettoverlies van bijna 7,1 miljard euro. Het aantal vluchten daalde met 69 procent en de toestellen zaten gemiddeld nog niet voor de helft vol.

Air France-KLM wordt bovengemiddeld hard getroffen door de coronacrisis, omdat de luchtvaartmaatschappijen een wereldwijd netwerk onderhouden om vliegtuigen te vullen op hun hubs in Parijs en Amsterdam voor intercontinentale vluchten. In 2019 boekte het bedrijf nog een nettowinst van 290 miljoen.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 18 februari tot 17.00 uur.

Wilt u ‘Het nieuws in vijf minuten’ iedere dag om 9.00 uur in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan via onderstaand formulier aan.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden