Het belangrijkste nieuws van dinsdag 5 juli

Goedemorgen. Jeugdzorg en ggz-instellingen 'pompen' mogelijk honderden kinderen rond waarmee ze geen raad weten. Verder heeft NASA-sonde Juno afgelopen nacht de baan van de planeet Jupiter bereikt, deelt de EU sancties uit aan Spanje en Portugal vanwege begrotingstekorten en hoeft minister Van der Steur het geld niet dat de oppositie hem aanbiedt. Dit en meer leest u in het ochtendoverzicht.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Terwijl u sliep

NASA: Juno succesvol in baan gebracht bij planeet Jupiter

Na een reis van 3 miljard kilometer is de Amerikaanse sonde Juno afgelopen nacht aangekomen op zijn bestemming, de baan rond de planeet Jupiter. Dit heeft NASA bekendgemaakt.

Lijst slechte verpleeghuizen wordt openbaar gemaakt

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn gaat dinsdag open kaart spelen over welke Nederlandse verpleeghuizen slecht presteren. Diverse partijen in de Tweede Kamer drongen hier maandag al op aan, nadat bekend was geworden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zich ernstig zorgen maakt over elf instellingen.

Honderden moeilijke kinderen 'rondgepompt' tussen ggz-instellingen

In Nederland zijn tientallen, mogelijk honderden kinderen die worden 'rondgepompt' tussen jeugdzorg en -ggz-instellingen. Deze kinderen zijn zo complex dat instellingen zich geen raad met hen weten en hen telkens doorschuiven.

EU-sancties Spanje en Portugal vanwege begrotingstekort

De Europese Commissie zet vandaag de eerste stap op weg naar sancties voor Spanje en Portugal wegens het overtreden van de begrotingsregels voor eurolanden. Opschorting van EU-subsidies voor beide landen is onvermijdelijk, mogelijk volgt ook een boete.

President van de Europese Raad Donald Tusk (r) met de Spaanse premier Mariano Rajoy. Beeld epa
President van de Europese Raad Donald Tusk (r) met de Spaanse premier Mariano Rajoy.Beeld epa

Aanraders van de redactie

Waarom werd zij nooit behandeld? (+)

Dit is het verhaal van Nicole, een ernstig autistisch meisje dat via Facebook langzaam de prostitutie in wordt gelokt. Het is ook het verhaal van een meisje dat door bezuinigingen bij jeugdinstellingen nooit de zorg kreeg die ze nodig had.

Column Bert Wagendorp: Weer een nieuwe aflevering van The Brexits (+)

Ik stel voor dat we de komende maanden rustig achterover leunen en het spektakel gaan bekijken als een van die typisch Britse tv-series. Dat is de enige mogelijkheid om het allemaal aan te kunnen.

Nigel Farage. Beeld afp
Nigel Farage.Beeld afp

Van der Steur wil extra geld oppositie niet (+)

Een unieke situatie: de oppositie in Tweede en Eerste Kamer wil minister Van der Steur meer geld geven, maar hij wijst dat van de hand. Dinsdag is de senaat aan zet.

Europa en de beurse plekken in de Poolse ziel (+)

Nooit vergeten de Polen wat de Duitsers in 1944 hebben gedaan en wat de Russen nalieten te doen. En zeker de rechtse regering niet.

Plusteken achter een artikel?


Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Wie naar de Spelen in Rio de Janeiro komt, is niet veilig' (+)

Chaos en geweld bedreigen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De deelstaat komt miljarden te kort. De politie wil staken, terwijl de criminaliteit alleen maar aanzwelt.

Verslaggeverscolumn: Minstens dertig rollen, zodat 'iedereen een momentje' heeft (+)

Hoe de afscheidsmusical van groep acht de boel bij elkaar houdt.

De Rio Olympic Arena. Beeld afp
De Rio Olympic Arena.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden