Het belangrijkste nieuws van dinsdag 28 juni

Goedemorgen. Een diep verdeelde Kamer zocht gisteravond antwoorden op de Brexit. Volgens onderzoekers wordt de laatste levensfase bij eenderde van de patiënten onnodig opgerekt. En krijgt Nederland na jaren lobbyen eindelijk een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad? Lees het in ons ochtendoverzicht.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

Laatste levensfase bij patiënten onnodig opgerekt
Eenderde van alle patiënten in de laatste weken van het leven krijgt volgens Australische onderzoekers ten onrechte een medische behandeling.

Diep verdeelde Kamer zoekt antwoorden op Brexit
Het gevaar van besmetting door de Brexit was de grondtoon van het debat in de Kamer gisteravond. Er moet iets worden gedaan aan de onvrede onder burgers met de Unie. Maar wat?

'Miljardenschikking Volkswagen hoger dan verwacht'
Volkswagen is 14,7 miljard dollar (13,3 miljard euro) kwijt aan de compensatie voor de sjoemelsoftware aan Volkswageneigenaren in de Verenigde Staten, meldt The New York Times. Eerdere berichten repten nog over een schikking van circa 10 miljard dollar.

Bouterse roept parlement bijeen voor geheime zitting
De Surinaamse president Desi Bouterse heeft maandag (lokale tijd) aan de parlementsvoorzitter gevraagd om het parlement woensdag bijeen te roepen voor een Comité-Generaal.

Aanraders van de redactie

Moet warhoofd van Klaveren ons een Nexit opdringen?
In Groot-Brittannië is de chaos compleet en willen ze het liefst een nieuw referendum. De Schotten willen zich afscheiden, het pond sterling staat op het laagste punt in dertig jaar, Poolse immigranten worden belaagd, bedrijven maken zich op Londen achter zich te laten. De beurskoersen zijn ingestort, ook buiten het Verenigd Koninkrijk. Lees hier de column. (+)

Flirten voor een VN-zetel doet Nederland in korte broek
Voetballen op het dak van het VN-hoofdgebouw: zo laat Nederland zien wat Nederland kan. Lees hier verder. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Hoe ontvlecht je na 43 jaar de relatie met de Britten?
Hoe ontvlecht je na 43 jaar een relatie waarin de huisregels, de inboedel, het budget, het aantal familieleden en overzeese kennissen met de tijd exponentieel zijn gegroeid? Een 'herculestaak' noemen EU-ambtenaren de voorziene scheiding van Groot-Brittannië en de EU. Alvast een eerste overzicht. (+)

Het Belgische schiereilandje dat Nederlands wordt
Presqu'île de L'Ilal is een chique naam voor een schilfertje land in de Maas, een schiereiland dat nu nog van België is maar straks van Nederland. Over die grenscorrectie is vijf jaar onderhandeld - stel je voor hoe lang de onderhandelingen voor een Nexit duren, als dit al zo'n klus is om te klaren. (+)

Maken bonussen bankiers roekeloos?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. (+)

'Ik ben het gewend om van weinig of niets te leven'
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Rapper-schrijver Massih Hutak: 'Ik heb multicultureel eet- en dategedrag.' (+)

Massih Hutak Beeld Robin De Puy
Massih HutakBeeld Robin De Puy

Vandaag in het nieuws

De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie zijn in Brussel om te overleggen over de Brexit. En na jaren lobbyen wordt vandaag bekend of Nederland een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad krijgt.

Verder bepaalt de rechtbank in Amsterdam of Tilburger Aydin C., die van betrokkenheid bij de zelfmoord van Amanda Todd wordt verdacht, aan Canada kan worden uitgeleverd.

Igor Sijsling komt in actie op Wimbledon. Voor het EK voetbal staan er donderdag pas weer wedstrijden op de agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden