Nieuwsin vijf minuten

Het belangrijkste nieuws van donderdag 11 februari in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij de vijf belangrijkste nieuwsonderwerpen van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan bent u weer op de hoogte.

Pepijn de Lange
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

1/5 | Mensen met morbide obesitas of syndroom van Down krijgen ook binnenkort vaccin

Mensen die lijden aan morbide obesitas worden binnenkort ook gevaccineerd. Dit geldt eveneens voor mensen met het syndroom van Down en patiënten met een neurologische aandoening die invloed heeft op de ademhaling. Vrijdag wordt in Nederland de eerste prik gezet met het vaccin van AstraZeneca.

‘Deze groepen worden zo snel mogelijk gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca, conform het advies van de Gezondheidsraad’, zegt de woordvoerder van minister Hugo de Jonge donderdag. ‘We hebben dit besloten na overleg met onder meer de huisartsenvereniging.’

Het laatste nieuws over de coronacrisis is te lezen in ons liveblog.

2/5 | Ruime meerderheid voor parlementaire enquête toeslagenaffaire

De Tweede Kamer stemt vandaag toch over een parlementaire enquête over de toeslagenaffaire en het bredere functioneren van overheidsdiensten. Het voorstel is een beetje aangepast, waardoor ook het CDA kan instemmen. Daarmee steunt een ruime meerderheid het voorstel om het overheidsschandaal uitgebreider te onderzoeken.

Naast het CDA stemmen ook D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, DENK, 50PLUS, Forum voor Democratie en de eenpitters Henk Krol en Femke Merel Van Kooten-Arissen in met het voorstel van de SP. Of de VVD voor zal stemmen, is nog niet duidelijk.

3/5 | Nederland is hekkensluiter met laagste groeicijfer van Europa

De Europese Commissie is ‘voorzichtig optimistisch’ gestemd over het economisch herstel in Europa. Voor dit jaar voorziet ze een groei van 3,8 procent. De ramingen gaan ervan uit dat de huidige lockdowns in het voorjaar geleidelijk worden versoepeld en de vaccinatieprogramma’s succesvol verlopen.

Nederland is met een verwachte groei van 1,8 procent de hekkensluiter van de EU. Dat is te wijten aan de strenge lockdown van de afgelopen maanden en de magere internationale handel, waar Nederland met zijn open economie nauw mee verweven is. Daarnaast kromp de economie in Nederland vorig jaar beduidend minder dan in andere eurolanden, waardoor ook het herstel bescheidener is.

4/5 | India en China trekken troepen terug uit omstreden deel van de Himalaya

India en China hebben overeenstemming bereikt over het terugtrekken van troepen uit een betwist gebied langs hun gezamenlijke grens in het westen van de Himalaya. Het akkoord kan een doorbraak zijn in het ernstigste grensconflict tussen beide grootmachten in decennia.

Beide landen zullen hun troepen terugtrekken uit de omgeving van het betwiste bergmeer op de grens van Ladakh en Tibet, en opgebouwde fortificaties en militaire installaties afbreken. Volgens het Chinese ministerie van Defensie zijn beide partijen woensdag al met de terugtrekking begonnen.

5/5 | Biden stelt Taiwan en andere gevoelige kwesties aan de orde in eerste gesprek met Xi

President Joe Biden heeft in zijn eerste telefoongesprek met de Chinese leider Xi Jinping gevoelige kwesties aan de orde gesteld die al jaren zorgen voor spanningen tussen beide landen. Volgens het Witte Huis ging het onder andere om de behandeling van de Oeigoeren, de situatie in Hongkong, de kwestie-Taiwan en de handelspraktijken van Beijing.

Biden twitterde na het gesprek dat hij met China zal samenwerken ‘als het de Amerikaanse bevolking ten goede komt’. De president zei dat hij Xi belde om de Chinezen geluk te wensen met het Chinees Nieuwjaar.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 11 februari tot 17.00 uur.

Wilt u ‘Het nieuws in vijf minuten’ iedere dag om 9.00 uur in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan via onderstaand formulier aan.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden